Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΑΛΠΙΚΑ ΓΛΥΠΤΑ



Ταξιδεύοντας με τους Ευρυτάνες συγγραφείς στα μονοπάτια της λογοτεχνίας του τόπου μας, επιλέξαμε τον Γιάννη Βράχα για να σας παρουσιάσουμε ένα πανέμορφο γραπτό του για τη χιονισμένη Ευρυτανία!

Ιδού:
==============  

"Τα βουνά φόρεσαν την κάτασπρη λευκή τους κάπα. Έκρυψαν τις χαράδρες, τις ρεματιές, κάθε αχνάρι. Κι' όλα άσπρα κάτασπρα μαγευτικά, υπέροχα, λαμπροφορεμένα...  Ας σε τρυπάει το κρύο, ας σε φυσάει ο παγωμένος βοριάς, ας σε περιτριγυρίζουν οι χιονιάτικες πεταλούδες, εσύ απορροφημένος από το υπέρλαμπρο αυτό θέαμα, δε λες να τρυπώσεις. Κάθεσαι ολόρθος και δεν το χορταίνεις. Προσπαθείς να αποτυπώσεις αυτές τις τρισχαριτωμένες ομορφιές κι' ο χρόνος δε σου φτάνει..." 

"Κανένας λογοτέχνης δεν μπορεί να περιγράψει την Ευρυτανία, έτσι που είναι χιονισμένη σήμερα. Κανένας ζωγράφος δε μπορεί να αποδώσει τις απίθανες ομορφιές που έχει δημιουργήσει το αφράτο, κάτασπρο, χαριτωμένο χιόνι με τον αγέρα και τον αθέατο βοηθό του τον πάγο. Κι' ακόμα, κανένας γλύπτης, κανένας τεχνίτης, δεν μπορεί να σκαλίσει τόσα λεπτεπίλεπτα σχέδια, τόση πληθώρα αγαλμάτων για να στολίσουν εκτάσεις απέραντες, όσες βλέπει το μάτι σου...  Άνθισαν τα πάντα σήμερα στην Ευρυτανία. Το χαρούμενο άσπρο χρώμα ξοδεύτηκε αλύπητα. Τα μικρά και τα μεγάλα δέντρα ως τα πανύψηλα ελάτια, τα χλωρά και τα ξερά κι αυτές οι πέτρες ακόμα άλλαξαν μορφή, όψη, εμφάνιση. Έγιναν καλλιτεχνήματα, αγάλματα, λουλούδια, ζώα, πουλιά, δράκοντες, θηρία... "



ΥΓ: Οι συνοδευτικές φωτογραφίες είναι του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη"


5 σχόλια:

Δασοφυλακας είπε...

καταπληκτιο τοπιο,καταπληκτικες φωτογραφιες.

άγριο κυκλάμινο είπε...

Συγχαρητήρια "Ευρυτάνα Ιχνηλάτη" για τον ευρηματικό τίτλο "αλπικά γλυπτά". Δεν θα μπορούσε να αποδοθεί καλίτερα αυτή η εξωπραγματική ομορφιά. Οι εικόνες είναι παραμυθένιες με τα βουνά μας χιονισμένα να σε προδιαθέτουν να πας εκεί για να τα θαυμάσεις από κοντά.Μοναδικός τόπος η Ευρυτανία μας παιδιά!!!!!!!!!!!

Unknown είπε...

!!!!!!!!

drosostalida είπε...

apisteftes fotografies!!!!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Φαίνεται πως η Ευρυτανία είναι παράλληλα και έργο τέχνης όταν η φύση αποφασίζει να τη φιλοτεχνήσει με το μοναδικό τρόπο που αυτή ξέρει!