Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Μια ιστορική αναφορά για τους απροσκύνητους Αγραφιώτες!

ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ - φωτο: "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"


Το 1852 ο Γάλλος περιηγητής και ιστορικός Eugene Yemeniz περιοδεύει στα Αγραφιώτικα Βουνά για να συλλέξει στοιχεία σχετικά με τη δράση του Κατσαντώνη και των συντρόφων του που έδρασαν εκεί μερικά χρόνια νωρίτερα. Σε κάποιο σημείο της μελέτης του ο  E. Yemeniz περιγράφει, πραγματικά με μοναδικό τρόπο, την ατίθαση ζωή και την ατσάλινη ψυχοσύνθεση των ορεσίβιων ανθρώπων που ζούσαν απροσκύνητοι στα ένδοξα Άγραφα και οι οποίοι στελέχωσαν τους κλέφτικους νταϊφάδες, με πρώτο και καλύτερο αυτόν του θρυλικού Κατσαντώνη!


Ιδού και το εν λόγω απόσπασμα του E. Yemeniz (σε μετάφραση της Βέρας Δ. Σταμέλου - για το σπουδαίο βιβλίο του βραβευμένου αείμνηστου Ευρυτάνα συγγραφέα Δημήτρη Σταμέλου με τίτλο:  «Κατσαντώνης, η αποθέωση της παλικαριάς», Βιβλιοπωλείον της Εστίας) :

================ 


«Συνηθισμένοι από παιδιά στη μοναχική ύπαρξη, να μην έχουν πάρει –αφήνοντας την κούνια- άλλο παιχνίδι από το ντουφέκι του πατέρα τους, άλλη μόρφωση από την αφήγηση των κατορθωμάτων του κληρονομικού αυτού όπλου, θαρραλέοι, επιδέξιοι και δυνατοί, να κοιμούνται κάτω από ένα θάμνο, στο κλωνάρι μιας βαλανιδιάς, κάτω από την προεξοχή ενός βράχου, καθώς και κάτω από την καπνισμένη στέγη της καλύβας τους, γνωρίζοντας με ακρίβεια όλα τα περάσματα και τα καταφύγια της περιοχής, αυτοί οι άνθρωποι συγκροτούν μια ράτσα πέρα για πέρα πολεμική που λατρεύει την ανεξαρτησία της.

Από την αρχή της σκλαβιάς, τα βουνά των Αγράφων, καταφύγιο όλων των επαναστάσεων, πρόσφεραν στους γύρω πληθυσμούς ένα σίγουρο οχυρό εναντίον της τυραννίας. Μάταια οι στρατιές των τούρκων προσπάθησαν να εγκαταστήσουν εκεί τη δυναστεία των πασάδων της Ηπείρου ή της Θεσσαλίας. 

Στο πλησίασμά τους οι βουνίσιοι κατέφευγαν με τις οικογένειές τους και τα κοπάδια τους στις κορφές και στα πιο δυσπρόσιτα καταφύγια ληστών ή θηρίων, καίγοντας πίσω τους τις καλύβες τους, ώστε το πόδι του εχθρού να μην κηλιδώσει τις εστίες τους. Έπειτα στην κατάλληλη στιγμή, έπεφταν ξαφνικά πάνω στο χαμένο, μέσα στο λόγγο, εχθρό, βαθιά στα αδιέξοδα περάσματα των βουνών. 

Οι τούρκοι παραιτήθηκαν από την καταδίωξη αυτού του ασύλληπτου αντιπάλου και περιορίστηκαν να του επιβάλλουν έναν ταπεινότατο φόρο που άλλωστε ποτέ δεν πληρώθηκε.»


blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

15 σχόλια:

kapetandiamantis είπε...

ΑΥΤΟΙ (ΟΙ ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΙ) ΓΡΑΦΟΥΝ (ΠΑΝΤΑ) ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

H πιο αντιπροσωπευτική αναφορά για την 25 Μάρτη.

Unknown είπε...

Ευλογημένος τόπος,λες και φτιάχτηκε επίτηδες για να προσφέρει προστασία στους αγωνιστές που νυχθημερόν σαν αερικά κρατούσαν μακριά τους ντόπιους και ξένους κατακτητές.Δεν υπερβάλω αν πω ότι ακόμη και σήμερα που και δρόμοι υπάρχουν και ο ''πολιτισμός΄΄ έχει αφήσει έντονα τα ίχνη του, στα βουνά των Αγράφων θα νοιώσεις ελεύθερος και θυμωμένος ταυτόχρονα με τον εαυτό σου που τον άφησες έρμαιο στους σύγχρονους κατακτητές.Μήπως ήρθε η ώρα να ανηφορίσουμε σιγά σιγά....?

Aris είπε...

Τιμημενα Αγραφα!!
Ειμαι περηφανος που καταγομαι απο αυτα τα βουνα!!

ποιώ - ελένη είπε...

Η αρματωσιά μας είναι αυτοί οι ήρωες!!!!

Καλημέρα Ευρυτάνα μου

Φυσιολάτρης! είπε...

Συγκλονιστική η ιστορική αναφορά του Yemaniz..........Πράγματι τα απρόσιτα Αγραφα ήταν ανέκαθεν ένα απόρθητο επαναστατικό καταφύγιο!!!!!!!!Και οι βουνίσιοι διέθεταν αδούλωτο φρόνημα!!!!!!

Άρης Άλμπης είπε...

Συγκινητική περιγραφή τής ορεσίβιας ανυποταξίας.
Ιδιαίτερης αξίας αυτές οι μαρτυρίες ξένων περιηγητών.
Πιο έγκυρες από τα απομνημονεύματα.

Giannis Pit. είπε...

Εκεί ψηλά στην ιστορία....! σε αυτούς που την τίμησαν και την έγραψαν.
Την καλησπέρα μου.

doctor είπε...

ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ, ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΠΑΝΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΙΧΝΗΛΑΣΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕΣ ΣΗΜΕΡΑ!
ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΔΕΝ ΥΠΕΚΥΨΑΝ ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΑ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ!
ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΟΜΩΣ , ΕΚΕΙ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ!
ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΤΡΑΧΗΛΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥΣ , ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΚΥΝΗΤΟΙ, ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΗ ΖΩΗ.
ΟΝΤΩΣ, ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΑ ΚΛΕΦΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ!
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΥΓΕ!

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Υπερήφανοι άνθρωποι, απείθαρχοι και έντιμοι. Μεγάλη τιμή να κατάγεσαι απ' αυτά τα μέρη και μεγάλο το χρέος να συνεχιστούν το όραμα και οι θυσίες τους!
Τις ευχές μου για τη σημερινή επέτειο Ευρυτάνα κι ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ιστορική αναφορά!

Άιναφετς είπε...

Πόσο διαφορετική φαντάζει η ιστορία μας όταν την διαβάζεις ως ενήλικας!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι!

Unknown είπε...

Πατριώτες μου, οι αγωνιστές κατά των Τούρκους, γνώριζαν καλά τις αρχές & αξίες του αρχαίου πολιτισμού των Ελλήνων, γνώριζαν τις αρχές & αξίες της Αγίας γραφής. Έδωκαν τη ζωή τους για αυτές τις αρχές & αξίες, για τα ιδανικά. Οι περισσότεροι σημερινοί πολιτικοί & αυτοδιοικητικοί τι κάνουν; Φωνάζουν από τα μικρόφωνα, τις εφημερίδες και τα SITE "ΖΗΤΩ στους αρχαίους φιλόσοφους και στους ήρωες, με στεφάνια & υποκλίσεις", αλλά με βουτηγμένα χέρια στις παθογένειες & λαμογιές. Εθνικές & τοπικές εξουσίες. Αγωνίζονται οι καημένοι με θεμιτά & αθέμιτα μέσα, να μη χάσουν το "πλιάτσικο". Χειροπιαστό τρανταχτό παράδειγμα "η σημερινή κατάντια της Ελλάδας". Άλλο καθημερινό παράδειγμα "η κατάντια των Αγράφων μας". Ποιοι, γιατί, πώς, τα κατάντησαν έτσι! Είναι αυτοί που ελέγχουν τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Καημένε απροσκύνητε Κατσαντώνη, πρέπει να ξανάρθεις με πολλά γιαταγάνια για τους προσκυνητές και τους ρόμπες της μίζας & του "πλιάτσικου". Κατσαντώνης είστε εσείς οι Αγραφιώτες.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Μία εμβόλιμη παρατήρηση...

Κάνοντας "κλικ" επάνω στην υπογραφή "blog Ευρυτάνας ιχνηλάτης", στο τέλος του κειμένου, θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε πολλά και σημαντικά για τον σταυραετό των Αγράφων Κατσαντώνη.

άγριο κυκλάμινο είπε...

Ευρυτάνα καλησπέρα. Το απόσπασμα του Γάλλου περιηγητή που ανάρτησες ήταν εξαιρετικό και συνάμα διδακτικό. Οι Αγραφιώτες επαναστάτες έκαιγαν τις καλύβες τους και τραβούσαν στα βουνά για εξέγερση. Ούτε καν εκείνο τον ευτελή το φόρο δεν πλήρωναν. Σήμερα τι συμβαίνει στη χώρα? ήδη "μπήκαν στην πόλη οι οχτροί", μας παίρνουν τα σπίτια, μας παίρνουν τη ζωή, κι εμείς.....

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Η παρούσα ανάρτηση γνώρισε μεγάλη επισκεψιμότητα, καθώς και πλήθος αναδημοσιεύσεων από άλλα blogs και sites.

Ένα θα πούμε, ως επίλογο προς πάσα κατεύθυνση:

"Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα είν' ο ίδιος ο λαός"!

Η ιστορία, συν τοις άλλοις, διδάσκει...