Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Το χωριό της Αντίστασης

Κορυσχάδες Ευρυτανίας


Είναι όμορφο χωριό οι Κορυσχάδες.  Πρόκειται για ένα παραδοσιακό– διατηρητέο οικισμό, μόλις 5 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, στο δρόμο προς τον Προυσό, με πανέμορφα πέτρινα σπιτάκια και παλιά ανακαινισμένα αρχοντικά  κουρνιασμένα  σε υψόμετρο περίπου 950 μέτρων. Το χωριό το αγκαλιάζουν τριγύρω  μεγαλόπρεπα βουνά και  καταπράσινες πλαγιές πνιγμένες στο έλατο, ενώ  κρυστάλλινα νερά το διατρέχουν παντού.  Από ψηλά η θέα είναι μοναδική καθώς  η ματιά μας ταξιδεύει ως την εύφορη κοιλάδα της Ποταμιάς του Καρπενησιώτη. Το όνομα Κορυσχάδες προήλθε από  την αρχαιοελληνική λέξη «κόρυς» (περικεφαλαία) αφού σε κοντινή τοποθεσία λειτουργούσε, κατά την αρχαιότητα, μεταλλείο όπου από την εξόρυξη του μετάλλου κατασκευάζονταν περικεφαλαίες και όπλα.
Πέρα όμως από τη φυσική ομορφιά του πρόκειται και για ένα ιστορικό χωριό. Σχεδόν εφαπτόμενο στην ωραία πλατεία των Κορυσχάδων βρίσκεται το επιβλητικό πετρόχτιστο σχολείο-μουσείο της Εθνικής Αντίστασης! Το μουσείο αποπνέει το άρωμα του ηρωικού παρελθόντος με τις τοιχογραφίες, τις προθήκες με τις ιστορικές φωτογραφίες και τα σπάνια ντοκουμέντα που αφορούν την αντιστασιακή δράση του ένοπλου λαϊκού κινήματος. Σε αυτό το σχολείο, το 1944 (από τις 14 έως τις 27 του Μάη)  συνεδρίασε το περίφημο Εθνικό Συμβούλιο. Ήταν η λαϊκή βουλή, το ανώτατο αντιπροσωπευτικό όργανο της Λαοκρατούμενης Ελεύθερης Ελλάδας. Μιας Ελλάδας που δεν υποτάχτηκε στο ναζιστικό ζυγό και τους δωσίλογους συνεργάτες του, αλλά κράτησε ψηλά τη σημαία της Αντίστασης με τον ηρωικό ένοπλο αγώνα του ΕΛΑΣ που οδήγησε στην απελευθέρωση του μεγαλύτερου τμήματος της χώρας.   

184 εθνοσύμβουλοι ψηφίστηκαν από το «σώμα εκλεκτόρων» που ήταν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τις λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων σε χιλιάδες χωριά και πόλεις. Προστέθηκαν όμως και άλλοι 22 σύμβουλοι προερχόμενοι από τη βουλή του 1936 που είχε βιαίως διαλύσει η φασιστική δικτατορία του Μεταξά. Συνολικά 206 εθνοσύμβουλοι. Ψήφισαν 1.800.000 άνθρωποι, όχι μόνο στις απελευθερωμένες περιοχές αλλά και σε κατεχόμενες ή ημικατεχόμενες ζώνες -κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των ναζί- μέσα σε σκληρές συνθήκες διώξεων και τρομοκρατίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας ψήφισαν οι γυναίκες, καθώς και οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Όπως αναφέρεται στην ιστορική διακήρυξη του Εθνικού Συμβουλίου τούτο ήταν «συγκροτημένο από αντιπροσώπους ολόκληρου του Ελληνικού λαού, που συνήλθαν για να διακηρύξουν την ακατάβλητη θέλησή του να πολεμήσει ως την τελευταία του πνοή για την απελευθέρωση της χώρας, την πλήρη συντριβή του φασισμού και την αποκατάσταση της εθνικής ενότητας και της λαϊκής κυριαρχίας».
Στις Κορυσχάδες, εκείνες τις ηρωϊκές μέρες του 1944, θεσμοθετήθηκε, επί της ουσίας, ένα επαναστατικό σύνταγμα που ήλθε κατ΄ αρχάς να επικυρώσει τους λαοκρατικούς θεσμούς που γεννιόταν και ανδρώνονταν στην Ελεύθερη Ελλάδα της Αντίστασης. Αυτό που στην πορεία του χρόνου πολλοί προσπάθησαν να αποσιωπήσουν ή να διαστρεβλώσουν ήταν το γεγονός ότι το προοδευτικό όραμα για την επόμενη ημέρα δεν εξαντλούταν μονάχα στην πλήρη απελευθέρωση της χώρας από τους Γερμανούς, αλλά στόχευε και παραπέρα: στην κατοχύρωση της Λαϊκής Δημοκρατίας και των Ελευθεριών, σε μια ανεξάρτητη και κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα με τον εργαζόμενο λαό κυρίαρχο και αφέντη στον τόπο του (Δείτε και εδώ!)

Το Εθνικό Συμβούλιο (και η ΠΕΕΑ) μετά και την προδοτική συμφωνία του Λιβάνου παύει πλέον να υφίσταται στις 5 Νοέμβρη του 1944. Το όνειρο της Λεύτερης Λαοκρατούμενης Ελλάδας θα πολτοποιηθεί κάτω από τις ερπύστριες των Αγγλικών τανκς και των ντόπιων υποτακτικών τους. Αλλά δεν θα πάψει ποτέ να φλογίζει τις καρδιές όσων ονειρεύτηκαν και εξακολουθούν να ονειρεύονται μια νέα κοινωνία.

Και αυτό το Ευρυτανικό χωριουδάκι θα υπάρχει για να θυμίζει και να εμπνέει...

ΥΓ1: Δείτε και ορισμένα κομβικά αφιερώματα του blog μας για την Αντίσταση στην Ευρυτανία:

ΥΓ2: Διαβάστε, επίσης, κάποια επιπλέον ντοκουμέντα από τον Παράνομο Αντιστασιακό Τύπο της εποχής που έχει δημοσιεύσει ανά καιρούς το blog μας :

"Ευρυτάνας Ιχνηλάτης"

14 σχόλια:

Aris είπε...

Κορυσχαδες.Μαιος 1944.
14-27 του μηνος.
Αλλη μια ηρωικη σελιδα γραφτηκε σε αυτο τον τοπο που επι αιωνες ζυμωθηκε με τις εννοιες ελευθερια και αντισταση.

Φυσιολάτρης! είπε...

Kάποια εποχή ήθελαν να αλλάξουν και το όνομα των Κορυσχάδων...Να το κάνουν Κυψέλη!!!Ακριβώς για να ΜΗΝ θυμίζει...Αλλά δεν πέρασε!!!

doctor είπε...

ΩΡΑΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ.
ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ ΤΗ ΡΑΧΟΚΟΚΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ.

Αθέρας είπε...

Συγκροτημένο από αντιπροσώπους ολόκληρου του Ελληνικού λαού, που συνήλθαν για να διακηρύξουν την ακατάβλητη θέλησή του να πολεμήσει ως την τελευταία του πνοή για την απελευθέρωση της χώρας, την πλήρη συντριβή του φασισμού και την αποκατάσταση της εθνικής ενότητας και της λαϊκής κυριαρχίας.
πόσο μα πόσο επίκαιρο................

λεύτερος είπε...

Οι Κορυσχάδες ειναι φάρος σε μια εποχη που χαθήκαν σχεδόν ολοι οι προσανατολισμοί

ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ Ε.Λ.Α.Σ.

Με το ντουφέκι μου στον ώμο,
σε πόλεις, κάμπους και βουνά,
της λευτεριάς ανοίγω δρόμο,
τον στρώνω βάγια και περνά.

Εμπρός ΕΛΑΣ, για την Ελλάδα,
το δίκιο και τη λευτεριά,
στ' ακρόβουνο και στην κοιλάδα,
πέτα, πολέμα, με καρδιά.

Ένα τραγούδι είν' η πνοή σου,
καθώς στη μάχη ροβολάς,
κι αντιλαλούν απ' τη φωνή σου
πλαγιές και κάμποι, ΕΛΑΣ-ΕΛΑΣ.

Με χίλια ονόματα μια χάρη
ακρίτας είτε αρματολός,
αντάρτης, κλέφτης, παλληκάρι,
πάντα είμαι ο ίδιος ο λαός.

Παντού η πατρίδα μ' έχει στείλει,
φρουρό μαζί κ' εκδικητή,
κι απ' την ορμή μου θ' ανατείλει
καινούρια λεύτερη ζωή.

Αλί του που θα μ' απειλήσει
με τη σκλαβιά και τη ντροπή,
το θάνατο έχω καταργήσει,
φόβος δεν ξέρω τι θα πει.

Μες στην ψυχή μου είναι η πατρίδα
η λευτεριά κ' η ιδέα μαζί,
με την κρυφή μου μόνο ελπίδα,
ο σκλάβος θρέφεται και ζει.

Με το ντουφέκι μου στον ώμο,
θα λάμψει η μέρα, δεν αργεί,
της λευτεριάς ν' ανοίξω δρόμο,
για να διαβεί σ' όλη τη γη

doctor είπε...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΜΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΑΣ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΣΥΜΒΟΥΛΟΥ:


Ο ΟΡΚΟΣ

“Ορκίζομαι ότι θα εκτελώ πιστά τα καθήκοντά μου, σαν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, έχοντας σαν γνώμονα το συμφέρον της Πατρίδας μου και του Ελληνικού Λαού. Ότι θα αγωνιστώ με αυτοθυσία, για την απελευθέρωση της χώρας μου απ΄τον ζυγό των καταχτητών, ότι θα υπερασπιστώ παντού και πάντοτε τις λαϊκές ελευθερίες και θα είμαι παραστάτης και οδηγός του λαού στον αγώνα για τη λευτεριά του και για τα κυριαρχικά του δικαιώματα”.

άγριο κυκλάμινο είπε...

Πραγματικά είναι ένα καταπληκτικό χωριό οι Κορυσχάδες. Όμως το πιο συγκινητικό από όλα είναι όταν στην κεντρική πλατεία του χωριού αντικρίζεις το μουσείο της εθνικής αντίστασης που ήταν παλιά το σχολείο του χωριού.
Θυμάμαι ότι ήμασταν μια παρέα και ήρθε ένας γλυκύτατος γεράκος ονόματι Κώστας Σαρρής που ήταν παλιά δάσκαλος και μας ξενάγησε στο ιστορικό κτήριο. Μας αφηγήθηκε με κάθε λεπτομέρεια τις ένδοξες εκείνες μέρες που τις έζησε και ο ίδιος σαν έφηβος.
Η διήγηση του μας είχε προκαλέσει δέος και ανατριχίλα και πραγματικά μας μετέφερε τις εικόνες της εποχής σα να τις ζούσαμε εκείνη τη στιγμή.
Μου έχει μείνει χαρακτηριστικά ότι η Αντίσταση επέλεξε το συγκεκριμένο χωριό για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου γιατί ήταν σαν φυσικό οχυρό αφού βρίσκονταν ανάμεσα σε τρία βουνά οπότε τα γερμανικά αεροπλάνα θα έπρεπε να κάνουν εφόρμηση βουτιά, πράγμα ακατόρθωτο.
Μας είπε ακόμη ότι μονάδες του ΕΛΑΣ είχαν αναπτυχθεί στις ράχες Τυμφρηστού για να εμποδίσουν πιθανή γερμανική επιδρομή.
Εξαιρετική εμπειρία, αξίζει να πάνε όσοι δεν το έχουν επισκεφτεί ακόμη.

tselos photos -Nature of Roumeli είπε...

Τις ερπύστριες των Αγγλικών τανκς και - λίγα χρόνια μετά - τις ναπάλμ των υπερατλαντικών συμμάχων μας, όμως, "ευλόγησαν" οι κουμανταδόροι αυτού του ωραίου -πλην μάταιου - κόσμου , εκεί σε κάποιο παραθεριστικό κέντρο της ειδυλλιακής Κριμαίας.

Η αλήθεια πάντοτε εξαγνίζει, ακόμα και όταν θεωρούμε ότι μας καίει ...

Aris είπε...

Ο Αρης ειχε εκ των προτερων πιασει το νοημα σχετικα με το βρομικο ρολο των εγγλεζων και γι αυτο εκρουε απο νωρις τον κωδωνα του κινδυνου για το τι θα επακολουθουσε σε βαρος του κινηματος απο τους δηθεν συμμαχους.
Αν οι υπολοιποι ακουγαν τις προειδοποιησεις του Αρη, τοτε μαλλον θα ηταν διαφορετικες οι εξελιξεις και το πιθανοτερο θα ηταν και νικηφορα η εκβαση του ηρωικου αγωνα του λαου μας. Εγω νομιζω οτι την ηττα την εφεραν τελικα οι απιστευτοι συμβιβασμοι της πλειοψηφιας της ηγεσιας του ελληνικου λαικου κινηματος (βλ. ελεεινες συμφωνιες λιβανου-βαρκιζας) και οχι οι διεθνεις συσχετισμοι, οι λεγομενες Γιαλτες κτλ. κτλ.

kapetandiamantis είπε...

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ ΗΤΑΝ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΕΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΡΑ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
(ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ)

Παράρτημα Ευρυτανίας

ΤΣΙΤΣΑΡΑ 3 – ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ τηλ.: 2237023076

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ

Η ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδηλώσεις τιμής στην Εθνική Αντίσταση και τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της περιόδου 1941-44 , ψυχή και σάρκα του ήταν το ΕΑΜ, το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, όταν οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων είτε συνεργάζονταν με τον κατακτητή, είτε κήρυτταν την υποταγή και φεύγανε στο εξωτερικό.

Το Σάββατο 28 Μάη στις 12:00, με εκδήλωση στην Καλύβα του Στεφανή στην Σπερχιάδα, από όπου ξεκίνησε τον Μάη του 1942 η πρώτη ανταρτοομάδα, απαρχή του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη, θα τιμηθεί το ξεκίνημα του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα.

Την Κυριακή 29 Μάη στις 11:30 , με εκδήλωση στις Κορυσχάδες για την 67η επέτειο της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο πραγματοποιήθηκε ύστερα από μυστικές εκλογές που έγιναν σε όλη την Ελλάδα και ψήφισαν πάνω από ένα εκατομμύριο, κάτω από την μύτη των κατακτητών . Το συμβούλιο κατέληξε σε σημαντικές αποφάσεις που προσπάθησαν να θεμελιώσουν την λαϊκή εξουσία με θεσμούς λαϊκής αυτοδιοίκησης και δικαιωσύνης.

Το παράρτημα Ευρυτανίας ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλεί όλους τους αγωνιστές, απογόνους και φίλους της Εθνικής Αντίστασης να συμμετέχουν και να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις. Καλεί ιδιαίτερα τους απογόνους των αγωνιστών, τους νέους και τις νέες να συμμετέχουν.

Οι εκδηλώσεις πέρα από την ιστορική τους σημασία για την ανάδειξη της ιστορίας του λαϊκού κινήματος ενάντια στην παραχάραξη που οργανώνει η άρχουσα τάξη, και τις προσπάθειες αποχρωματισμού της ιστορίας της εθνικής αντίστασης. Στις σημερινές ιδιαίτερα συνθήκες προβάλουν τα μηνύματα για την ανάγκη ανασύνταξης του λαϊκού κινήματος, την δημιουργία της λαϊκής στρατιάς που θα αλλάξει τους συσχετισμούς δύναμης μέχρι το επίπεδο της εξουσίας και θα επιβάλει ανάπτυξη με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Όσοι αγωνιστές, απόγονοι και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης θέλουν να μεταβούν την Κυριακή στις Κορυσχάδες, μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 6980174305 και 6979947206

Π. ΑΚΡΙΔΑΣ είπε...

Οσο και αν προσπαθούν ,αγαπητέ φυσιολάτρη ,να καταργήσουν τις ''επιγραφές επι του εδάφους''δεν θα το καταφέρουν .Απλά θα σπάνε τα μούτρα τους.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ: 29 Μάη 2016 η εκδήλωση τιμής στις Κορυσχάδες


Η ΕΠ της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για την επέτειο σύγκλησης του Συμβουλίου στις Κορυσχάδες (Μάης 1944), την Κυριακή 29/5.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, για συμμετοχή στην εκδήλωση, διοργανώνουν διήμερη εκδρομή το Σαββατοκύριακο 28 - 29 Μάη, ενώ καλούνται τα κατά τόπους παραρτήματα να οργανώσουν τη μετακίνηση και συμμετοχή των αγωνιστών και φίλων στην εκδήλωση.

Για πληροφορίες: Στα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον του Αρεως) και στο τηλέφωνο210.82.22.952.