Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Αρματωμένες μνήμες!

Τα άρματα του Καραϊσκάκη στο Μουσείο της Μονής Προυσού -κρησφύγετου του καπετάνιου- στην Ευρυτανία!

Στις 23 Απρίλη 1827, ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής, αφήνει την τελευταία του πνοή ο αρχιστράτηγος της επανάστασης, o παλιός συμμαχητής του Κατσαντώνη και πρώην οπλαρχηγός Αγράφων Γιώργης Καραϊσκάκης, μετά από θανατηφόρο τραύμα που δέχθηκε στη βουβωνική χώρα καθώς προσπαθούσε να ελέγξει μία ανούσια μεμονωμένη συμπλοκή μεταξύ Κρητικών και Τούρκων στο Φάληρο. Το βόλι βρήκε τον καπετάνιο τη στιγμή που "βρισκόταν στο κέντρο της καβαλαρίας μας και ενώ ήταν περιτριγυρισμένος ολούθε... από δικούς μας" (καταγραφή Δ. Φωτιάδη)! Επιπλέον και η ίδια η φορά της δολοφονικής σφαίρας, από τα πλάγια κι εμπρός και από πάνω προς τα κάτω, μάλλον "μιλάει" και φανερώνει πάρα πολλά!

Οι εμφανώς ύποπτες συνθήκες θανάτου του Γ. Καραϊσκάκη σε συνδυασμό και με τη γνωστή κόντρα του με το μαφιόζικο σύστημα του Μαυροκορδάτου, έθεταν, από παλιά μέχρι σήμερα, ένα επίμονα διαχρονικό και βασανιστικό ερώτημα: από τι χέρι να πήγε άραγε ο "γιος της καλογριάς" και... ποιος το όπλισε;

Σημαίνοντες ιστοριογράφοι ερευνητές, λόγιοι και καταξιωμένοι συγγραφείς (βλ. Φωτιάδης, Βλαχογιάννης, Σταμέλος, Κορδάτος κ.ά) υποστηρίζουν ότι πλήθος στοιχείων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Καραϊσκάκης δεν πρέπει να λαβώθηκε από τον εχθρό αλλά από "προδοτικό βόλι" κάποιου πληρωμένου μπράβου της συνασπισμένης κλίκας του εγγλεζόδουλου Μαυροκορδάτου και των ξένων αφεντικών του, Κόχραν και Τσώρτς.

Εκείνοι επιζητούσαν να εξοντώσουν τον ενοχλητικό Καραϊσκάκη αφενός γιατί είχε έρθει σε ρήξη μαζί τους αντιδρώντας έντονα στα στρατιωτικά βρετανικά σχέδια που αποδείχθηκαν καταστροφικά (όπως φάνηκε στη συνέχεια με την ήττα στη μάχη του Ανάλατου) και αφετέρου διότι θεωρούσαν τον ανυπότακτο αγωνιστή ως "εν δυνάμει κίνδυνο" για το βρόμικο διπλωματικό παιχνίδι τους.

Η Αγγλική πολιτική, με μακρύ της χέρι τον Μαυροκορδάτο, επεδίωκε, σε εκείνη τη χρονική συγκυρία, να τελειώσει η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα, αποβλέποντας σε ένα ισχνό και ημιανεξάρτητο μεσογειακό ναυτικό κρατίδιο, που θα περιορίζονταν μόνο στο Μοριά και στις Κυκλάδες, και το οποίο, κάτω από τον απόλυτο έλεγχό της, θα εξυπηρετούσε μελλοντικά τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή!

Ο γραμματικός και βιογράφος του Καραϊσκάκη Δ. Αινιάν γράφει ότι ο ετοιμοθάνατος καπετάνιος εμπιστεύτηκε στους Χατζηπέτρο και Γρίβα πως : "...επληγώθη από το μέρος των Ελλήνων, ότι εγνώριζε τον αίτιον και ότι, αν ήθελε ζήση, ήθελε τον κάμει γνωστόν και εις το στρατόπεδον"!

Επίσης, σύμφωνα και με τον αγωνιστή του '21 Νικόλαο Κασομούλη, ο Καραϊσκάκης άφησε να εννοηθεί πως ήξερε τους φονιάδες του. Είναι δε χαρακτηριστικά τα τελευταία λόγια του προς τους συναγωνιστές του λίγο πριν ξεψυχήσει: "Γνωρίζω τον αίτιον, και αν ζήσω παίρνομεν όλοι το χάκι (σ.σ.εκδίκηση), ειδέ και πεθάνω, ας μου κλάσει τον π....ο και αυτός".

Στην άσβεστη μνήμη του Γ. Καραϊσκάκη καταθέτουμε μια χούφτα στίχους από ένα παραδοσιακό δημοτικό...  

"Τ' αντρειωμένου τ' άρματα 
δεν πρέπει να πουλιώνται,
μον' πρέπει τους στην εκκλησιά 
εκεί να λειτουργειώνται.
Πρέπει να κρέμουντ' αψιλά 
σ' αραχνιασμένο πύργο, 
να τρώει σκουριά το σίδερο 
κι η γης τον αντρειωμένο."


ΥΓ: Δείτε, επίσης, ένα σημαντικό και... ιδιαίτερα κατατοπιστικό αφιέρωμα!  

   

20 σχόλια:

kapetandiamantis είπε...

ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΞΕΠΑΣΤΡΕΨΑΝ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ..
ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!

Άιναφετς είπε...

Τα μουσεία, έχουν φτιαχτεί και για να θυμίζουν πως η όποια ελευθερία απολαμβάνουμε, δεν είναι αυτονόητη!

Φυσιολάτρης! είπε...

Eύγε για την πολύ σημαντική ιστορική υπόμνηση.....ο Καραισκάκης λάτρεψε τα Άγραφα.....όσο λίγοι!!!!!!Τα τελευταία του λόγια.....είναι η πιο έγκυρη καταγγελία για τους δολοφόνους του!!!!!!!!

Giannis Pit. είπε...

Η Καλύτερη τιμή και αναφορά.....!
Μπράβο Ευρυτάνα. Εξαίρετο το δημοτικό άσμα.
Καλή βδομάδα φίλε μου.

Αλέξανδρος Φλώτσιος είπε...

Αθάνατος !

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Να αγωνίζεται κανείς για την ελευθερία του είναι ένας υψηλός ανθρώπινος στόχος. Στις μέρες μας λέμε πως ο εχθρός δεν είναι ακριβώς απέναντι, είναι διάχυτος, είναι κρυφός, έχει πολλά πρόσωπα. Αυτό, ωστόσο, καθόλου δε σημαίνει ότι δεν έχουμε λόγους και τρόπους να αγωνιζόμαστε. Τώρα, ο φωτισμός στην ιστορική μας μνήμη, που κάνεις, Ιχνηλάτη, είναι απαραίτητος, ζωογόνος και .. εμπνευστικός, για να συντηρείται η αγωνιστική διάθεση.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Σημείωση του blog:

Στην εισαγωγή της παρούσας ανάρτησης συμπληρώθηκαν ορισμένα επιπλέον σημαντικά στοιχεία.

Καλή συνέχεια στα σχόλιά σας...

doctor είπε...

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΞΕΧΝΑΜΕ ΕΙΤΕ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ-ΟΡΟΣΗΜΑ.
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ ΠΟΥ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΙΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ.
ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ ΗΡΩΑ Η ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Καραϊσκάκης Αθάνατος!
Οι Άγγλοι, οι Μαυροκορδάτοι και οι νεότεροι αντικαταστάτες τους
χαίνουσες πληγές σε αυτή τη χώρα.
Πότε επιτέλους θα κάνει ξαστεριά...

Μάκης είπε...

Ιχνηλάτη φίλε και συμπατριώτη Ευρυτάνα,
Πέραν των άλλων έχεις και πολύ καλό "φίλτρο" και βρίσκεις τα σημαντικά. Έτσι σήμερα βρήκες έναν τόσο σημαντικό Γιώργο να του πεις στη "γιορτή" του τις δικές σου ευχές, να τις εμπλουτίσουμε κι εμείς με το δικό μας σεβασμό και να ξαναθυμηθούμε ότι αυτή η αγαπημένη πατρίδα αυτή η αγαπημένη Ελλάδα ....τρώει τα παιδιά της!
Πάντα ομως μένει ο σπόρος και ξαναφυτρώνουν κι άλλα ....
Στους μπροστάρηδες όμως, όπως εκείνος ο Καραϊσκάκης, πάσχουμε πολύ!!
Εκεί έχουμε σκέτη έρημο....
Ας ελπίσουμε ότι κάποτε θάρθει ένας καινούργιος Γιώργης "νάχει στον πούντζο του βιολιά, να σπάει τζεμπερέκια" να λευτερώσει και πάλι τους υπόδουλους, υποταγμένους νεοέλληνες των μνημονίων!
Μάκης
Κρίκελλο Ευρυτανίας

faros είπε...

Μαύρισε η ψυχή μου ...

Τέτοιος λαός είμαστε;

Από τη μια Ήρωες κι απ΄την άλλη προδότες;

Κική Κωνσταντίνου είπε...

είδα και το αφιέρωμα και έχω να πω πως ανατρίχιασα.
αυτη ειναι η Ιστορια μας και αυτοι οι Ηρωες μας και θα ειναι για παντα!

Aris είπε...

Ενας ακομη αετος των αδουλωτων Αγραφων που χαθηκε απο το γνωστο σκυλολοι.
Να θυμηθω μηπως και τον Ανδρουτσο και αλλους;
Εξαιρετικη ολη η αναρτηση, το κειμενο σου, το τραγουδι και η φωτογραφια.
Θα συμπληρωνα μονο οτι οταν ο χαφιες του Μαυροκορδατου πυροβολησε τον Καραισκακη , αυτος παρακαλουσε τους συντροφους του να μην αφησουν τους γιατρους των Εγγλεζων να τον πλησιασουν. Τα συμπερασματα πασιφανη.
Συνεχισε ετσι ιχνηλατη!!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Αντίο καπετάνιε...
Εσύ ξέρεις-εμείς θυμόμαστε!

Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα εύστοχα σχόλια.

άγριο κυκλάμινο είπε...

Ενα είναι σίγουρο, ότι πάντοτε υπήρχαν δύο Ελλάδες!
Των Καραϊσκέων και των Μαυροκορδάτων.
Καταπληκτικό και πολύ εμπεριστατωμένο το θέμα σου για το γιό της καλόγριας!!!

Μάκης είπε...

φίλε μας καλέ Ιχνηλάτη
Είπα να γράψω ένα σχόλιο και φέτος αλλά βλέποντας ότι πριν δυο χρόνια, πώς πέρασαν άραγε τόσο γρήγορα;, έγραψα πάλι ένα σχόλιο απ το οποίο δεν άλλαξε τίποτα! Έτσι απλώς στέλνω τις ευχές μου νάσαι γερός και να μπολιάζεις εύστοχα την ιστορία του τόπου μας!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Σε ευχαριστούμε πολύ αγαπητέ φίλε Μάκη για τον καλό λόγο.
"Την Ιστορία μας και... τα μάτια μας"!
Καλή δύναμη.

Ο Γιάννος από τα βουνά της Πινδου είπε...

Καραϊσκάκης Ο αητος των Αγράφων ο αρχηγός τωνανυποτακτων αυτοί που δεν προσκύνησαν ο πρόγονος του Βελουχιώτη των κλαριτων. Και των ελεύθερων παλληκαριων Τώρα;Εκεί που κρέμασαν οι κλέφτες κι αντάρτες τ άρματα τώρα κρέμα οι ρουφιανοφασιστες τα νταούλια Χρόνια σου πολλά Καπετάνιο......

Scorpion είπε...

Δεν έχουν τέλος οι Εφιάλτες τής πατρίδας μας. Πρέπει κάποτε να τελειώνουμε με δαύτους, με όλα αυτά τα σιχάματα.

Ανώνυμος είπε...

Και οι Μαυροκορδάτοι γιορτάζονται σαν ήρωες ξεχνώντας την ιστορία
τέλος πάντων...