Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΗ Η ΠΟΛΗ ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ



Τα αντανακλαστικά της αντίστασης ενεργοποιούνται όλο και περισσότερο. Χιλιάδες άνθρωποι της εργασίας και του μόχθου, απολυμένοι, νέοι άνεργοι, φοιτητές, μαθητές, μα και μεγαλύτεροι -όλοι όσοι νιώθουν να συνθλίβονται κάτω από τον ασφυχτικό ζυγό της αιχμαλωσίας του συνεταιρισμού των ξένων και ντόπιων εκμεταλλευτών και των πολιτικών τους εκφραστών - συρρέουν συνεχώς στο Σύνταγμα και στις πλατείες των άλλων πόλεων. Εκδηλώνουν με πολύμορφους τρόπους όχι μόνο τη δίκαιη αγανάκτησή τους αλλά και μια πηγαία διάθεση  για να υπάρξει από τα κάτω, από τη βάση, ένα πλατύ ρεύμα αντίστασης των πολιτών οι οποίοι δείχνουν να θέλουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους βάζοντας επιτέλους φραγμό σε όλη αυτή την ξεδιάντροπη επίθεση. 

Οι δυνάστες κονιορτοποιούν τα όνειρα, τις προσδοκίες, μα και αυτή ακόμη τη στοιχειώδη αξιοπρεπή διαβίωσή μας, για να αυξηθούν κι άλλο τα κέρδη μιας ισχνής μειοψηφίας  που ζει προκλητικά στη χλιδή την ίδια ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία διολισθαίνει στη φτώχια. Με τα βάρβαρα μέτρα τους κατασκευάζονται στρατιές σύγχρονων σκλάβων που θα λειτουργούν ως υποζύγια κάτω από ένα καθεστώς ποικίλων εκβιασμών.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη και που θα οδηγηθούν τα πράγματα. Το "ένοχο το σύστημα" διαθέτει άφθονους μηχανισμούς χειρισμού, ενσωμάτωσης ή και καταστολής, αλλά δεν είναι ούτε παντοδύναμο, ούτε αήττητο. Από την άλλη, αυτό το ρεύμα της δυσαρέσκειας μπορεί να βρίσκεται ακόμη σε πρωτογενή φάση, όμως το δίκιο πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις του.  Πάντως όπου γεννιέται η λαϊκή αντίσταση, όπου απελευθερώνεται η ενέργεια και ξεδιπλώνονται οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες των συνελεύσεων του ίδιου του κόσμου, δεν μπορεί παρά να συνυπάρχει και η αισιοδοξία.    

Είναι όμορφη η πόλη όταν αντιστέκεται. Όταν η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα και η αξιοπρέπεια στέκονται απέναντι στην αποξένωση, τον ατομισμό και την ταπείνωση. Άραγε η ελπίδα  επιχειρεί τη δική της "έφοδο";    


19 σχόλια:

λεύτερος είπε...

Τα ξυπνητηρια ηχούν ολο και δυνατότερα

Φυσιολάτρης! είπε...

Οταν ο κόσμος αφήνει τις τηλεοράσεις και τον άχαρο ρόλο του θεατή....και βγαίνει στους δρόμους ως ενεργός πολίτης....τότε αυτό αποτελεί ελπιδοφόρα εξέλιξη!!!!!!!!

άγριο κυκλάμινο είπε...

Τι ευρηματικός τίτλος!

Aris είπε...

Χιλιαδες ηταν και σημερα στο Συνταγμα. Θα χαρακτηριζα πολυσυλεκτικη τη συγκεντρωση. Επισης υπαρχει διαχυτη μια ζωντανια και αυτο φαινεται τοσο απο τη συμμετοχη του κοσμου και τις εκδηλωσεις του, οσο και απο τις διαφορες λαικες συνελευσεις της πλατειας οπου ακουγονται σοβαροι προβληματισμοι, προτασεις για τη συνεχεια του αγωνα κλπ. Ειναι ξεκαθαρο οτι ο κοσμος αγωνια για το μελλον του και προσπαθει να διερευνησει δρομους αντιστασης που θα του δωσουν ελπιδα οπως σωστα εγραψες.

Dina Vitzileou είπε...

Βρέθηκα χθες εκεί..στο Σύνταγμα, και είδα από κοντά και ένοιωσα και κατάλαβα οτι εδώ πράγματι κάτι καλό συμβαίνει.Επίσης μου έφυγε κάθε αμφιβολία για γραφικότητες , κατσαρολάκια και κάθε είδους υποτίμηση αυτής της πρωτόγνωρης αντίδρασης.
Συνελεύσεις,ομιλίες,ψηφίσματα,αποφάσεις,απόψεις,σεβασμός...Η αγανάκτηση βρίσκει την έκφρασή της..
Θα πάω και σήμερα

ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Είναι και οι πλατείες, αλλά είναι και οι γειτονιές, είναι και οι χώροι δουλειάς, είναι και οι απεργίες, είναι και οι καταλήψεις και πολλές άλλες πρωτοβουλίες. Η αντίσταση του κόσμου παίρνει διάφορες μορφές σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Αλλού πιο συνειδητά και αλλού πιο αυθόρμητα. Κάποιοι αντέδρασαν εξ΄αρχής, άλλοι ακολούθησαν μετά, ενώ άλλοι θα έρθουν κατόπιν. Κοινός τόπος είναι ότι ο λαός βράζει μιας και βλέπει ότι κάποιοι μεγαλοκαρχαρίες πήραν πολύ φόρα και τελείως στυγνά του πετσοκόβουν τη ζωή και βασικά δικαιώματα του που είχαν κερδηθεί με τεράστιες θυσίες. Καθένας καταλαβαίνει πως οι τρόικες και σία δεν έχουν σταματημό στη λεηλασία. Γι' αυτό αντιδρά και θα αντιδράσει κι άλλο στη συνέχεια, αφού δεν γίνεται αλλιώς. Είναι θέμα επιβίωσης ρε παιδιά.

kapetandiamantis είπε...

ΧΑΙΡΕΤΩ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ. ΕΙΧΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΚΙ ΕΓΩ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΧΑ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΔΩ ΓΥΡΩ ΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΑ ΟΧΙ ΣΚΥΜΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ Η ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ, ΑΛΛΑ ΦΩΤΕΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ ΔΥΝΑΜΙΣΜΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ.
ΚΙ ΑΣ ΜΑΣ ΖΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ,ΘΑ ΤΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ .ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΩΝ.

άγριο κυκλάμινο είπε...

Ο κόσμος αντέδρασε και αυτό είναι μόνο η αρχή. Τίποτε δεν μπορεί να εμποδίσει τη δίκαιη οργή ενός ολόκληρου λαού που προσωπικά πιστεύω ότι πλέον θα συνεχίσει να διαμαρτύρεται με μεγαλύτερη συχνότητα. Το κύμα της αγανάκτησης των πλατειών θα πρέπει να σμίξει και να ενωθεί και με όλα τα άλλα κύματα, με τους αγωνιζόμενους κλάδους των εργαζομένων, τους φοιτητές, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, με όλους. Έτσι θα ισχυροποιηθεί σε τέτοιο σημείο που δεν θα μπορεί το σύστημα να το απονευρώσει όπως προσπαθεί. Ο λαός πρέπει να είναι ενωμένος και οργανωμένος γιατί και οι απέναντι είναι πολύ πιο οργανωμένοι από ότι φανταζόμαστε. Το σημαντικότερο όμως είναι να βγούμε σα λαός από το ρόλο του κομπάρσου και να μπούμε στο προσκήνιο.

Αθέρας είπε...

ο τιτλος τα λεει ολα .....τα σχολια περιττα!!!!!!!

Aris είπε...

Ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης Πλατείας Συντάγματος Ευρωπαϊκού ξεσηκωμού




1. Τώρα μιλάμε εμείς! Κάλεσμα για πανευρωπαϊκό ξεσηκωμό στις 5 Ιουνίου. Από τις 25 Μαϊου, χιλιάδες πολίτες έχουμε κατακλύσει τις πλατείες όλης της χώρας διεκδικώντας να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά μάς ενώνουν η αγανάκτηση για όσα συμβαίνουν καθώς και ο πόθος μας για δικαιοσύνη, ισότητα και αξιοπρέπεια. Είμαστε διαφορετικοί, αλλά είμαστε και θα μείνουμε όλοι μαζί ενωμένοι!

Ταυτόχρονα, ανάλογες κινήσεις γίνονται παντού στην Ευρώπη. Την Κυριακή 5 Ιουνίου συντονίζουμε πανευρωπαϊκά το βηματισμό μας και δίνουμε ραντεβού στις 6:00 στο Σύνταγμα , σε όλες τις πλατείες της χώρας, και παντού στην Ευρώπη . Πρέπει να ακουστεί παντού δυνατά η φωνή μας:

-γιατί δεν μπορεί να θυσιάζονται ολόκληροι λαοί για να μη ζημιωθούν οι δανειστές- το χρέος δεν είναι δικό μας και δεν θα το πληρώσουμε,
-γιατί αυτό το πολιτικό σύστημα που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, δεν μπορεί πια να αποφασίζει για μας χωρίς εμάς και πρέπει να ανατραπεί,
-γιατί θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από την εργασία μας, χωρίς τη διαρκή τρομοκρατία της ανεργίας.
-γιατί πρέπει να τιμωρηθούν όσοι λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο.
-γιατί η δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία είναι αναφαίρετα δικαιώματα όλων,
-γιατί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν πρέπει να περάσει.


Η οργανωμένη παραπληροφόρηση δεν μας φοβίζει. Θα μείνουμε στις πλατείες μέχρι να φύγουν και να μην επιστρέψουν με άλλο προσωπείο όλοι όσοι δημιούργησαν το σημερινό αδιέξοδο: ΔΝΤ, Μνημόνια, τρόικα, κυβερνήσεις, τράπεζες και όσοι μάς εκμεταλλεύονται. Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε ενωτικά και συλλογικά μέχρι “Ταραχή να πέσει στον Άδη, και το σανίδωμα να υποχωρήσει από την πίεση τη μεγάλη του ήλιου”

Άμεση δημοκρατία τώρα!

Η λαϊκή συνέλευση της πλατείας Συντάγματος-2 Ιούνη 2011
ΥΠΕΡ

2. Οι επόμενες Λ.Σ. της πλατείας Συντάγματος μέχρι την Κυριακή 5 Ιουνίου να ασχοληθούν με το παρακάτω θέμα: Πώς θα οργανωθούν από τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου 2011 συγκεντρώσεις σε όλες τις πλατείες της πόλης με αφίσες που να εξηγούν τους όρους του μεσοπρόθεσμου μνημονίου. Στη συνέχεια, να πραγματοποιηθούν πορείες, που θα παρακινούν τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν, με κατάληξη την πλατεία Συντάγματος με σκοπό την κατάληψη της πλατείας και τον αποκλεισμό του κοινοβουλίου.
ΥΠΕΡ
3. Το Ράδιο Ένταση 100,1. Προτείνεται η αναστολή των εκπομπών του ραδιοφώνου, να έρθει στην πλατεία και να κάνει τις εκπομπές του από την πλατεία Συντάγματος.
ΥΠΕΡ

http://real-democracy.gr

doctor είπε...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.

άγριο κυκλάμινο είπε...

Ημουν στο Σύνταγμα. Σας μιλάω για μια λαοθάλασσα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Σήμερα ο λαός πέταξε τους καναπέδες και βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για αυτή την κατάσταση εξαθλίωσης που ζούμς αλλά και για το δεύτερο τρισχειρότερο μνημόνιο που πάνε να ψηφίσουν οι δούλοι του ΔΝΤ και των Ευρωαμερικανών. Ρε δε θα σας περάσει, ο αγώνας θα συνεχιστεί κάθε μέρα από το Σύνταγμα και τις πλατείες μέχρι την πιο μικρή γειτονιά. Πάρτε δρόμο, το μνημόνιο και μπρος δεν σας θέλει ο λαός.

kapetandiamantis είπε...

ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ , ΜΑΣ ΒΥΘΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΕΧΕΙΑ , ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ. Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥΣ ΦΤΥΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΨΥΧΑΛΙΖΕΙ!!ΑΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ (ΒΛ. ΑΠΕΡΓΙΕΣ).Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΜΕΑ!

λεύτερος είπε...

Ελπίζω η σημερινη απεργία και γενικα ολες οι κινητοποιήσεις να εχουν μεγάλη επιτυχια.Να δειξουμε τη δυναμη μας σα λαός

Φυσιολάτρης! είπε...

Και στην πλατεία Καρπενησίου...
αντιστεκόμενοι αγανακτισμένοι πολίτες!!!!!!!!!

kapetandiamantis είπε...

ΟΡΓΙΟ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ ΕΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

Aris είπε...

Και ο χημικος πολεμος στην υπηρεσια του συστηματος της καταπιεσης και εκμεταλλευσης.

kapetandiamantis είπε...

OTAN OI ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΕΝΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΑΝ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ , ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙ ΠΙΟ ΟΡΑΤΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΝΙΚΗΣ!

ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Η πόλη ξαναβρήκε τους γνωστούς καταθλιπτικούς ρυθμούς της από το βράδυ που με εντολή της κυβέρνησης οι δυνάμεις καταστολής μαζί με τη δημοτική αστυνομία μπήκαν στην πλατεία και ξήλωσαν σκηνές και πανό. Συνέλαβαν μάλιστα και κάποια παιδιά. Απόμειναν τα περιστέρια και οι ιάπωνες με τις φωτογραφικές μηχανές...