Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Το... πρωτόγονο καρέλι του Μέγδοβα!



Από το θρυλικό φωτογράφο της Αντίστασης Σπύρο Μελετζή και το μνημειώδες έργο του "Με τους αντάρτες στα βουνά", σάς παρουσιάζουμε μία σπάνια εικόνα μα και πληροφόρηση για το περίφημο "καρέλι του Μέγδοβα", αυτού του ιδιόμορφου όσο και πρωτόγονου ορεσίβιου "μέσου διέλευσης", που επί γενιές και γενιές χρησίμευε ως "ακάματος περατάρης" των ανθρώπων του τόπου μας διευκολύνοντας την επικοινωνία και τη μεταφορά εφοδίων από τη μία στην άλλη όχθη του Μέγδοβα - του ξακουστού ποταμού των ευρυτανικών βουνών! 

Ιδού: 

===================== 

"Πριν από τη Βίνιανη κυλά ο ποταμός Μέγδοβας. Γεφύρι δεν υπήρχε και τον περάσαμε πάνω στο καρέλι. 

Το καρέλι είναι πρωτόγονο μέσο. Από την μιά και την άλλη άκρη του ποταμού ήταν δεμένο ένα χοντρό συρματόσχοινο τεντωμένο. Το καρέλι είναι ένα κασόνι ή καλύτερα ένα είδος κάρου με δύο τροχαλίες που προσαρμόζονται μέσα στο συρματόσχοινο και είναι στερεωμένες στο κασόνι. Έτσι αυτό το κασόνι κρέμεται στον αέρα. 

Μιά γριά πού ήταν μόνιμη γι' αυτή τη δουλειά ανέβαζε δυό ανθρώπους επάνω και μετά άρχιζε και τραβούσε το συρματόσχοινο. 'Ετσι το περίφημο καρέλι κυλούσε με τις τροχαλίες του και σε 5-6 λεπτά βρισκόσουν στην απέναντι μεριά του Μέγδοβα. 

Αυτό το καρέλι πρόσφερε τόσες υπηρεσίες εκείνη την εποχή όσες δεν πρόσφεραν εκατό άλλα γεφύρια. Και τι κόσμος πέρασε απ' αυτό το καρέλι..."




15 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Στο τέλος της ανάρτησης κάντε ένα "κλικ" επάνω στην υπογραφή "blog Ευρυτάνας ιχνηλάτης"...

doctor είπε...

ΟΤΑΝ H ANAΓΚΗ ΓΕΝΝΑ ΤΗΝ ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ!

ποιώ - ελένη είπε...

Όταν ο άνθρωπος μάχεται τις αντιξοότητες.....

Άρης Άλμπης είπε...

Ακροβατικό μέσο …συγκοινωνίας.
Απίθανη φωτογραφία.

Φυσιολάτρης! είπε...

Απίστευτες κατασκευές έφτιαχναν τότε οι άνθρωποι.....τα βλέπουμε σήμερα και λέμε πως είναι δυνατόν....και όμως....!!!!!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Σκέψου να κατηφορίζει αφρισμένο το ποτάμι και εσύ να μπαλαντζάρεις από πάνω μέσα στο αιωρούμενο καρέλι. Τύφλα να 'χει το "τρενάκι του τρόμου"!!!

kapetandiamantis είπε...

ΑΝΗΚΟΥΣΤΟ!
ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΡΕΛΙΑ ΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ??

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Απίστευτη κατασκευή! Δεν το είχα ξαναδεί αυτό το αυτοσχέδιο καρέλι.
Απόδειξη πως οι άνθρωποι τότε χρησιμοποιούσαν το μυαλό και τα χέρια τους, αντί να μιζεριάζουν και να σκύβουν το κεφάλι. Πανάξιοι όλοι τους κι αυτή η εφεύρεση που τώρα μας μοιάζει "πρωτόγονη", ήταν πρωτοποριακή για την εποχή εκείνη και τα μέσα που διέθεταν.
Ευχαριστώ ειλικρινά για τα μαθήματα ιστορίας Ευρυτάνα!

άγριο κυκλάμινο είπε...

Μπράβο ιχνηλάτη! Με αυτή την ανάρτηση αντλούμε πολύτιμες γνώσεις για ένα τόσο σπάνιο μέσο διέλευσης των ποταμιών, σε μια άλλη παλιότερη εποχή. Πολύς κόσμος θα είχε την απορία για το πώς περνούσαν οι βουνίσιοι τα ποτάμια, και ειδικά στα σημεία που δεν υπήρχαν γεφύρια ή που είχανε καταστραφεί, αλλά και για το πως μετέφεραν και τις πραμάτειες και τις προμήθειες τους από τη μία άκρη του ποταμιού στην άλλη.
Σίγουρα ο Σπ, Μελετζής με αυτή τη φοβερή φωτογραφία και τη λεπτομερή περιγραφή του αποτυπώνει και το πως οι αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ έβρισκαν τον τρόπο να μετακινούνται αθέατοι για τις αιφνιδιαστικές πολεμικές επιχειρήσεις τους.

Unknown είπε...

Τι να πει κανείς για αυτό το άρθρο.Ιστορίες πολλές,και πραγματικές άκουσα μικρό παιδί από τους μεγάλους που πρόλαβαν το καρέλι. Το Καλεσμένο το χωρίο που στο τελειωμά του βρισκόταν το καρέλι, μεχρι και πρόσφατα είχε αρκετούς σεβάσμιους γέροντες, υπερήφανες και αλύγιστες στο χρόνο και τον πόνο γιαγιούλες που είχαν κάτι να σου πουν για αυτό το πρωτότυπο μέσου διέλευσης.Όλοι τους έζησαν την εξέλιξη της τεχνολογίας.Μπήκαν σε αυτοκίνητα,λεωφορεία,τρένα .Ταξίδεψαν στα ξενιτεμένα παιδιά τους στην Αμερική,στον Καναδά ,στην Αυστραλία, το καρέλι όμως ήταν το σημείο αναφοράς τους και φερνοντας το στην μνήμη τους ταξίδευαν πίσω στο χρόνο και ξαναγίνονταν παλληκάρια αγέρωχα και ατρόμητα ,γίνονταν δροσερές και όμορφες κοπέλες που καμιά φτώχεια και καμιά δυστυχία δεν μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στα νιάτα τους.Ούτε ακόμη τα αγριεμένα νερά του Μέγδοβα..

Άιναφετς είπε...

Μια ακόμη απόδειξη, πως ο Έλληνας ξέρει ν' αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες της ζωής και αυτό σε όλα τα επίπεδα!
Ευχαριστούμε για την φωτογραφία-ντοκουμέντο και το κείμενο!
Καλή δύναμη και συνέχεια σε όλους!

projectgreece είπε...

Το καρέλι τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούνταν και για άλλες χρήσεις και όχι μόνο σαν περαταριές ανθρώπων στα ποτάμι.

http://www.fteri-fthiotidos.gr/index.php/to-kareli-tou-grigori-karagianni.html

Ένα μπράβο και απο μένα για την νοσταλγική σου ανάρτηση.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Eυχαριστούμε παιδιά. Να είστε όλοι καλά.

Woman in Blogs είπε...

Ήρθα κι εγώ στο κονάκι σου (από τον Γιάννη τον Πιτ) και δηλώνω ενθουσιασμένη με το blog σου! Με μια γρήγορη ματιά πόσα θέματα ωραία και ενδιαφέροντα!
Στάθηκα εδώ, γιατί δεν είχα ξαναδεί αυτή την κατασκευή.
Εύχομαι καλό μήνα, καλή συνέχεια.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Σε ευχαριστούμε πολύ και εσένα και το Γιάνη Πίτ για τις συστάσεις.
Καλώς ήλθες στην παρέα μας. Τα καλά σου λόγια μάς τιμούν.
Θα τα λέμε...