Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

«Καλή πρόοδο στο Κράτος σας»!!!

Σκίτσο του Δ. Μεγαλίδη από το Λεύκωμα του Αγώνα

Εκατοντάδες λαϊκοί αγωνιστές έβαψαν με το αίμα τους τη «μάντρα της Ξηριώτισσας» στη Λαμία μετά από καταδικαστικές αποφάσεις θανάτου των στρατοδικείων του μοναρχοφασιστικού κράτους της εποχής του εμφυλίου. Ανάμεσα τους πάρα πολλοί Ευρυτάνες και Ευρυτάνισσες που αγωνίστηκαν για ανεξαρτησία-λευτεριά-λαοκρατία! Μεγάλη η εκατόμβη και των δικών μας συμπατριωτών… (βλ. σχετικά και εδώ!)

Στα βουνά, τα παιδιά του λαού μάχονταν με το τουφέκι στο χέρι μέσα από τις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας κόντρα στο ελεεινό αμερικανόδουλο καθεστώς.

Αλλά δεν ήταν μόνο εκείνοι... Ξοπίσω, σε πόλεις και χωριά, πολλοί ακόμη έδιναν τη δική τους συμβολή στον αγώνα. Απλοί καθημερινοί άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, γονείς και συγγενείς ανταρτών, διώχθηκαν, βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν σ' εκείνα τα πέτρινα χρόνια! Άνθρωποι σπουδαίοι-ξεχωριστοί που δεν λύγισαν αλλά αντιθέτως στάθηκαν με απαράμιλλο ηρωισμό σε φυλακές, εξορίες και εκτελεστικά αποσπάσματα. Πόσοι απ’ αυτούς δεν αντίκριζαν κατάματα το θάνατο στους τόπους του μαρτυρίου τραγουδώντας και ζητωκραυγάζοντας για το δίκιο του αγώνα μπροστά στις κάννες των όπλων (βλ. εδώ!) !!!


Έργο του Δημήτρη Κατσικογιάννη

Μικρές και μεγάλες ιστορίες αξιοπρέπειας και ανθρώπινου μεγαλείου γράφτηκαν όχι μόνο στις μάντρες των εκτελέσεων, αλλά και στις ίδιες τις αίθουσες των στρατοδικείων. Εκεί όπου το «ηθικό πλεονέκτημα» των αγωνιστών είχε τη συντριπτική υπεροχή! Εκεί όπου τόσοι λεβέντες και λεβέντισσες συνεπαρμένοι από τα ιδανικά τους «ξεπερνούσαν το μπόι τους», γιγαντώνονταν και υπερέβαιναν όχι μόνο τον ανθρώπινο φόβο, αλλά επιπλέον κατατρόπωναν κι αυτούς ακόμα τους δικαστές τους, όταν με τη θαρραλέα και ανυποχώρητη στάση τους περιφρονούσαν και εξευτέλιζαν ποικιλοτρόπως την αιματοβαμμένη εξουσία των διωκτών τους (βλ και εδώ ) !



Θα αναφερθούμε σε μία τέτοια άγνωστη ιστορία:

Ο Κώστας Τσιουγκρής κατάγονταν από το Καλεσμένο Ευρυτανίας. Γέροντας, ογδοντάχρονος και βάλε, αλλά παλικάρι ζηλευτό! Το γιο του το Χρήστο τον είχαν εκτελέσει οι Ιταλοί φασίστες κατακτητές τον Οχτώβρη του 1942. Σε λιγότερο από 6 χρόνια, από τη θυσία του παιδιού του, ο γέρο-Τσιουγκρής θα οδηγηθεί στο στρατοδικείο με τη συνήθη κατηγορία: «συμμετοχή εις αναρχικάς ομάδας»! Αυτό ήταν προφανώς… «το ευχαριστώ» από την «Ελλάδα των δωσίλογων εθνικοφρόνων» για όσα είχε προσφέρει ο ίδιος και η οικογένειά του στην πατρίδα. 

Ο Κώστας Τσιουγκρής είχε κι άλλο ένα «κακό»: ήταν συγγενής του ξακουστού «καπετάν Ζούκωφ» (Δημήτρη Τσιουγκρή) στελέχους του λαϊκού επαναστατικού κινήματος της Ευρυτανίας, τον οποίο δολοφόνησαν ύπουλα παρακρατικοί φασίστες κεφαλοκυνηγοί τον Ιούνη του 1948 και κατόπιν σκύλευσαν τη σωρό του εκθέτοντας το κομμένο κεφάλι του με ένα τσιγάρο στο στόμα στην πλατεία του Καρπενησίου (σ.σ. υποσχόμαστε, μελλοντικά, ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον αλησμόνητο «Ζούκωφ»).

Στις 26 Ιουλίου 1948 το στρατοδικείο καταδίκασε σε θάνατο (και δύο μέρες μετά οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα στην Ξηριώτισσα) και τους γέρους γονείς του «Ζούκωφ», το Χρήστο και τη Μαρία Τσιουγκρή. Δύο αγνούς, ήσυχους και αξιαγάπητους ανθρώπους που δεν δέχονταν να φύγουν από το χωριό τους αφού σύμφωνα με το άθλιο κατηγορητήριο-σκευωρία της εξουσίας…. «εγκλημάτησαν κατά του κράτους διότι ως αυτοαμυνίται του χωρίου προσέφεραν την αρωγήν των εις τους αντάρτας»!

Την ημέρα εκείνη δικάζονταν ταυτόχρονα και ο άλλος Τσιουγκρής που προαναφέραμε, ο υπέργηρος Κώστας… ως «αναρχοκομμουνιστής» βεβαίως κι αυτός! Τo αποτέλεσμα της «δίκης» ήταν φυσικά καταδικαστικό για το γεροντάκι: ΙΣΟΒΙΑ!

Την ώρα που ο πρόεδρος του στρατοδικείου εκφωνούσε με την εκδικητική επισημότητα του ρόλου του την βαριά ποινή, παρατήρησε ότι ο Τσιουγκρής δεν καταδέχτηκε καν να σηκωθεί απ’ τη θέση του!

Εκνευρισμένος ο στρατοδίκης απευθύνθηκε στον γέρο-Τσιουγκρή:

-Άκουσες γέροντα, την απόφαση;;; Ισόβια καταδικάστηκες. Σήκω αμέσως επάνω.»

Ατάραχος ο  λεβεντόγερος, και χωρίς βέβαια να κουνηθεί, απάντησε:

-«Άκουσα…»

-«Και τι έχεις να πεις;;;»

-«Καλή πρόοδο στο Κράτος σας»!!!



Ξυλογραφία της Βάσως Κατράκη

22 σχόλια:

Aris είπε...

Συγχαρητηρια φιλε Ευρυτανα!!
Αυτες οι αγνωστες ξεχασμενες ιστοριες ειναι οι πιο πολυτιμες που βαζουν και εμας τους νεοτερους στο πνευμα του μεγαλου αγωνα ενος σπουδαιου λαου (τοτε...)

ποιώ - ελένη είπε...

Λαμπρές σελίδες έγραψαν απλοί
άνθρωποι με υψηλό φρόνημα κι ιδανικά....

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Εξευτέλισε το δοσίλογο κράτος τους ο γέροντας!!!

kapetandiamantis είπε...

AYTH HTAN Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Φίλοι αναγνώστες...
Στην πλαϊνή κάθετη μπάρα του blog έχουμε δημιουργήσει μία νέα στήλη: "ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΧΘΕΣ..."
Εκεί με ένα απλό "κλίκ" στους επιμέρους τίτλους που εμπεριέχονται σε αυτή την ενότητα, μπορείτε να ενημερωθείτε για γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ευρυτανία κατά το παρελθόν, στον αντίστοιχο μήνα με σήμερα.
Καλή συνέχεια στα πάντα ενδιαφέροντα σχόλιά σας...

Unknown είπε...

Ευρυτάνα ιχνηλάτη συγκίνησες πολύ κόσμο με αυτό που έγραψες.Στο χωριό που ζούσε εκείνο το γεροντάκι υπάρχουν πολλοί που την θυμούνται την ιστορία και ειδικά την φράση,''καλή πρόοδος στο κρατός σας''.Υπάρχουν απόγονοι που να ξέρεις ότι αυτή η αναφορά σου στη συγκεκριμένη ιστορία αποτέλεσε το καλύτερο μνημόσυνο στις ψυχές αυτών των αγωνιστών.Αθάνατοι!!!

NS είπε...

Γίγαντας ο γέρος1 Ευχαριστούμε Ιχνηλάτη

Άρης Άλμπης είπε...

Ισχυρό ράπισμα στον αιμοβόρο στρατοδίκη.
Με τέτοιους θλιβερούς ανθρώπους στελεχώθηκε κατά κύριο λόγο, στη συνέχεια το κράτος αυτό. Και φάνηκε το απελπιστικό ήθος των νικητών.

Φυσιολάτρης! είπε...

Νομίζω ότι.....η τελευταία εικόνα με την ξυλογραφία της Β. Κατράκη.....και τα λόγια.....Θεέ μου και τι να γίνηκαν του κόσμου οι αντρειωμένοι....τα λέει όλα!!!!!!!Μπράβο Ευρυτάνα ιχνηλάτη για το άρθρο.........μπράβο που δεν αφήνεις να χαθούν αυτές οι μοναδικές ιστορίες......που τιμούν τις μνήμες τέτοιων ανεπανάληπτων αγωνιστών του τόπου μας!!!!!!!!!

μαχαιρης είπε...

Αθανατοι λαικοι αγωνιστες..Γνωστοι και αγνωστοι....

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Λεβέντης, διορατικός και πνευματώδης ο γέροντας!
Ας είναι αναπαυμένες όλες οι αδικοχαμένες ψυχούλες τους.
Τόσο αίμα χαμένο και στο μόνο που προοδεύσαμε είναι οι μέθοδοι ρουφιανιάς και ξεπουλήματος.

doctor είπε...

ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ Η ΣΥΓΚΟΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΕΜΦΟΡΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΙΔΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ.
ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΟΣ Ο ΕΥΡΥΤΑΝ ΓΕΡΟ ΤΣΙΟΥΓΚΡΗΣ ΟΠΩΣ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΟΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΟΝΑΤΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΣΘΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ.
ΛΑΜΠΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΛΕΒΕΝΤΙΑΣ!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Θα τους θυμόμαστε για πάντα με υπερηφάνεια και ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΆ!
Σας ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα σχόλιά σας.

άγριο κυκλάμινο είπε...

Ευφυέστατη η απάντηση του γέροντα!!!!!Απίστευτο το θάρρος του μπροστά στους αιμοβόρους στρατοδίκες, με μια μόνο φράση τούς κατατρόπωσε και τούς γελοιοποίησε. Τελικά η γενναιότητα και η πίστη στα υψηλά ιδανικά είναι πάντοτε άξια θαυμασμού. Ο γέροντας μπορεί να μη ζει πια, το παράδειγμά του όμως έχει μείνει στην ιστορία..

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

σε ευχαριστουμε γεροντα κι εσενα ΙΧΝΗΛΑΤΗ

http://laikhexousia.blogspot.gr/2017/05/blog-post_5.html

Woman in Blogs είπε...

Αυτοί μας οδηγούν! Και θα "'βρουν ανάπαυση" στον ανθρώπινο κόσμο που θα χτίσουμε!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν επισκέπτεσθε τις "παλιές" αναρτήσεις μας.
Ψυχή βαθιά!

dimosf είπε...

Σπουδαίος ο γέροντας!

Βασίλης Σιορόκος είπε...

Αυτός ο τόπος έβγαλε παλικάρια και έγραψε χρυσές σελίδες της ιστορίας. Συγχαρητήρια για το θέμα!!!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ευχαριστούμε για το σχόλιο.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν οι αναγνώστες μας επισκέπτονται και τις παλαιότερες αναρτήσεις μας.

Scorpion49 είπε...

Είναι το πιο σεβαστό μνημόσυνο σε όλους αυτούς τους ηρωικούς πατριώτες μας, ο γέροντας τούς έφτυσε κατάμουτρα. Ήταν αγέρωχο το γεροντάκι, πραγματικό παλληκάρι!!!

vaso chalastani είπε...

Ευρυτανα ιχνηλατη " ποσο επικαιρη απαντηση""