Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Το O X I του Λαού (μέσα από ένα ποίημα ενός αντιστασιακού παιδαγωγού)!


Ο αλησμόνητος Χάρης Σακελλαρίου ήταν σπουδαστής στο εμβληματικό Παιδαγωγικό Φροντιστήριο του ΕΑΜ στο Καρπενήσι της Ελεύθερης Ελλάδας! Εκεί αναδείχτηκε σε πολύτιμο συνεργάτη των φωτισμένων παιδαγωγών Μιχάλη Παπαμαύρου, Κώστα Σωτηρίου και Γιώργη Μυρισιώτη, συμβάλλοντας μάλιστα και στη συγγραφή του περίφημου αναγνωστικού "Ελεύθερη Ελλάδα" της ΠΕΕΑ/"Κυβέρνησης του Βουνού" (έκδοση 1944) που προορίζονταν για την ε' και στ' τάξη του δημοτικού σχολείου. Να σημειώσουμε, επιπρόσθετα, ότι ο χαρισματικός Χ. Σακελλαρίου συνεργάστηκε ανά καιρούς και με άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της αντιστασιακής διανόησης, μεταξύ αυτών και με την εμβληματική εκπαιδευτικό Ρόζα Ιμβριώτη-ψυχή του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου της Τύρνας η οποία ως γνωστόν συνέγραψε το έτερο αναγνωστικό της αντίστασης, "Τα αετόπουλα", που αφορούσε τους μικρότερους μαθητές, της γ' και δ' τάξης του δημοτικού σχολείου. Ο λαμπρός ΕΠΟΝίτης Χάρης Σακελλαρίου εξελίχθηκε και ο ίδιος σε σπουδαίο παιδαγωγό που μας κληροδότησε ένα πολυσχιδές πνευματικό έργο. 

Επιλέξαμε ένα επικό ποίημα του Χάρη Σακελλαρίου μέσω του οποίου υμνείται όλη η υπερηφάνεια και η παλικαροσύνη του απροσκύνητου λαού μας που είπε το αληθινό μεγάλο Ο Χ Ι στο φασισμό πολεμώντας για χρόνια σε πόλεις και βουνά και δίνοντας το αίμα του για τη Λευτεριά όταν οι καθεστωτικοί πολιτικάντηδες του συστήματος λούφαζαν σαν τα ποντίκια στο εξωτερικό ή συνεργούσαν ανοιχτά με τους ναζιστοφασίστες κατακτητές ως δωσίλογοι.  

Ιδού:
Μια σπιθαμή 
από το χώμα αυτό δεν δίνω
την λευτεριά μου δεν πουλώ
και σκλάβος δεν θα γίνω

ΟΧΙ φωνάζω στον εχθρό
κι ορθώνομαι λιοντάρι
τη λευτεριά μου όποιος μπορεί
ας έρθει να την πάρει

Στα χέρια μου τα ελεύθερα
το πιο παλιό ντουφέκι
γίνεται για το δίκιο μου 
βροντή κι αστροπελέκι



ΥΓ: Κάντε κλικ Ε Δ Ω για να δείτε πως τίμησαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ με τον Άρη τη δεύτερη επέτειο του ΟΧΙ στο Κρίκελλο της Ανταρτομάνας Ευρυτανίας!

Ευρυτάνας ιχνηλάτης

17 σχόλια:

Mia είπε...

Υπέροχο ποίημα. Ύμνος στη λεβεντιά του ελληνικού λαού. Ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας, Ευρυτάνα μου. Καλό Σαββατοκύριακο, φίλε μου.

Aris είπε...

Ε ρε ανταρτομανα Ευρυτανια καποτε εγραφες ιστορια.
Υμνος το αντιστασιακο ποιημα του Σακελαριου και πολυ συγκινητικη η αναφορα στο παιδαγωγικο φροντιστηριο του ΕΑΜ Καρπενησιου. Ο θειος μου ειχε φοιτησει εκει..
Να σαι καλα ρε ιχνηλατη.

ποιώ - ελένη είπε...

Μια γροθιά ο λαός όταν "μιλάει"
και γράφει λαμπρές σελίδες

Τα φιλιά μου

Φυσιολάτρης! είπε...

Στα χέρια μου τα ελεύθερα
το πιο παλιό ντουφέκι
γίνεται για το δίκιο μου
βροντή κι αστροπελέκι


!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Λάθος ΟΧΙ γιορτάζουμε κάθε χρόνο, εκεί σ' αυτές τις αετοράχες και τα γκρέμια γράφτηκε η ιστορία κι όχι στο σαλονάκι του δικτάτορα Μεταξά. Όλα παραχαραγμένα, γι αυτό και δεν υπάρχει πια διάθεση για παρελάσεις και φανφάρες.
Αν δεν ήταν άνθρωποι σαν εσένα με μεράκι και όρεξη να μοιραστείς μνήμες και ντουκουμέντα, θα παραμέναμε αποχαυνωμένοι και αδαείς. Έστω κι έτσι, κομμάτι-κομμάτι να ξαναβάλουμε την ιστορία στις σωστές της διαστάσεις και να ξεχωρίσουμε (επιτέλους) τους αληθινούς ήρωες απ' τους δωσίλογους και τους προδότες.
Τα σέβη μου Ευρυτάνα!

Woman in Blogs είπε...

"Βροντή κι αστροπελέκι"!!!
Οι αντάρτες έγραψαν με το αίμα τους το ΟΧΙ και όσο η μνήμη μας παραμένει ζωντανή, τόσα περισσότερα τα ΟΧΙ που θα πούμε!
Καλό Σαββατοκύριακο!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Εμπρός αδέρφια εμπρός
κι είναι μαζί μας ο λαός
στα πιο μεγάλα μας τα κατορθώματα
μες στις πέτρες και στα χώματα.

Θάνατος, μαύρος αδερφός.
Θάνατος, θα γίνω αθάνατος,
πυρ στην Αλαμάνα
και φωτιά στο Γοργοπόταμο
και φωτιά στο Γοργοπόταμο.

Αέρας στις κορφές
μαύρο φεγγάρι στις καρδιές
έλα και πάρε μόνος σου τη λευτεριά
με τραγούδια, όπλα και σπαθιά

Unknown είπε...

Επειδή οι νεκροί δεν μιλούν, θα 'πρεπε εμείς να υπερασπιζόμαστε το δίκιο της απουσίας τους. Αντ' αυτού, μεγάλη μερίδα "σύγχρονων", κοιτάζει να συμμαζέψει τις πομπές των προδοτών και δωσιλόγων και να ξαναγράψει την Ιστορία, υποβαθμίζοντας (ή και εξαφανίζοντας) τον άδολο αγώνα των πολεμιστών, επαναστατών, αντιστασιακών.
Ευτυχώς που στην εποχή της δηθενιάς και της υποκρισίας, κάποιοι (όπως εσύ, Ιχνηλάτη) (υπεν)θυμίζετε ό,τι αξίζει να τιμάται και να μνημονεύεται.

Θαυμάσια επιλογή! (Τον θυμάμαι, μέσα από τα σχολικά βιβλία μου, τον Χάρη Σακελλαρίου)

Άρης Άλμπης είπε...

Μια σπιθαμή
από το χώμα αυτό δεν δίνω
τη λευτεριά μου δεν πουλώ…
Πώς να τους σηκώσουμε, σήμερα, αυτούς τους στίχους;…

Κατερίνα Τοράκη είπε...

Σπουδαίος παιδαγωγός και ο Σακελλαρίου, ωραίο που μας τον θύμισες. Ο Σακελλαρίου ασχολήθηκε επίσης με θέματα σημειολογίας και γλωσσολογίας, τυχαίνει να έχω και βιβλίο του σε αυτά τα θέματα.

kapetandiamantis είπε...

ΦΟΒΕΡΟΙ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. ΕΦΟΣΟΝ Ο ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΑΦΗΣΕ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΕΑΜΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 'ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ" ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΛΑΡΙΟΥ, ΤΟΥ ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΥ, ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ.

Άιναφετς είπε...

Μάθαμε άραγε να λέμε ΟΧΙ σε ότι μας στερεί την ελευθερία μας ή απλά παπαγαλίζουμε ότι (δεν) μας έμαθαν στα σχολεία;
Ευχαριστούμε για το "μοίρασμα" ενός ακόμη μεγάλου αγωνιστή!

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Οταν είμαστε ενωμενοι κανουμε θαυματα.!!!αν το καταλαβουμε αυτό η Ελλαδα.. θα γινει μια αλλη χωρα..!!
Υπεροχες και οι φωτογραφιες σου Ευρυτανα .. τοπια μιας υπεροχης πατριδας!!!
σε ευχαριστουμε για την ξεναγηση στο ομορφο τοπο.!!
Να είσαι καλα... καλο σου βραδυ..

Αστοριανή είπε...

Όλοι
μα και η Μαρία Κανελλάκη

με έβαλε σε βαθιές σκέψεις...

Να είσαι πάντα σε έμπνευση, την χρειαζόμαστε, ιδίως για μένα που λείπω τόσα χρόνια...
Πάντα με την εκτίμησή μου,
Υιώτα

"αστοριανή"
ΝΥ

doctor είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟΥ ΤΟΥ Ε.Α.Μ (ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ) ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕΣ.
ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΙΑΣΩΖΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΟΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ EΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΕΙ, ΝΑ ΒΑΔΙΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ.
ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ ΟΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙΣ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ευχαριστούμε για τις συμμετοχές σας και σε αυτή την ανάρτησή μας.
Η Ιστορία, σε όλες τις εκφάνσεις της, διδάσκει ότι όταν οι λαοί ενώνονται και ορθώνουν ανάστημα απέναντι στους εκμεταλλευτές και τους δυνάστες τους, μπορούν να νικήσουν κάθε "ισχυρό".

ΥΓ: Για το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο του ΕΑΜ στο Καρπενήσι μπορείτε να δείτε και εδώ:

http://eyrytixn.blogspot.gr/2015/08/blog-1944.html

http://eyrytixn.blogspot.gr/2016/08/blog-post.html

Για τον Χάρη Σακελλαρίου καθώς και τους άλλους συντελεστές του Φροντιστηρίου θα αναφερθούμε και σε μελλοντικές αναρτήσεις μας.

άγριο κυκλάμινο είπε...

Ιχνηλάτη η σελίδα σου προσφέρει πάρα πολλά. Να είσαι καλά.