Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Απόηχοι

36 σχόλια:

Οικοδόμος είπε...

Γεια σου καλλιτέχνη μου. Μου πήρες όλες τις λέξεις και δεν έχω άλλες να σου γράψω. Μόνο να σε ρωτήσω θέλω. Στην προτελευταία φωτογραφία σου, τί είδες; Eίναι η ζήση μας που αργοπεθαίνει, ή μήπως τ' αύριο που ανατέλλει; Καλή δύναμη αδελφέ Ευρυτάνα Ιχνηλάτη!

sofia είπε...

Εσείς οι δύο μαζί "γράφετε". Σήμερα έχω δεχτεί πολλές συγκινήσεις δεν αντέχω άλλες.
Το αύριο που ανατέλλει είναι οικοδόμε, δεν θέλω απαισιοδοξίες.

photoioannina είπε...

Οι φωτογραφίες σου είναι υπέροχες! Δυστυχώς η σημερινή κατάσταση μας έχει στερήσει τη δυνατότητα να περιηγούμαστε τακτικά στην ύπαιθρο και να απολαμβάνουμε της ομορφιές της!
Καλό Σαββατοκύριακο φίλε Ευρυτάνα.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

-Οικοδόμε,

καρδιακέ φίλε, ευχαριστούμε για τον καλό λόγο. Όσο για την απάντηση στην ερώτηση, την ξέρεις: Στο τέλος το φως θα νικήσει το σκοτάδι! Θα υποφέρουμε, θα τραβήξουμε πολλά μέχρι να χαράξει το "άλλο ξημέρωμα", αλλά έτσι θα γίνει. Το υποδεικνύει άλλωστε, και στη φωτογραφία που ανέφερες, η αναλαμπή που ίπταται και υποδηλώνει την υπόσχεση για λαμπρή επάνοδο την επαύριο.
ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ αδερφέ!
---------------


-sofia,

παίρνουμε μεγάλη χαρά με τις επισκέψεις σου και τον ζεστό και περιεκτικό λόγο σου. Ευχαριστούμε για τη φιλοφρόνηση, αποτελούν τιμή για εμάς τα λεγόμενά σου. Να είσαι καλά, την αγάπη και εκτίμησή μας.
ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ καλή μας φίλη!

doctor είπε...

ΑΥΤΟI ΟΙ ΑΠΟΗΧΟΙ (ΟΠΩΣ ΣΩΣΤΑ ΕΘΕΣΕΣ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ) ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΝΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ. ΤΟΥΣ ΑΠΕΔΩΣΕΣ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

-photoioannina,

φίλε μας Γιαννιώτη ευχαριστούμε. Έχεις μεγάλο δίκιο σε αυτό που ανέφερες. Μας έκλεισαν σαν τα ποντίκια να αργοπεθαίνουμε στις μολυσμένες πόλεις του θανάτου, στερώντας μας την επαφή με τη ζωοδότρια φύση. Τουλάχιστον να έχουμε την επίγνωση και να πασχίζουμε για τις απόπειρες διαφυγής όποτε και όσο μπορούμε. Εξάλλου είναι βάλσαμο! Να είσαι καλά, καλό Σαββατοκύριακο και ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ!
---------------


-doctor,

αυτό ακριβώς είχαμε στο μυαλό μας με το συνδυασμό τίτλου και εικόνων. Ευχαριστούμε φίλε μας, ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ!

λεύτερος είπε...

Ποτέ η σιωπη δεν έκανε τοσο θόρυβο. Μπράβο ιχνηλατη.

μιά φορά κι ἕναν τρελλό... είπε...

Ανάσα βαθιά οι φωτογραφίες σου.
Να'σαι καλά!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

-λεύτερος,

φίλε μας, δεν το έλεγες νωρίτερα να το βάζαμε για ΤΙΤΛΟ; Μας έκλεψε την καρδιά το σχόλιό σου.
ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ!
-----------


-μια φορά κι έναν τρελλό...,

φίλη μας χαιρόμαστε που ένιωσες έτσι! Θα τα πούμε σύντομα στα όμορφα λημέρια σου. ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ!

gitsanas είπε...

Λευτεριά...αυτό "μυρίζουν" οι φωτογραφίες σου.
Το μεγαλύτερο δώρο της φύσης είναι η αναγέννηση και των πέντε αισθήσεων.
Την πιό γλυκιά μου Καληνύχτα!!!

kapetandiamantis είπε...

Η "ΜΑΓΚΟΥΦΑ ΚΑΡΔΙΑ" ΣΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΛΕΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!!!!!!!!

dimitris είπε...

Ευρυτανα ιχνηλατη καλημερα, παλι το εκαμες το θαυμα σου, χρωματα και ανοιξιες, να ταξιδευει το βλεμμα λευτερο, αλλα και η ευχη που δινεις σε ολους, ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ, ''κρυβει'' μεγαλειο και εγρηγορση, οποτε, ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ!!!

magda είπε...

Υπέροχες οι φωτογραφίες σου, βάλσαμο στην καρδιά!
Αλλά η "μαγκούφα καρδιά", τι θα γίνει μ'αυτήν;:)

Θέμιδα Ζήδρου. είπε...

Ταξίδι στην τελειότητα της φύσης,στην βαρύτητα της Ιστορίας και στην μεγαλοπρέπεια των ανθρώπων.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

- Αγρίνιο... γλυκές μνήμες,

φίλη μας Γίτσα, ακριβώς αυτό είναι η άσπιλη ευρυτανική φύση, όπως τόσο ωραία το είπες: Λευτεριά και αναγέννηση των πέντε αισθήσεων! Αρκεί να την κρατήσουμε έτσι! Την αγάπη μας και ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ!
-----------


- kapetadiamantis,

ναι, αυτή η φωτό είναι από τις αγαπημένες μας εικόνες, φίλε. Και συμβολίζει πολλά για τον πληγωμένο τόπο μας. Να είσαι καλά, ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ!
---------------


-dimitris,

ευχαριστούμε για τα ένθερμα λόγια, φίλε μας, αλλά και για την ανταπόδωση αυτής της ευχής. Με ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ και με ψηλά το κεφάλι, με πίστη στις δυνάμεις μας και αγωνιστική στάση απέναντι στα προβλήματα, έτσι θα δώσουμε όλοι μαζί τις μάχες του μέλλοντος για ένα καλύτερο αύριο. ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ λοιπόν...
----------------


-magda,

θέλει κι η καρδιά το βάλσαμό της φίλη μας. Και τη "μαγκούφα"; θα δεις, θα τη σκεπάσουμε κι αυτή ξανά με αγάπη, για να συνεχίσει να χτυπά σε αυτό τον τόπο που εξακολουθεί να αντιστέκεται σε πείσμα των καιρών. ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ!
-------------


-Θέμις Ζήδρου,

μας έλειψες! Αλλά να που έρχεσαι με αυτό τον ωραίο και μεστό σου λόγο για να μας συντροφεύσεις στο ταξίδι της φύσης, της ιστορίας και των ανθρώπων. ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ φίλη μας!

Φυσιολάτρης! είπε...

Φοβερές οι φωτογραφίες σου και πάλι!!!! όχι στημένες, φαίνεται πόσο αγαπάς την Ευρυτανία και πόσο ουσιαστικά την εξερευνείς....και μας το μεταδίδεις και σε εμάς!!!!!!!!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Αλίκη και Μάνο σας ευχαριστούμε πολύ!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

-Φυσιολάτρης,
μας τιμά το σχόλιό σου. Να είσαι καλά φίλε μας. ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ!

Dina Vitzileou είπε...

Ο τελευταίος απόηχος με το ίχνος του φεγγαριού με μάγεψε!
Να είσαι καλά!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

-Dina Vitzileou,

Eκεί ψηλά στις ελατοκορφές το φεγγάρι φαντάζει ακόμη πιο κοντινό. Ένα άγγιγμα δρόμος! Να είσαι καλά φίλη μας, ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ!

Τακης είπε...

Αν δεν με απατά η μνήμη μου η φωτογραφία με το καφενείο «Μαγκούφα Καρδιά» πρέπει να βρίσκεται στον Προυσσό. Μου ξύπνησε αλαργινές θύμησες επειδή το 1973 εργάστηκα στην κατασκευή του «Κατσάμπειου Οικοτροφείου» με συνεργείο από το χωριό μου τον Άη Γιώργη Φθιώτιδας. Εκεί γευματίζαμε και τα φαγητά ήταν θαυμάσια. Μάλιστα, έμαθα λίγο αργότερα ότι ο ιδιοκτήτης πέθανε από …καρδιά. Η ειρωνεία της τύχης στο απώγειό της!
Αν σφάλω, διόρθωσέ με αγαπητέ Ιχνηλάτη.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

-Τάκης,

αγαπητέ φίλε από το "Φθιωτικό Τυμφρηστό", πράγματι η φωτογραφία του καφενείου, με την... τόσο παράξενη επιγραφή, είναι από το χωριό Προυσσός Ευρυτανίας.

Με αφορμή την εικόνα, αντιλαμβανόμαστε ότι οι μνήμες σε ταξίδεψαν πολλά χρόνια πίσω. Δεν τυγχάνει να γνωρίζουμε την τύχη του παλιού ιδιοκτήτη από τα χρόνια που ανέφερες. Ευχόμαστε, πάντως, να σφάλεις.

Όσο μας αφορά, την αποθανατίσαμε για αυτό που συμβολίζει ή που θέλει -με αυτό τον ιδιόμορφο τρόπο-να "φωνάξει" όλη η ξεχασμένη ορεινή μικρή πατρίδα μας.

Ας φροντίζουμε, όλοι εμείς οι ταξιδιώτες, να κάνουμε μια στάση σε αυτά τα μικρά πληγωμένα μαγαζάκια της υπαίθρου, να τα ενισχύουμε και να τα ζεσταίνουμε με την παρουσία μας, ώστε να μην... "μαγκουφέψουν" και εκείνα τα λίγα που μας απέμειναν!

Καλή εβδομάδα, ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ!

άγριο κυκλάμινο είπε...

Μου άρεσαν πολύ οι φωτογραφίες σου και οι απόηχοι που σκορπίζουν Ευρυτάνα ιχνηλάτη. Η εξαγνιστική σιωπή της άγριας φύσης, η θεσπέσια βουνίσια ομορφιά, αλλά και οι άδειες παιδικές χαρές, το αργόσυρτο βήμα του γέροντα, ακόμη και η εγκατάλειψη στο παλιό καφενεδάκι. Αυτή είναι η πραγματική Ευρυτανία και όχι εκείνη των εξωραισμένων τουριστικών οδηγών. Συνέχισε την ωραία προσπάθεια.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

- άγριο κυκλάμινο,

συγκινούμαστε αφενός με τον τρόπο που το έθεσες και αφετέρου με το γεγονός ότι επεισήλθες ακριβώς στο πνεύμα της όλης μας προσπάθειας όσον αφορά τον αγαπημένο μας τόπο.
Να είσαι καλά, ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ!

zeidoron dtsoukas είπε...

Εξαιρετικοί απόηχοι που κραυγάζουν από μια εγκαταλειμμένη περιοχή που μόνο η μάνα φύση έμεινε να τη φροντίζει!Χαρακτηριστική η απουσία ανθρώπων ακόμα κι από το γήπεδο του μπάσκετ και την παιδική χαρά.
Να είσαι καλά φίλε Ευρυτάνα,καλή εβδομάδα!

Τάσος Ασημακόπουλος είπε...

Το φαντάζεσαι να συμβεί κι αυτό: Η πηγή να βγάλει άφθονο νερό, παρέες νά ΄ρχονται στο δρόμο, η πινακίδα ν΄αλλάξει και να γίνει "η καλή καρδιά", παιδιά να παίζουν μπάσκετ (και θεατές να παρακολουθούν), πιτσιρίκια να γεμίσουν την παιδική χαρά, κοπάδια προβάτων να πίνουν νερό στο ποτάμι, βάρκες να πλέουν στο νερό... μπορεί...

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

-Ζείδωρον,

δυστυχώς είναι η πραγματικότητα αγαπητέ φίλε. Όχι βέβαια αυτή που θα θέλαμε για τον τόπο μας, αλλά αυτή που τελικά δημιούργησε το εκμεταλλευτικό καθεστώς και οι διεκπεραιωτές του που μας κυβερνούν χρόοοονια και χρόοοονια. Πόλεις κλουβιά -δεξαμενές ανέργων και φτηνών εργατικών χεριών- από τη μία, και ρημαγμένη, εγκαταλειμμένη ύπαιθρο από την άλλη. Και η ξενιτειά η μεγάλη πληγή! Η φύση μας, ανόθευτη και μεγαλοπρεπής, κινδυνεύει και αυτή από τα γνωστά αρπαχτικά που καραδοκούν για να κλέψουν την ομορφιά της.
Το νου μας και ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ!
----------------


-Τάσος Ασημακόπουλος,

Αλίμονο εάν παύαμε να ονειρευόμαστε και προσγειωνόμασταν αποκλειστικά στην ελεεινή συγκυρία. Η αληθινή ΖΩΗ είναι αυτή που τόσο παραστατικά περιγράφεις φίλε μας. Και τη δικαιούμαστε μέσα σε ένα υγιές οικοσύστημα και σε μία δίκαιη κοινωνία που θα έχουν σαν κέντρο τον άνθρωπο και τις ποιοτικές ανάγκες του και όχι τα κέρδη μια ισχνής μειοψηφίας που καταστρέφει το περιβάλλον και το άτομο. Κατά την άποψή μου θα έρθει η στιγμή που θα αντιληφθούμε τις πραγματικές αναγκαιότητες και θα τις διεκδικήσουμε. Αργά ή γρήγορα δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά πιστεύω ότι τελικά έτσι θα γίνει, γιατί πολύ απλά δεν πάει άλλο! Η σαπίλα μας έπνιξε. Σε όλα τα επίπεδα! Ζητείται καθαρή αναπνοή!
Να είσαι καλά φίλε Τάσο που μας έδωσες και αυτή την αισιόδοξη διάσταση με ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ!

Scorpion49 είπε...

Αγαπητέ Ευρυτάνα Ιχνηλάτη,
Πανέμορφες οι φωτογραφίες της Ευρυτανικής φύσης, η οποία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα, από Καναδά να πω; Θα έλεγα ο Καναδάς έχει να ζηλέψει από Ευρυτανία!
Αυτά τα όμορφα μέρη, όπως και τόσα άλλα της πατρίδας μας χαντακώνονται, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα αναζωογόνησης των περιοχών, ώστε κάθε «Μαγκούφα Καρδιά» ν’ αποκτήσει τη συντροφιά της.
Καλό σας βράδυ!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

- Scorpion49,

αγαπητέ μας φίλε η φυσική ομορφιά της Ευρυτανίας είναι εκπληκτική. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι αρμόδια επιτροπή της Ουνέσκο την έχει κατατάξει μέσα στις 5 πρώτες καθαρότερες περιοχές του πλανήτη!!!!! (βλ. στην πλαϊνή μπάρα του blog το θεματάκι υπό τον τίτλο "μηδενική μόλυνση").
Ποικίλα, όμως, μεγαλοσυμφέροντα εποφθαλμιούν το κάλλος της. (βλ. επίσης το θέμα "ανεμοτέρατα στα βουνά μας").

Πραγματική αναζωογόνηση της υπαίθρου σημαίνει πρωτίστως εργασία για τον κόσμο της ώστε να μην ξενιτεύεται ή να μην βαλτώνει στις μεγαλουπόλεις, καθώς επίσης και ύπαρξη υποδομών για την υγεία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό των κατοίκων.

Και όλα αυτά με σεβασμό στη φύση, με οικολογική αξιοποίηση του τόπου και όχι με καταστροφικές επιλογές τύπου ανεμογεννητριών, εκτροπές ποταμών κλπ, κλπ, που λειτουργούν υπέρ της κερδοφορίας κάποιων μεγαλοκαρχαριών, χωρίς να προσφέρουν τίποτε ουσιαστικό, αντιθέτως να υποβαθμίζουν αυτή την πανέμορφη περιοχή. Αλλά ποιοι να τα κάνουν αυτά; Οι πολιτικές που υπηρετούν αυτά τα συμφέροντα και όχι τις ανάγκες του λαού;

Ξαναλέμε λοιπόν: τα μάτια μας δεκατέσσερα!!!

ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ φίλε μας!

Aris είπε...

Κεφαλαιο και σεβασμος στη φυση ειναι τελειως αντιθετες εννοιες.
Εξαιρετικες οι φωτογραφιες, μας ταξιδεψες στην ευρυτανικη αυθεντικοτητα

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

- Aris,

Να πούμε ότι δεν λες την αλήθεια;
Αφού τη λες!
ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ φίλε.

Avenida con Poemas είπε...

Στο Μοναστηράκι έχει ένα γεφυράκι ,ερχόμενοι από Γρανίτσα , που κινδυνεύουν οι περαστικοί με αυτοκίνητα , αναρτήστε το μήπως και το δει κάποιος Νομάρχης ,πριν υπάρξουν θύματα !
Τη Καλησπέρα μου !!!

Dennis Kontarinis είπε...

Kαλημέρα φίλε μου
Κάθε φωτογραφία σου και ένα υπέροχο κάδρο. Χαίρομαι που η πατρίδα μας έχει τόσες ομορφιές.
Νάσαι καλά

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

-Avenida,

το συγκεκριμένο, που αναφέρεσαι, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας. Αν και πιστεύουμε ότι πρωτίστως θα έπρεπε να γνωρίζουν, και ακολούθως να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, όσοι θα όφειλαν. Αλλά...
Ευχαριστούμε για τη (χρήσιμη) συμμετοχή. Να είσαι καλά, ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ!
-----------------


-Dennis Kontarinis,

ευχαριστούμε για το ενθαρρυντικό σχόλιο. Καλημέρα, ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ!

Στάθης Κουτσιαύτης είπε...

πανεμορφεσ φωτο και αυτες φιλε μου .. Δυσκολεύομαι πολυ να ανοίξω το blog. Δεν ξέρω αν πρέπει να μειώσεις τον αριθμό αναρτήσεων ή αν έχω εγώ κάποιο πρόβλημα. Αν θελεις ρωτα και άλλους αν αντιμετωπίζουν το ιδιο προβλημα....Φιλικά Σταθης

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

-ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΣ,

ευχαριστούμε πολύ (και για την παρατήρηση).
Εάν κάποιοι φίλοι-ες, διαπίστωσαν αυτό που ανέφερε ο Στάθης, παρακαλούμε να μας ενημερώσουν.

Καλή Κυριακή, ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ!