Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

"Η ΠΕΕΑ τ' αγώνα παιδί..." !

Ευρυτανία 1944 : τότε που φλογίζονταν το όραμα και άνθιζε ο νέος κόσμος... 

Πριν από 74 χρόνια, στις 10 Μαρτίου 1944, στη Βίνιανη της ανταρτομάνας Ευρυτανίας συγκροτείται η λαϊκοδημοκρατική εξουσία με την περίφημη "Κυβέρνηση του Βουνού" (ΠΕΕΑ)! 

Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία οι καταπιεσμένοι τολμούν το δικό τους άλμα με φωτεινό όραμα μια νέα Ελλάδα της λευτεριάς και της προκοπής με το Λαό κυρίαρχο κι αφέντη στον τόπο του! 

Εμείς οι Ευρυτάνες νιώθουμε περήφανοι που σε τούτα τα αδούλωτα βουνά μας πρωτάνθισε το λουλούδι της Αντίστασης και της Ελευθερίας! 

Τιμούμε την επέτειο παραθέτοντας τον Ύμνο της ΠΕΕΑ του αγωνιστή μουσικοσυνθέτη Αλέκου Ξένου (1912-1995). Ερμηνεύτηκε εδώ στην Ευρυτανία από μία χορωδία ανταρτοΕΠΟΝΙΤΏΝ και τη μπάντα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ (με εφτά μουσικά όργανα), υπό τη διεύθυνση του ίδιου του Α. Ξένου: 


Από τη στάχτη βγαίνεις ξανά
ίδια γεννιέσαι πάντα νέα
με τη σημαία της ΠΕΕΑ
με τα βλαστάρια τα γενναία.

Ρούμελη, Θράκη, Κρήτη, Μοριάς
Μακεδονία, Θεσσαλία,
στέλνουν τους γιους σου της λευτεριάς
γεμάτους δύναμη και υγεία.

Του Ρήγα ο σπόρος φούντωσε πια
έγινε φως, χαρά κι ελπίδα
να, οι αντάρτες από τα βουνά
των σκλάβων σπάν' την αλυσίδα
(μας λευτερώνουν την πατρίδα).

Η ΠΕΕΑ τ' αγώνα παιδί
τη λαϊκή ορμή φωτίζει
με τους συμμάχους όλοι μαζί
στη νέα μέρα που ροδίζει
(Εμπρός και ο νέος κόσμος ανθίζει). 


ΥΓ. Διαβάστε και το πλήρες αφιέρωμα του blog μας "κλικάροντας" στον παρακάτω τίτλο:




10 σχόλια:

doctor είπε...

ΕΥΓΕ!!!

Giannis Pit. είπε...

Μια πολύ μεγάλη επέτειος Ευρυτάνα....!
και μπράβο που μας την θύμισες φίλε.
Καλή σου μέρα.

Eva Neocleous είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση!Συγχαρητήρια!

Φυσιολάτρης! είπε...

Ιχνηλάτη καλησπέρα.....αν και γνωρίζω τα περισσότερα αντάρτικα τραγούδια.....τον ύμνο της κυβέρνησης του βουνού.....δεν τον είχα ξανακούσει....μπράβο!!!!!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Μοναδικές εποχές!
Τότε έστω και για λίγο ο λαός πήρε την κατάσταση στα χέρια του.
Από κει και μετά πήραμε τον κατήφορο.

Aris είπε...

Η ιστορικη φωτογραφια και ο υποτιτλος μου εκλεψαν την καρδια.
Και ο υμνος της ΠΕΕΑ; πραγματικος ξεσηκωμος.
Να μην ειχε μονο εκεινο το .. "με τους συμμαχους ολοι μαζι"!!
(Οι αυταπατες για το ρολο των δηθεν αγγλων συμμαχων που σοφα ειχε προβλεψει ο Α. Βελουχιωτης)..

Μάκης είπε...

φίλε Ιχνηλάτη
Δεν ξεχνάς τις επετείους και τις τιμάς δεόντως! Έτσι δεν τις ξεχνάμε κι εμείς διαβάζοντάς σε.
Όμως βλέποντας πόσο πολύ επηρεάζει τον κόσμο μας σήμερα μια αναδρομή σε παλιές άλλες εποχές, δε μπορώ παρά να συλλογιστώ ως αιτία τη σημερινή φτώχεια μας σε ιδανικά και πίστη στην ανεξαρτησία και την πραγματική ελευθερία.
Θα θυμάμαι αυτή τη λέξη την υπέροχη ελευθερία ως γυμνόστηθη γυναίκα, όπως τη ζωγράφισε ο Ντελακρουά, που έπαψε όμως να συνθέτει στις μέρες μας, αυτή η ιδέα που γεννήθηκε σ αυτή τη χώρα, μαζί με την υγεία, τα ΜΟΝΑ απαραίτητα συνθετικά μιας ευτυχισμένης ζωής!
Γιατί σήμερα όλοι είμαστε κατ' επίφαση λεύτεροι, ενώ στην ουσία είμαστε πλήρως εξαρτημένοι, τελματωμένοι στις καταναλωτικές μας ψυχασθενικές φαντασιώσεις! Μπροστά μας τα Μέσα Μαζικού Ευνουχισμού μας βάζουνε σε δρόμους εύκολους αλλά ουτοπικούς και αδιέξοδους.
Ποιός μοιάζει σήμερα με τα παιδιά εκείνης της εποχής;;;
Ποιός μπορεί να μετρήσει το ανάστημά του απέναντι σ εκείνους που το ώρθωσαν να διώξουν τον κατακτητή;;
Ίσως λίγοι λαϊκοί μα κανείς μα κανείς πολιτικός μας.......

ποιώ - ελένη είπε...

Μπράβο λεβέντη Ευρυτάνα

kapetandiamantis είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ.
ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΕΑ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ.

Η Κυβέρνηση του Βουνού έχει να επιδείξει ένα σπουδαίο έργο. Με δεκάδες «Δελτία Πράξεων και Αποφάσεων της ΠΕΕΑ» μετουσίωσε σε νομοθετικές πράξεις τις απαιτήσεις του αγωνιζόμενου λαού που συσπειρώνονταν μαζικά στο επαναστατικό αντιστασιακό κίνημα. Με τον «Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», κατοχύρωσε και επισήμως τους θεσμούς και τα όργανα της λαϊκής εξουσίας που ήδη αποτελούσαν μια πραγματικότητα στις εξεγερμένες τοπικές κοινωνίες. Η ΠΕΕΑ παρέδωσε τη διαχείριση των δασών στις αυτοδιοικούμενες κοινότητες των αγροτών, ενώ προήγαγε σε μαζική βάση και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Έτσι η γη θα διαχειρίζεται πλέον από τους παραγωγούς της. Επιπλέον κατοχύρωσε νέους θεσμούς λαϊκής δικαιοσύνης. Ίδρυσε Πολιτοφυλακή για την περιφρούρηση των ελευθεριών του λαού. Νομοθέτησε την ισότητα ανδρών-γυναικών κοινωνικά, εργασιακά και μισθολογικά. Ενέσκηψε με συγκινητικό ενδιαφέρον στο νευραλγικό τομέα της παιδείας με την άμεση λειτουργία σχολείων και παιδαγωγικών φροντιστηρίων, εκπαίδευση δασκάλων, εκτύπωση και διανομή βιβλίων. Δημιούργησε πρωτοπόρες υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών, αποκατέστησε σε σημαντικό βαθμό τις επικοινωνίες. Στην υγεία θεσπίστηκαν καινοτόμοι θεσμοί υγιεινής, πρόληψης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του βασανισμένου πληθυσμού. Στην κοινωνική πρόνοια φρόντισε με συγκεκριμένα ενισχυτικά μέτρα πάμπολλες οικογένειες θυμάτων και πληγέντων της ναζιστικής κατοχής, πυροπαθών και απόρων, ενώ παράλληλα οργανώθηκαν διανομές τροφίμων και εφοδίων στο σκλαβωμένο λαό. Κυκλοφόρησε, πιλοτικά, ακόμη και ομόλογο, δηλ. ένα ανταλλακτικό μέσο-ένα τύπο νομίσματος του απελευθερωτικού αγώνα, καθώς και γραμματόσημο. Στον πολιτισμό προωθήθηκαν συλλογικές κοινοτικές δράσεις, θέατρα, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κλπ. Επί της ουσίας η Κυβέρνηση του Βουνού θεσμοθέτησε και υλοποίησε σημαντικά δημοκρατικά αιτήματα και προσδοκίες για τα οποία οι εκμεταλλευόμενοι άνθρωποι της πόλης και της υπαίθρου πάλευαν επί δεκαετίες, αντιμετωπίζοντας την αναλγησία του κράτους της άρχουσας τάξης.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Δεν ξεχνάμε...
Θυμόμαστε-διδασκόμαστε.
Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα σχόλια.