Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Aνάσες...




















Με το φακό του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη"

25 σχόλια:

doctor είπε...

ΦΙΛΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΔΩ ΠΑΝΤΟΤΕ ΘΑ ΒΡΩ ΑΝΑΣΕΣ ΔΡΟΣΙΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

Hfaistiwnas είπε...

Διψάω για βουνό...

Poulios είπε...

Πραγματικές ανάσες...
Συγχαρητήρια στην «ματιά» του Ευρυτάνα Ιχνηλάτη

BLUEPRINTS είπε...

ευχαριστούμε βεβαίως για όλες αυτές τις εικόνες δροσιάς και φύσης που τόσο μας λείπουν στις πόλεις, υπέροχος τόπος

λεύτερος είπε...

Ιχνηλατη , δεν υπάρχει ωραιοτερο και κυρίως αγνοτερο, ορεινό τοπιο απο την Ευρυτανια.
Σε ολη την Ευρώπη, η Ευρυτανια υπερτερεί.
Τέλειες οι φωτογραφιες.!!

ο Ικτίνος είπε...

Έχεις ένα ερώτημα αν έχουμε επισκευτεί την Ευρυτανία.
Εγώ το σκέφτομαι φέτος για την άγνωστη χώρα(για μένα)της κεντρικής Ελλάδας.Βοήθησε μας λίγο,γιατί είσαι ο ποιό κατάλληλος.
π.χ.θα μπορούσες να παρουσιάσεις 3 εναλλακτικές διαδρομές(πορεία-αξιοθεατα-ιστορία-διαμονή κλπ)διάρκειας 5,10,15 ημερών με βάση Αθήνα.
Επίσης αν είναι στις δυνατότητες σου σημείωνε τι παίζει από τοπικές ιδιαιτερότητες πχ camping,φαγητό,προϊοντα,επικινδυνότητες,κλπ.
Σημαντικές θα ήταν και πληροφορίες για την ποιότητα των δρόμων.
Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο,αλλά εσύ έχεις και γνώση και υλικό.
Σε χαιρετώ και Αναμένω με αγωνία.

ΥΓ πιθανό δεν είμαι τυπικό δείγμα περιηγητή.Με ενδιαφέρουν ΙΣΤΟΡΙΑ,ΚΤΙΣΜΑΤΑ(πχ γεφύρια)Φύση(ποτάμια,νερά κλπ)ΕΛΕΥΘΕΡΟ CAMPING,ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑ,ΗΣΥΧΙΑ

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Ο απόλυτος ορισμός της άγριας φύσης και της αληθινής ζωής.

Aris είπε...

Βραζει η παλιοΑθηνα, μας δειχνεις και αυτα τα παραδεισενια τοπια και με βλεπω το απογευμα να φορτωνω τα μπαγαζια στη μηχανη και δρομο για επανω για ΣΚ. Στις δροσιες και στα ελατα!!!!

Τακης είπε...

Όαση οι φωτογραφίες σου!

dimitris είπε...

Ευρυτανα ιχνηλατη καλησπερα, ΑΝΑΣΕΣ!!!

Διαχειριστής είπε...

Κατάλαβα Ευρυτάνα, χάλια περνάτε!

Τι ανάγκη έχετε εσείς εκεί, τα έχετε όλα, αλί από εμάς τους εγκλωβισμένους της Αθήνας.

Και στην κατοχή στην Αθήνα πέθαιναν από πείνα, στην επαρχία βρίσκεις την άκρη.

Εγώ δυστυχώς δεν έχω τη δυνατότητα να ζήσω μόνιμα σε επαρχία, μόνο ως επισκέπτης μπορω να έρθω, κατά φθινόπωρο μεριά, τώρα θα πάω σε θάλασσα.

Τέλειες οι φωτογραφίες!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Παιδιά, κατ΄αρχάς σας ευχαριστούμε όλους για τα σχόλιά σας.

*Μια παρέμβαση πάνω σε αυτό που ρώτησε ο αναγνώστης μας "Ικτίνος".

Σίγουρα, μέσω της διαδικασίας των σχολίων δεν μπορεί να δοθεί πλήρης ή έστω αναλυτική απάντηση για μια εκτενή περιήγηση στην Ευρυτανία. Απαιτούνται ξεχωριστά αφιερώματα τα οποία και σας υποσχόμαστε.

Όμως, θα πούμε δυό κουβέντες: Η Ευρυτανία απαιτεί Ε Ξ Ε Ρ Ε Υ Ν Η Σ Η. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τη γνωρίσεις και να την αγαπήσεις. Π Ε Ρ Ι Π Λ Α Ν Η Σ Η και Π Ε Ρ Π Α Τ Η Μ Α στα μοναδικά παρθένα φυσικά τοπία της. Στα επιβλητικά βουνά της, στα ποτάμια, στη λίμνη, στα ξεχασμένα λιλιπούτεια χωριουδάκια της.

Σε κάποια εξ' αυτών, τα πιο απρόσιτα αλλά ταυτόχρονα και τα καλύτερα, χρειάζονται οχήματα εκτός δρόμου, αυτοκίνητα ή μοτοσυκλέτες του είδους, ώστε να τα προσεγγίσετε. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Νιάλα, τα Ιμαλάια της Ελλάδας (βλ. σχετικό αφιέρωμα στη δεξιά κάθετη στήλη "Βουνίσια ίχνη" υπό τον τίτλο "Ψυχή βαθιά στη Νιάλα..."). Οι δρόμοι ειδικά εκεί είναι σκληροί και δύσκολοι αλλά η θέα και η αίσθηση της μεγαλοσύνης των Ευρυτανικών βουνών είναι απίστευτη. Αν πάτε θα μας θυμηθείτε. Και αν μείνετε και κάποιο βράδυ και σε κάνα σαρακατσάνικο κονάκι θα πείτε χαλάλι η ανεβασιά!

Υπάρχει και ένα σπουδαίο αφιέρωμα του φίλου Θ. Κώτσια (βλ. ίδια στήλη και τίτλο "Πεζοπορώντας στα παλιά μονοπάτια των Δυτικών Αγράφων").

Προσωπικά πιστεύω ότι ο ορεινός όγκος των Ευρυτανικών Αγράφων είναι Ο Κ Ο Ρ Υ Φ Α Ι Ο Σ προορισμός με απίστευτες συγκινήσεις και γι΄αυτό αξίζει να αφιερώσετε κάποιες μέρες όχι ως περαστικοί αλλά διαμένοντας στα χωριά της περιοχής για να ανακαλύψετε τις κρυφές ομορφιές αυτού του τόπου. Να πάτε στο Μάραθο το χωριό του Κατσαντώνη, στα Βραγγιανά, στο Τροβάτο, στο Τρίδεντρο, στα Επινιανά, στο Μοναστηράκι και άλλα. Να περπατήσετε στο φαράγγι του Ασπρορέματος, να σκαρφαλώσετε στο ριζοσπήλι του Κατσαντώνη, να κατασκηνώστε στον Αγραφιώτη ποταμό και τόσα άλλα.


Επίσης να επισκεφτείτε το εξωπραγματικό "Πανταβρέχει" (βλ. ίδια στήλη "Βαδίζοντας στο Πανταβρέχει"). Αυτή η διαδρομή είναι χωμάτινη. Μπορείτε να μείνετε στο Κρίκελλο ή στη Δομνίστα και από εκεί να κάνετε την εξόρμησή σας σε αυτό τον επίγειο παράδεισο που δεν πρέπει με τίποτε να χάσετε!

Εμείς πέρα από τη διαμονή μας στα χωριουδάκια, πολλές φορές έχουμε στήσει σκηνές στα ελατοδάση, σε ξέφωτα με συντροφιά τον έναστρο ουρανό, δίπλα σε ποτάμια μέσα στα πλατάνια (π.χ. Μέγδοβα στη γέφυρα του Καλεσμένου, όπου φτάνει ασφάλτι νη διαδρομή, είτε στο παλιό γιοφύρι της Βίνιανης, κλπ, κλπ). Σεβασμό και αγάπη στον τόπο χρειάζεται, τίποτε άλλο.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Μια πολύ όμορφη διαδρομή που θα σας προτείναμε είναι και η παρακάτω:

Aπό Καρπενήσι κατεθύνεστε, μέσα από ένα καταπληκτικό ελατόδασος, προς τα χωριά Μηλιά (βλ. αφιέρωμα Μηλιά Ευρυτανίας), Σελά και Φιδάκια (βλ.αφιέρωμα “Κρυμμένο διαμάντι-Τσαγκαράλωνα”). Θα απολαύσετε την πιο όμορφη θέα της λίμνης των Κρεμαστών και ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα. Μέχρι εκεί η διαδρομή είναι ασφάλτινη. Κατόπιν συνεχίζετε-χωμάτινη πλέον διαδρομή- για Αγία Βλαχέρνα και Αγαλιανό..
Ανάμεσα στις δύο τελευταίες τοποθεσίες συναντάτε τον Τρικεριώτη ποταμό. Ακριβώς πριν από τη σιδερένια κρεμαστή μικρή γέφυρα της Αγίας Βλαχέρνας, υπάρχει στα δεξιά ένα μικρό δρομάκι, που δεν το παρατηρεί κανείς εύκολα, αλλά αν το κατεβείτε θα σας οδηγήσει κατευθείαν μέσα στα πλατάνια και για μπάνιο ακριβώς μπροστά στο ποτάμι!!!


Έχουμε κάνει ιστορικά αφιερώματα στη Βίνιανη, στο Μικρό Χωριό, στις Κορυσχάδες, στη Δομνίστα, καθώς και σε παλιά ιστορικά μοναστήρια όπως της Βράχας, του Προυσού, της Τατάρνας. Υπόψιν ότι σε όλα αυτά, τα τελευταία που αναφέρουμε, οι δρόμοι είναι ασφάλτινοι και οι διαδρομές υπέροχες. Ψάξτε λίγο το blog και θα δείτε πιο αναλυτικά.
Στα Ευρυτανικά χωριά θα βρείτε τα απαραίτητα, καθώς και ωραία ταβερνεία με φίνα μεζεκλίκια, ντόπιο τσιπουράκι, πίτες , χειροποίητα γλυκά, και πάνω από όλα ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους.

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν.
Θα υπάρξουν ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ αφιερώματα και για πολλά άλλα.

Αν χρειαστείτε κάτι επιπλέον στείλτε μας mail.

Καλή συνέχεια…

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

ΥΓ.

Προς "κ.κ."

Και εμείς Αθήνα μένουμε, δυστυχώς!

ΟΜΩΣ οι αποδράσεις στον τόπο μας είναι η ζωή μας και όποτε τα καταφέρνουμε...

kapetandiamantis είπε...

ΜΑΓΕΙΑ!!!
ΜΠΡΑΒΟ ΕΥΡΥΤΑΝΑ! ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ.

Μαρίνα Διαμαντοπούλου είπε...

Ανάσες, δροσιά, αναζωογόνηση.. από τη μητέρα φύση. Γεια σου Ευρυτανία! Από τη Γορτυνία!

ο Ικτίνος είπε...

Κατ'αρχήν ευχαριστήρια για την γρήγορη ανταπόκριση,εστω και με μορφή σχολίων.
Ουσιαστικά μιά ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ-ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΗ του υλικού και των γνώσεων σου χρειάζεται.
Και είναι η μικρή πληροφορία που αποκτά βαρύτητα,πχ"στη γέφυρα υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί...." αυτό εμείς θα το προσπερνούσαμε,ενώ ακριβώς αυτό ψάχνουμε.
Σε χαιρετώ

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Στην πορεία θα υπάρξουν πολλά ακόμη αναλυτικά αφιερώματα για πολλούς και διαφορετικούς προορισμούς της Ευρυτανίας όπου ως συνήθως θα αναδεικνύονται και αρκετές άγνωστες πτυχές της γης και της ιστορίας της. Σε λίγες ημέρες θα δείτε και κάτι πολύ ξεχωριστό.

Ευχαριστούμε και εμείς για το ενδιαφέρον, τις χρήσιμες παρατηρήσεις και τις ιδέες που πάντα λαμβάνουμε υπόψιν μας και μας βοηθούν ιδιαίτερα σε αυτή την προσπάθεια.

Καλό ΣΚ και... πάρτε τα βουνά!

Φυσιολάτρης! είπε...

Συγχαρητήρια για τις θεσπέσιες εικόνες που μας χάρισες και πάλι.......αποπνέουν την αυθεντικότητα και την καθαρότητα του ευρυτανικού κάλλους!!!!!!!!Η Ευρυτανία είναι ένας από τους λίγους αμόλυντους τόπους που μας απέμειναν και θα πρέπει να διαφυλλαχθεί έτσι ανέγγιχτη!!!!!!!!!!

E. είπε...

Ωραιες φωτογραφιες. Θα σας προτεινα να μπειτε σ'αυτο το μπλογκ http://raindropsanddaisys.blogspot.gr/
και να ανεβασετε το λινκ απο αυτο το ποστ. Θα αρεσει πολυ! Το θεμα του link-up ειναι "πρασινη μερα" και το κανουν καθε Παρασκευη.
Καλο Σαββατοκυριακο.

Θέμιδα Ζήδρου. είπε...

Για εμάς του θαλασσινούς είναι κάτι εξωτικό η δροσιά του βουνού.

Μας δώσατε μοναδικές ανάσες δροσιάς.

Καλό δροσερό καλοκαίρι!!!

Θέμιδα Ζήδρου. είπε...

Και σαν "φωτογράφος" σας συγχαίρω για τις υπέροχες λήψεις σας!!!

Scorpion49 είπε...

Αγαπητέ Ευρυτάνα Ιχνηλάτη,
Το καλοκαιράκι λατρεύω τη θάλασσα, μα σαν παρατηρώ όλες αυτές τις άγριες και δροσερές ομορφιές ομολογώ ότι πράγματι, όχι μόνο είναι ανάσες δροσιάς, αλλά και αναγέννησης.
Υπέροχες φωτογραφίες της Ευρυτανικής φύσης!!
Εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο!

άγριο κυκλάμινο είπε...

Μαγικές εικόνες από ένα παραδείσιο τόπο που είναι τελικά ένας καταπληκτικός προορισμός παντός καιρού!!!!
Ευρυτάνα με τις φωτογραφίες σου, μας κάνεις πάντα να νοσταλγούμε τον τόπο αλλά και να τον σεβόμαστε ακόμα πιο πολύ!!!!

Cloudy είπε...

Wunderschöne Aufnahmen einer traumhaften Landschaft...

Servus und Carpe Diem
CL