Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Πως πήρε το όνομά του το Καρπενήσι;


Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πως προήλθε η ονομασία της πόλης του Καρπενησίου, της πρωτεύουσας της Ευρυτανίας. Οι δύο επικρατέστερες είναι οι παρακάτω:

1) Η λέξη Καρπενήσι προέρχεται από τη, λατινικής προέλευσης, κουτσοβλάχικη λέξη "karpen-isu" που σημαίνει τόπος με πολλά σφενδάμια (τύπος ψευδοπλατάνου) τα οποία, όπως λέγεται, αφθονούσαν πολύ παλιά στην περιοχή. Αρκετοί μελετητές ισχυρίζονται ότι το Καρπενήσι δημιουργήθηκε κατά τη Βυζαντινή περίοδο ανάμεσα στον 11ο-13ο αιώνα και πως Κουτσόβλαχοι εγκαταστάθηκαν τότε εδώ.

2) Η δεύτερη ερμηνεία της ονομασίας, αναφέρεται στη σύνθετη τουρκική λέξη "Kar-benis" που μεταφράζεται ως χιονοσκεπής τόπος. 

Να αναφέρουμε ακόμη ότι δίπλα από τις δύο παραπάνω, κυρίαρχες εκδοχές, έχουν διατυπωθεί, ανά καιρούς, και διάφορες άλλες δευτερεύουσες οι οποίες, όμως, είναι ελάχιστα αποδεκτές: π.χ. ότι η ονομασία προήλθε από τον πρώτο κάτοικο της περιοχής ονόματι Κάρπο ή από το αρχαίο Καρνάσιον.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι πρώτοι οικιστές προσπάθησαν να επιλέξουν την πιο απάνεμη και προστατευμένη τοποθεσία στους πρόποδες του Βελουχίου για να χτίσουν την πόλη τους. Έτσι λοιπόν, πήραν τρία κομμάτια κρέας και τα κρέμασαν για κάποιο διάστημα σε διαφορετικά σημεία της περιοχής. Εκεί που αλλοιώθηκε πιο γρήγορα το πρώτο κομμάτι  του κρέατος, θεωρήθηκε σαν το πιο ήπιο και κατάλληλο σημείο για εγκατάσταση, οπότε από εκείνη την τοποθεσία ξεκίνησαν την οικοδόμηση του οικισμού που στη συνέχεια βέβαια επεκτάθηκε. Εικάζεται ότι η περιοχή αυτή βρίσκονταν κοντά στη σημερινή Αγία Παρασκευή. Όπως και να ΄χει πάντως, η αλήθεια κατοικοεδρεύει στα βάθη του αδυσώπητου χρόνου και εδώ που τα λέμε και το αθάνατο Βελούχι που εποπτεύει από ψηλά για αιώνες  την πόλη μας... "στόμα έχει και μιλιά δεν έχει"!  

15 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Καλώς σας βρήκαμε. Καλό φθινόπωρο...

photoioannina είπε...

Αισθητή η απουσία σου! Καλώς ήρθες και πάλι στην παρέα μας. Περιμένουμε να μας μεταφέρεις όμορφες φθινοπωρινές εικόνες από την περιοχή σου.
Καλημέρα και καλό φθινόπωρο και σε σένα.

Φυσιολάτρης! είπε...

Χαιρετώ το φίλο μας!!! Μας έλειψες ρε Ιχνηλάτη!!!

άγριο κυκλάμινο είπε...

Μου άρεσε το θέμα και προσφέρει και πληροφόρηση για κάτι που οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε.

λεύτερος είπε...

Γεια σου ευρυτάνα ιχνηλατη.Καλωσ σε βρίσκουμε και μεις

Unknown είπε...

Πολλή ενδιαφέρον το άρθρο σου. Δεν ήξερα την ιστορία με το κρέας.
Και καλό φθινόπωρο.

Οικοδόμος είπε...

Λοιπόν φίλε, ήταν πολλές!
Για τις μέρες της απουσίας σου λέω, μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ...δεν διάβασα την ανάρτησή σου!
Ελπίζω να έλλειψες για διακοπές ή τέλος πάντων για καλό σκοπό.
Και να ξεκουράστηκες, να ανανεώθηκες και να μας επέστρεψες ακόμα πιο δροσερός, ακόμα πιο ορεξάτος και ακόμα πιο ορμητικός, σαν τα νερά της όμορφης πατρίδας.

Καλώς επέστρεψες λοιπόν στα κοινά του διαδικτύου!

Την καλησπέρα μου και καλή δύναμη φίλε Ευρυτάνα Ιχνηλάτη!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ευχαριστώ παιδιά και εύχομαι με τη σειρά μου καλές αντοχές σε όλους. Μας περιμένει δύσκολος χειμώνας και πρέπει να είμαστε ατσαλωμένοι...

Aris είπε...

Ωραιο το αρθρακι και πολύ χρησιμο,
αλλα ο επιλογος κλεβει την παρασταση

kapetandiamantis είπε...

Το kar-benis το είχα ακούσει και εγώ από έναν παππού παλιά. Την άλλη εκδοχή δεν την είχα υπόψιν μου.

gitsanas είπε...

Πρέπει να είσαι από τους προνομιούχους....τόσες μέρες διακοπές;
Λοιπόν καλώς ήρθες και καλό Χειμώνα να έχουμε και να αντέξουμε αυτά που έρχονται.
Κάπου (έψαξα να το βρω στα αρχεία μου, αλλά δεν..) είχα βρει γραμμένο το Καρπενήσι σαν Καρπενίσι. Πολύ παλιό άρθρο ήταν, τώρα δεν ξέρω αν ήταν λάθος γραμμένο ή παλιότερα το έγραφαν έτσι.
Όλα αυτά δεν τα ήξερα, για την ονομασία του Καρπενησίου.
Καλώς ήρθες και πάλι!!!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Καλώς σε βρήκα επίσης. Καλή δύναμη που λέει και ο φίλος μας ο οικοδόμος. Η ζωή είναι διαρκής αγώνας και στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται ούτως ή άλλως οι αντοχές όλων μας. Τώρα για τα ακόμη πιο δύσκολα που έρχονται ή που μας ετοιμάζουν, οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε συλλογικά και να είμαστε τόσο αποφασιστικοί στην αντίστασή μας όσο και αυτοί που πάνε να μας τα επιβάλλουν...
Μακάρι ρε Γίτσα όλο αυτό το διάστημα να απουσιάζαμε μόνο για διακοπές. Υπήρχε στη μέση και η δουλειά και οι υποχρεώσεις της που επέβαλλαν μεγαλύτερη απουσία από τα του blog. Όμως αν και αργά κι έστω προς το τέλος του καλοκαιριού, καταφέραμε να κλέψουμε χρόνους και να αποδράσουμε για μερικές ημέρες και αυτή η ανάπαυλα ήταν αναγκαία και ίσως με μια έννοια και εποικοδομητική. Την εκτίμησή μου και καλό φθινόπωρο.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Αυτή η υπόθεση με τα ονόματα διαφόρων πόλεων ή χωριών που οι ιστορικές τους καταβολές χάνονται στα βάθη του χρόνου, μπορεί να φέρει το σπόρο της αμφιβολίας ως προς την πλήρη βεβαιότητα της καταγωγής των, όμως παρά ταύτα εμπεριέχει τη δική της ξεχωριστή γοητεία. Το Καρπενήσι τυγχάνει να ανήκει σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Unknown είπε...

11ος-13ος Αιώνας.
1294 Guy de Charpigny, Βαρώνος της Βοστίτσας (Αίγιο) ορίζεται
από τον Φίλιππο του Τάραντα, ώς
διοικητής στήν "προίκα" της Θαμάρ
(Ναύπακτος, Βλοχός, Αγγελόκαστρο, Βόνιτσα).
Charpigny (=Carpini).

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΠΠΑΣ είπε...

carpenis , carpenisu
για να δουμε ποσα χωρια υπαρχουν στην ρουμανια με αυτό το όνομα...
μάλλον προκρείνεται η βλάχικη λατινογενείς ονομασία