Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Χαίρε, ω χαίρε... Κορυσχάδες !!!

Κορυσχάδες Ευρυτανίας, 14-27  Μάη 1944


Η ελπίδα να βγούμε στα βουνά
Κάποτε
Με καρδιές γεμάτες σαν τουφέκια
Να σηκωθούμε πάνω από τα δάση
Να χαιρετίσουμε την αυγή
Με μαντήλια και κρίνους
Να πέσουμε πάνω στους αγρούς
Σαν να είμαστε κορυδαλλοί

Σαν να είμαστε πάνω απ’ τη χλόη
Οι μεγιστάνες  τ’ ουρανού

Οι αγγελιοφόροι της χαράς
Του σιταριού οι αφέντες.

(στίχοι: Γιώργος Σαραντάρης (1908/1941) – “Η ελπίδα να βγούμε στα βουνά”)


ΥΓ. Στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας (από 14 έως 27 Μάη 1944 - βλ. εδώ και εδώ!): ΤΟΤΕ που θεμελιώθηκε το πρώτο λαογέννητο Σύνταγμα της Αντίστασης, ΤΟΤΕ που έπεσε ο άγιος σπόρος της Λευτεριάς και της Λαοκρατίας, ΤΟΤΕ που τα πύρινα όνειρα και οι πορφυρές ελπίδες ενός περήφανου Λαού έγιναν «του σιταριού οι αφέντες»!


ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ-ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ-ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ…





21 σχόλια:

Aris είπε...

δεν ξεχναμε!!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Ποτέ πια Βάρκιζες...

Δραση στο Ωραιοκαστρο είπε...


Οι αγγελιοφόροι της χαράς
Του σιταριού οι αφέντες.

Εξαιρετικό!!!

Φυσιολάτρης! είπε...

Η ελπίδα να βγούμε στα βουνά
Κάποτε
Με καρδιές γεμάτες σαν τουφέκια

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

μυστήριο κορίτσι είπε...

πάντα ελπίζουμε!!!
καλημέρα

akrat είπε...

καλησπέρα αχ ανέπνευσα βουνό... την κατάψυξη της Ιστορίας που λέγει εις φίλος...

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...



Ενημερωτικά...

Την Κυριακή 29 Μαϊου 2016
οι ενώσεις των αγωνιστών της Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ)
διοργανώνουν ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ
στις Κορυσχάδες της Ευρυτανίας!

ΚΑΛΗ ΓΚΕΛΜΠΕΣΗ είπε...

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ-ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ-ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ - ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑΞΙΚΑ!!!

ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΟΠΛΑ - ΔΣΕ,
δόξα και τιμή στο ΚΚΕ!!!!!!!!!!!
και σ' όλους τούς αληθινούς πατριώτες που συστρατεύτηκαν - συστρατεύονται με το ΚΚΕ για την υπεράσπιση τής πατρίδας μας, δηλαδή τού λαού μας (εργατική τάξη κλπ φτωχά λαϊκά στρώματα), του πλούτου τής χώρας μας και των συνόρων μας.

doctor είπε...

TI ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ KAI ΠΟΣΟ AΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΠΟΙΗΜΑ ΔΙΑΛΕΞΕΣ ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΤΕΙO ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ!

Λωτοφάγος είπε...

Πού να ξέρανε σε ποιους τελικά θα ξεπουλιόταν η δύστυχη πατρίδα!

Mia Petra είπε...

Μιλάμε βέβαια για εποχές που υπήρχαν Αγωνιστές, αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά, αν και η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.. Καλό σ/κ :)

Αστοριανή είπε...

TI ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ KAI ΠΟΣΟ AΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΠΟΙΗΜΑ ΔΙΑΛΕΞΕΣ ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΤΕΙO ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ!" Δρ

Φίλοι μου,
Θα το ομολογήσω
κι ας πείτε
ή σκεφτε'ιτε

ό,τι θέλετε!!!!

Άγνωστα τα πιο πολλά γιοα μένα... όμως,
ο καιρός
άδοξα (;) δικαιώνει...

**********************************************************
Την Κυριακή 29 Μαϊου 2016
οι ενώσεις των αγωνιστών της Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ)
διοργανώνουν ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ
στις Κορυσχάδες της Ευρυτανίας!
**********************************************************************
Καλή Τελετή!
Να είστε καλά για να μαθαίνουμε
και να θυμόμαστε τις πληγές της Πατρίδας.

Με την σκέψη και την αγάπη,

Υιώτα

"αστοριανή"

ΝΥ

kapetandiamantis είπε...

ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ!!!

Άρης Άλμπης είπε...

Αναγκαία όσο ποτέ, η μνήμη σήμερα.
Πριν οι επιδρομείς γίνουν οριστικά
τού σιταριού οι αφέντες.

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Εξαιρετικό και πάντα επίκαιρο.
Καλή επιτυχία στην αυριανή σας τελετή!

Memaria είπε...

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ-ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ-ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ…

Αυτό!!

airis είπε...

...δυστυχώς όμως είναι πολλοί αυτοί που ξεχνούν!
:((
Καλή εβδομάδα εύχομαι!

άγριο κυκλάμινο είπε...

Θα έρθει πάλι ο καιρός που ο λαός....
με καρδιές γεμάτες σαν ντουφέκια,
θα γίνει ο αγγελιοφόρος της χαράς,
και ξανά ο αφέντης στον τόπο του.
Οι Κορυσχάδες δείχνουν φωτεινό το δρόμο!

kapetandiamantis είπε...

Την επέτειο της σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το Μάη του 1944, τίμησαν, την Κυριακή 29 Μάη, στις Κορυσχάδες η ΕΠ Αν. Στερεάς-Εύβοιας του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

Στην εκδήλωση τιμής συμμετείχε πλήθος αγωνιστών της Αντίστασης, φίλων και απογόνων και νεολαίων της ΚΝΕ που έφθασαν από την Αθήνα και άλλες κοντινές περιοχές. Κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο μπροστά στο ιστορικό σχολείο των Κορυσχάδων που λειτουργεί ως Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης από τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Στερεάς-Εύβοιας, εκ μέρους της ΚΝΕ και της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ενώ η μουσική μπάντα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λάρισας έπαιξε και τραγούδησε αντάρτικα τραγούδια, ενώ έγιναν και απαγγελίες ποιημάτων που έγραψαν αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης.

Στο χαιρετισμό του, εκ μέρους της διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ο συναγωνιστής Γιάννης Ζαγγανάς, αναφέρθηκε στο ιστορικό της σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη διαχρονική αξία και σημασία του έργου του Συμβουλίου όπως περιλαμβάνεται στο ιστορικό ψήφισμα των Κορυσχάδων: Κατοχύρωνε τους λαϊκούς θεσμούς που είχαν δημιουργηθεί στη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και καθιέρωνε τις θεμελιώδεις αρχές του δημόσιου βίου των Ελλήνων. Ήταν ο καταστατικός χάρτης της αγωνιζόμενης Ελλάδας, το πιο προοδευτικό σύνταγμα της νεώτερης Ελλάδας που γνώρισε ο ελληνικός λαός στον ελεύθερο πολιτικό του βίο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο ομιλητής.

kapetandiamantis είπε...

Επίσης, ο ομιλητής, κατάγγειλε την επιχείρηση που ευρύτερα επιδίδονται οι πλαστογράφοι αναθεωρητές να ξαναγράψουν την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και, γενικότερα, του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Επιχείρηση στην οποία πρωταγωνιστής αναδείχνεται η ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση οργανώνοντας και πληρωμένες φιέστες με τη συμμετοχή πρόθυμων και υποτακτικών -ανάμεσά τους και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τη συκοφάντηση της Αντίστασης και του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε και την τεράστια προσφορά της ΕΣΣΔ στη συντριβή του ναζιστικού τέρατος.

Ο κεντρικός ομιλητής σ. Τάσος Χρονάς, εκ μέρους της ΕΠ Στερεάς-Εύβοιας αναφέρθηκε, εκτενώς, στο μοναδικό πρωταγωνιστικό ρόλο και τις θυσίες του ΚΚΕ στην οργάνωση και την καθοδήγηση της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, όπου πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές. Κυρίως υπογράμμισε τα διαχρονικά διδάγματα από αυτό τον ηρωικό - τιτάνιο αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, επισημαίνοντας πως η αποσύνδεση της Εθνικής Αντίστασης και του αγώνα του ΔΣΕ από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και, παραπέρα, από το ΚΚΕ, επίσης η συκοφάντηση και πλαστογράφηση της Ιστορίας που επιχειρείται δεν είναι μόνο ανιστόρητη αλλά και επικίνδυνη. Γιατί στόχο έχει να κρύψει από τις νέες γενιές τη μοναδική πραγματική προοπτική για το μέλλον σε όφελος των εργατικών - λαϊκών μαζών.

Τα διδάγματα του αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, αλλά και γενικότερα από τη δράση των αντιστασιακών κινημάτων στις άλλες κατεχόμενες χώρες είναι χρήσιμα και επίκαιρα για το σήμερα, σημείωσε σε άλλο σημείο ο ομιλητής. Γιατί ο ιμπεριαλισμός, ο καπιταλισμός και σήμερα και πάντα προκαλεί ιμπεριαλιστικούς πολέμους, καπιταλιστική κρίση και για να είναι αποτελεσματικοί οι εργαζόμενοι ενάντια σε αυτά και για την ανατροπή τους οφείλουν να παίρνουν υπόψη τους τα ιστορικά διδάγματα. Και όσον αφορά τη χώρα μας, τόνισε ο Τ. Χρονάς, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, πάντα επίκαιρη και απόλυτα αναγκαία η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που στηρίζεται και από τα άλλα κόμματα της αστικής τάξης. Για την απόκρουση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε βάρος των λαών. Είναι αναγκαίο να προχωρήσει η Λαϊκή Συμμαχία, η ταξική ενότητα του εργαζόμενου λαού.

«Τιμάμε το έπος της Εθνικής Αντίστασης, τιμάμε αυτούς που απέδειξαν στην πράξη ότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΚΝΕ, Δοϊτσίδης Μάριος, στο σύντομο χαιρετισμό του, για να υπογραμμίσει ακόμα -εκτός των άλλων: «Τα μέλη της ΚΝΕ είμαστε περήφανοι για την ιστορία του τόπου μας. Είμαστε περήφανοι για τον αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ και την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού, κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης, που πρωταγωνιστής ήταν το Κόμμα μας, το τιμημένο ΚΚΕ».

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα σχόλια.
Ψυχή βαθιά!