Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Αυτό πως και σας ξέφυγε ρε… σαΐνια;


Οι Οθωμανοί και τα συνεταιράκια τους οι κοτζαμπάσηδες, επιβάρυναν τους εξαθλιωμένους ραγιάδες με αλλεπάλληλους δυσβάσταχτους φόρους: π.χ. κεφαλικό, δεκάτη, καφτανίων, καρφοπετάλων, οδοντογλυφίδων (!) και… τέλος δεν έχουν τα μαύρα κατάστιχα της παράλογης απληστίας των εξουσιαστών της εποχής. Mεταξύ αυτών, είχαν θεσπίσει και τον περίφημο «φόρο καπνού», δηλαδή μία ακόμη πρόσθετη επιβάρυνση που αφορούσε το δικαίωμα του φτωχοκάλυβου να… καπνίζει το χειμώνα η αναμμένη εστία του!!! Ως γνωστό (βλ. σχετικά και εδώ) οι Οθωμανοί επινοικίαζαν τους αρχικούς απαιτούμενους φόρους στους εγχώριους κεφαλαιούχους-κοτζαμπασαίους. Οι ντόπιοι στυγνοί φορολόγοι, οι οποίοι έπιπταν «ως λύκοι επί των προβάτων» (όπως κατήγγειλε από το 17ο αιώνα ο λόγιος ιδρυτής του Μουσείου Αγράφων Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός), αφού προπλήρωναν τους φόρους στους άνωθεν ξένους αφεντάδες, κατόπιν τους εισέπρατταν και με το παραπάνω (και συνήθως με το άγριο) από τους πάμπτωχους χωρικούς κι αγρότες. Οι αδίστακτοι κοτζαμπάσηδες, ή καλικάντζαροι όπως τους αποκαλούσε ο λαός, πρόσθεταν, βεβαίως, επιπλέον χαράτσωμα στο «στρώσιμο των τεφτεριών», ώστε να προσπορίζουν κέρδος και για τα δικά τους κεμέρια.
Επειδή, οι εποχές όσο κι αν άλλαξαν (;) σίγουρα «κάτι θυμίζουν», ρωτάμε: Τώρα που το πετρέλαιο το φορολόγησαν μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, πως οι σύγχρονοι «διάδοχοι» δεν σκέφτηκαν το «φόρο τζακιού»; Ακόμη τα σπίτια των νεοραγιάδων θα… καπνίζουν ανέμελα;

21 σχόλια:

ο Ικτίνος είπε...

ΜΗ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Aris είπε...

Υποκλινομαι εφεντη μ' (στην αναρτηση)!!!

Hfaistiwnas είπε...

:)Ο τρούλος της Αγίας Παρασκευής;

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Οι σύγχρονοι κοτσαμπάσηδες είναι πολύ χειρότεροι από εκείνους της τουρκοκρατίας. Αυτοί εδώ δεν αφήνουν ούτε ψίχουλο στο αμπάρι.

Φυσιολάτρης! είπε...

Πραγματκά....μην τους βάζεις ιδέες....αυτοί είναι ικανοί για όλα!!!!!Μέχρι φόρο αναπνοής να μας βάλουν.......μιας και τον κεφαλικό τον βάλανε ήδη με το τέλος της υποτιθέμενης αλληλεγγύης!!!!!!!!!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Αν ήταν να παίρνουν τις ιδέες από εμάς, άϊντεεε, χαχαχα! Τούτοι "εμπνέονται" κατευθείαν από την εποχή που αναφέρεται η ανάρτηση. Μελετούν και πράττουν αναλόγως. Εδώ είμαστε φίλοι μου και θα το δείτε, αργά ή γρήγορα ακόμη και στα τζάκια ή στα καυσόξυλα κάποιο χαράτσι θα επινοήσουν!
Ενημερωτικά, με αφορμή και την ερώτηση του αναγνώστη παραπάνω, η φωτογραφία της ανάρτησης τραβήχτηκε στα Φιδάκια και ο τρούλος της εκκλησίας στο βάθος είναι αυτός της Γέννησης της Θεοτόκου.
Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι στην πλαϊνή κάθετη μπάρα του blog υπάρχει και ένα ερωτηματολόγιο για την Ευρυτανία. Επισκεφτείτε το.
Καλή συνέχεια στα σχόλιά σας.

BloG-_o_-SatIRuS είπε...

Ας μην...στενοχωριόμαστε φίλε Ιχνηλάτη! Κάτι θα βρούνε αυτοί...
Δεν σου κρύβω πως την ίδια απορία έχω και εγώ, και φοβάμαι πως με κάποιον εξαναγκαστικό τρόπο θα προσπαθήσουν να στρέψουν τον κόσμο στο πετρέλαιο για να έχουν έσοδα.
Μακάρι να βγω ψεύτης, ή να αντισταθούμε άμα κάνουν καμμιά που..ιά.
Καλησπέρα

John Kalantzis είπε...

Φίλε Ευρυτάνα, μπορεί να φορολογήσουν τα πάντα (ακόμα και τον καπνό από τα τζάκια μας)...
Μόνο το μυαλό και το πνεύμα μας δεν μπορούν να αγγίξουν ακόμη (ελπίζω δηλαδή...)

photoioannina είπε...

Βάλτους ιδέες εσύ και θα δεις να πραγματοποιούνται!!!

λεύτερος είπε...

Μωρε ας κάνουν τιποτε τετοια κόλπα και βλεπω τους Ευρυτάνες να τους περιμενουν με αναμμενα κούτσουρα.!!

PANOS είπε...

Ωραία ανάρτηση.Σου την έκλεψα

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

"Κλέψτε" ελεύθερα.
Δεν είμαστε ιδιοκτήτες καμιάς αλήθειας. Άλλωστε η δική μας "κλεψιά" είναι ανώδυνη.
Μόνο ρίξτε καμιά ειδοποίηση πριν τις αναδημοσιεύσεις να τις βλέπουμε και εμείς.
Καλή συνέχεια...

Xenoudis - Ξενούδης είπε...

Στα χαρτιά ας φορολογούν όσο θέλουν.
Υπάρχουν ακόμα Έλληνες που... πληρώνουν;
Ξενούδης

ElenaG είπε...

ΧΑ!ΧΑ! μην τους βάζεις ιδέες!!!!καλά λες φιλε Ευρυτάνα έχουν αυτοί ανάγκη !!!οι δικοί μας οι σημερινοί είναι αστερια!!!!!!βρες μου ένα που θα το αμφισβητήσει!!!!!!!!!!!!!!!!
Είδες όμως πως επαναλαμβάνετ η Ιστορία!

Memaria είπε...

Από τη στιγμή που άκουσα για το χαράτσι σκέφτηκα πως έχουμε πάλι τουρκοκρατία...τόσοι φόροι και χαράτσια (δεν ξέρω αν θα φορολογήσουν τον καπνό...σιγά μη σηκωθούν αυτού από τις τραπεζάρες τους με τους αστακούς, να βλέπουν ποιο τζάκι καπνίζει), αλλά θα σκεφτούν κάτι πιο εύκολο για αυτούς και πιο δύσκολο για μας...καήκαμε με λίγα λόγια...

doctor είπε...

AΓΑΠΗΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ, ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕΣ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ.
ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΙ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΚΡΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΟΥ ΕΠΙΛΟΓΟΥ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΔΕΣ.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΑΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΩΝ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ, ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΜΒΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ, ΤΟΤΕ ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΜΕΓΑΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΘΑ ΕΞΑΘΛΙΩΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΒΑΘΜΟ.

dimitris είπε...

ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ kαλημερα, μετα απο τοση καταπιεση και καταληστεψη ακολουθησε ξεσηκωμος, εδω ποτε θα το αποφασισουν οι νοικοκυραιοι, μετα απο ποσους φορους-χαρατσια???

faros είπε...

Δεν γνωρίζω αν τελικά γίνει ... δεκτή η πρότασή σου !

Όμως πρέπει να δεις και μια άλλη παράμετρο (αν τελικά γίνει δεκτή).

Ποιος θα πληρώνει τον ... φωτογράφο;;;;;

(ξέρεις, αυτόν που θα φωτογραφίζει την καμινάδα ... καπνίζουσα)

Εφη είπε...

Δεν το΄χουν σε τίποτα με τα "μυαλά" (λέμε τώρα)...που κουβαλάνε.....

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ευχαριστούμε φίλες και φίλοι.
Με τα σχόλια και το αιχμηρό σας χιούμορ, δώσατε επιπλέον ώθηση και σε αυτή την ανάρτηση.

Effie's Sweet Home Designs είπε...

Μα και ο Μαρίνος Αντύπας αυτά καταδίκαζε και τον φάγανε τότε...
Τι μας δίδαξε η ιστορία δεν ξέρω.....