Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

"Άμα σας ρωτήσουν απαντήστε περήφανα: ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΟΝΙΤΕΣ... "!


H ΕΠΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ γιορτάζει την 1η επέτειο ίδρυσης της θρυλικής νεολαίας της Εαμοελασίτικης Αντίστασης και το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" γυρίζει πίσω το ρολόι του ιστορικού χρόνου και με τα λόγια των ίδιων των ΕΠΟΝΙΤΩΝ του τόπου μας ανασύρει ηρωϊκές μνήμες μέσα από ένα πολύ σπάνιο ντοκουμέντο (αντιστασιακή εφημερίδα της εποχής) που μας παραχώρησε το φιλικό blog "Αγρίνιο... γλυκές μνήμες".
Από τη δική μας πλευρά θα προλογίσουμε σύντομα, τονίζοντας ότι στις 23 Φεβρουαρίου 1943, σε ένα μικρό σπιτάκι στους Αμπελοκήπους επί της οδού Δουκίσσης Πλακεντίας 3, ιδρύεται -μετά από προηγούμενη απόφαση της ολομέλειας της ΚΕ του ΕΑΜ Νέων- η ΕΠΟΝ (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων) η οποία ήταν αυτή που έμελλε να συσπειρώσει τον ανθό της μαχόμενης νεολαίας μας! Πάνω από 630.000 νέοι και νέες έγιναν μέλη της ΕΠΟΝ ενώ πολλαπλάσιοι δραστηριοποιήθηκαν κοντά της τροφοδοτώντας με την επαναστατική ορμή της νιότης τους το ΕΑΜ, αλλά και τον ΕΛΑΣ αφού, συν τοις άλλοις, 35.000 ΕΠΟΝΙΤΕΣ εντάχθηκαν ως ένοπλοι μαχητές στις τάξεις του αντάρτικου στρατού. Η ΕΠΟΝ δίνει βροντερό παρόν σε αναρίθμητες μάχες και συγκρούσεις στα αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο, ακόμη πρωτοστατεί στην ακύρωση της εφιαλτικής πολιτικής επιστράτευσης των ναζί, μπαίνει μπροστά σε απεργίες και σαμποτάζ, γράφει ιστορία εφευρετικής αντιπληροφόρησης του λαού με τα θρυλικά "χωνιά", διαπρέπει επίσης στην οργάνωση της περίφημης Αλληλεγγύης μέσω των συσσιτίων και πλείστων άλλων μορφών έμπρακτης στήριξης προς τους ανήμπορους ανθρώπους του λαού, επαναλειτουργεί σχολεία και σχολές σε καμένα χωριά, αλλά πρωτοπορεί και στον τομέα του πολιτισμού διοργανώνοντας χιλιάδες θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές γιορτές, αθλητικές εκδηλώσεις, λαϊκά γλέντια! "Πολεμάμε και τραγουδάμε" ήταν το σύνθημα της Αντιστασιακής Νεολαίας! Η ΕΠΟΝ με αγώνες και αίμα σφραγίζει την ενεργή συμμετοχή της νέας γενιάς στους λαϊκούς αγώνες. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει τη θυσία των τριών ηρώων στο σπίτι του Υμηττού -Δημήτρη Αυγέρη, 18 χρονών, Θάνου Κιοκμενίδη και Κώστα Φολτόπουλου 17 ετών- οι οποίοι έπεσαν αντιμετωπίζοντας 200 πάνοπλους ναζί; Ποιος θα μπορούσε να λησμονήσει τη 17χρονη Επονίτισσα Παναγιώτα Σταθοπούλου, με καταγωγή από το Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας, που όρμηξε επάνω στο γερμανικό τανκ, κάνοντας τη ζωή της κόκκινο λουλούδι στον κήπο της λευτεριάς; Αλλά και χιλιάδες ακόμη, νέους και νέες, που πολέμησαν με τόλμη και αυτοθυσία σε πόλεις και βουνά για "τη χιλιάκριβη τη Λευτεριά και τη Λαοκρατία", για να εισπράξουν, κατοπινά, από το κράτος των δωσίλογων, διώξεις, εκτοπίσεις και εκτελέσεις; Όταν τα ιδανικά παραμένουν αδικαίωτα, ο αγώνας δεν μπορεί παρά να συνεχίζεται…

Αλλά ας σταματήσουμε εμείς κάπου εδώ, και ας παραχωρήσουμε το γιορτινό λόγο στους ΕΠΟΝΙΤΕΣ της Ανταρτομάνας Ευρυτανίας μέσω της εφημερίδας τους (σ.σ. διατηρήθηκε η ορθογραφία εποχής του πρωτότυπου):

Εφημερίδα "ΑΓΩΝΑΣ "
ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ ΕΠΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
23 Φλεβάρη 1944

Τα άρθρα:

ΖΗΤΩ Η 23 ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ, ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝ. ΝΕΟΛΑΙΑΣ.
Η νέα μας γενιά κατ’ απ’ την κοινωνική εγκατάλειψη και την εξαθλίωση που την καταδίκασαν όλα τα αντιλαϊκά καθεστώτα στο διάστημα της 100χρονης λεύτερης εθνικής ζωής και την εθνική ταπείνωση στην οποία μας έριξε ο φασισμός με τα μαύρα κοράκια του που πέσαν πάνω στο λαό μας και του ξεσκίζαν τις σάρκες του, μα και σαν άξιος συνεχιστής της προοδευτικής δράσης των τρισένδοξων Ιερολοχιτών και των θρυλικών κλεφτόπουλων του ’21, κι όλων των κατοπινών προοδευτικών οργανώσεων, σα θύελλα ξέσπασε στον τιτάνιο αγώνα  που ανέλαβε ο επαναστατημένος μας λαός. Ρίχνεται στην πάλη με ένα της πόθο, με ένα της σύνθημα: Να συνενώση  ολόκληρη τη Νέα Γενιά, στον αγώνα για τη ζωή, την Εθνική λευτεριά, τη λαϊκή δημοκρατία, στον αγώνα ενάντια στον επίορκο Γλύξμπουργκ. Κι’ ο πόθος της αυτός, η ΕΝΟΤΗΤΑ, που αποτελούσε ιστορική αναγκαιότητα για τη χώρα μας γίνεται πραγματικότητα στις 23 του Φλεβάρη 1943 κάτω από τη σημαία της Ε.Π.Ο.Ν. Να γιατί η 23 του Φλεβάρη 1943 θα μείνη μέρα ιστορική. Να γιατί η Ε.Π.Ο.Ν. θα μείνη ακοίμητο Σύμβολο στη Λαϊκή ψυχή. Σύμβολο ενότητας και αυτοθυσίας, σύμβολο υπέρτατης πάλης για την πραγματοποίηση των καταστατικών μας αρχών. Ένας χρόνος κλείνει σήμερα από την ίδρυση της ΕΠΟΝ και στο διάστημα αυτό οι Νέοι και Νέες της Ευρυτανίας κατ’ απ’ την καθοδήγηση της Ε.Π.Ο.Ν., μ’ εντατική δουλειά κατ’ απ’ τις πιο σκληρές συνθήκες και τις ιδιομορφίες των χωριών μας –πείνα, φτώχεια, αμορφωσιά, προκλήσεις, αντίδραση– μη υπολογίζοντας θυσίες, έχουν να επιδείξουν μια σειρά νίκες και επιτυχίες.
Η συναδέλφωση στις γραμμές της ΕΠΟΝ της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων της Ευρυτανίας, το πλαισίωμα του τάγματος της Ευρυτανίας, και άλλων μονάδων του ηρωϊκού ΕΛΑΣ, με ανταρτοομάδες της ΕΠΟΝ από παιδιά – Ευρυτάνες ΕΠΟΝίτες – βγαλμένα κι’ ατσαλωμένα απ’ τη φωτιά του αγώνα,  η περίθαλψη των ανταρτών εκ μέρους όλων των ΕΠΟΝιτών όλων των χωριών μας, το κουβάλημα στην πλάτη από τις Επονίτισσες της Φραγγίστας, η ενεργή συμμετοχή μας στην αυτοδιοίκηση, ο παιδ. Σταθμός του Καρπενησίου, η λέσχη του Δερματιού, τα δέματα που στέλνουν στους αντάρτες οι Επονίτες της Καστανιάς και της Κόπρενας, οι θεατρικές παραστάσεις και οι λαϊκές γιορτές στα περισσότερα χωριά - εκεί που πριν από λίγο τα παιδιά έπληταν στο σκοτάδι της αμάθειας – η εφημερίδα της Γρανίτσας, και το σχολειό του Τροβάτου, δεν είναι αποτελέσματα μαγείας, ούτε προϊόντα τύχης, αλλά τα αγαθά αλύγιστης πίστης στον αγώνα, πολύμοχθης δουλειάς και φιλότιμης προσπάθειας.

Νέοι και νέες της Ευρυτανίας
Ας γιορτάσουμε μ’ όλη τη δύναμη της ψυχής μας, μ’ όλη την επαναστατική μας φλόγα, τις 23 του Φλεβάρη. Ας χαιρετίσουμε, μ’ ενθουσιασμό κι’ ανείπωτη χαρά το κέρδισμα από μέρους του ΕΑΜ ΕΛΑΣ της περίλαμπρης νίκης, της ενοποίησης όλων των εθνικών δυνάμεων και της δημιουργίας εθνικής κυβέρνησης και ας ριχτούμε στον αγώνα για την ολοκλήρωση της ενότητας της Ευρυτ. Νεολαίας. Εμπρός πρωτοπόροι για τη ζωή και το ψωμί του λαού μας, για το τσάκισμα του καταχτητή και των πραχτόρων του, εμπρός εμείς παιδιά της φτωχής αλλά ηρωϊκής ανταρτομάνας Ευρυτανίας, με καινούργια όρεξη στον αγώνα, για να δούμε μέρες καλλίτερες, ν’ απολαύσουμε το φωτεινό ήλιο π’ ανατέλει στον ορίζοντα, εμπρός για να γιορτάσουμε τις 23 Φλεβάρη του 45 λεύτεροι, μέσα στη χαρούμενη ζωή της ΛΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

ΖΗΤΩ Η ΕΝΟΤΗΤΑ
Ενώ ο ηρωϊκός μας ΕΛΑΣ, ταγμένος στο πλάϊ του δοκιμαζόμενου Έθνους, διέλυσε κατά τον τραγικώτερο τρόπο τα τμήματα του Ζέρβα, το Γενικό μας Στρατηγείο, πιστό στην πολιτική της Ενότητας, υπέβαλε σ’ αυτόν τους πιο κάτω όρους: Ι/ Επίσημη αποκήρυξις ηγετών και οπαδών ΕΔΕΣ οίτινες συνέπραξαν ή συμπράττουν μετά Γερμανών ή Ράλλη. 2/ δυνάμεις Ζέρβα-ΕΛΑΣ παραμείνουν θέσεις κατεχομένας ημέρα καταπαύσεως πυρών, μέχρι πραγματοποιήσεως ενότητος. 3/ Άμεσον  έναρξιν διαπραγματεύσεων δια συγκρότησιν ενιαίου Ανταρτικού Στρατού. Η αποδοχή των όρων αυτών από μέρους του Ζέρβα δείχνει ξεκάθαρα ότι το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ όταν βροντοφωνούσε πως η οργάνωση ΕΔΕΣ είχε πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες προδότες κι’ ακόμα πως οι ανακοινώσεις του Λονδίνου στις 31 του Οχτώβρη στηρίζονταν πάνω σε συκοφαντικές πληροφορίες κακών πραχτόρων της μεγάλης μας συμμάχου Αγγλίας, είχε απόλυτο δίκηο. Η ενοποίηση όλων των εθνικών μας δυνάμεων θα έχη σαν αποτέλεσμα την ανάγκη της δημιουργίας Εθνικής Κυβέρνησης, που θα βγαίνει από το Λαό μας για να τον οδηγήση στις μάχες που θα δώση για την πολυπόθητη λευτεριά, την Λαοκρατία, τη Νίκη στο λαό και τα Νειάτα μας.  

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ
Άμα σας ρωτήσουν τι είσαστε απαντήστε περίφανα: ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΟΝΙΤΕΣ, πιστοί στρατιώτες του ιδανικού της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και χύνουμε το αίμα  μας για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ και τη ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ. 


26 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Την ανάρτηση αυτή χαρίζουμε στη φίλη μας Γίτσα ("Αγρίνιο...γλυκές μνήμες"agriniomemories.blogspot.com)με ένα εγκάρδιο ευχαριστώ για την παραχώρηση του πρωτότυπου υλικού.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Φλόγα του '21, η ΕΠΟΝ συνεχιστής
Στου λαού μας τον αγώνα, γίνεται εκδικητής
Σε βουνά και σε λαγκάδια σε απάτητες κορφές
Λυγεροί σαν τα ζαρκάδια, σκαρφαλώνουμε πλαγιές
Κόσμος νέος θα προβάλει, της δουλιάς, της προκοπής
Κι η ειρήνη θα στεριώσει, ως την άκρια της Γης.

PANOS είπε...

Το Αγρίνιο Γλυκές Μνήμες είναι πράγματι αστείρευτο

λεύτερος είπε...

Σαλπίζει λευτερια και αντισταση ολη η ιστορια της Ευρυτανίας.
Η ΕΠΟΝ ηταν το καμάρι του ΕΑΜ ΕΛΑΣ.

Οικοδόμος είπε...

Τιμή και δόξα στον ηρωικό ανθό του λαού μας!
Ο αγώνας συνεχίζεται!
Καλή δύναμη!

eApenanti είπε...

Αυτοί είχαν,
την πίστη και τη φλόγα.
Και από τα λιθάρια των βουνών και τη στάχτη των πόλεων, έχτιζαν παρθενώνες.

Εμείς σήμερα ;
Ας έχουμε τουλάχιστον τις μνήμες

Καλημέρα Ερυτάνα,

dimitris είπε...

Ευρυτανα ιχνηλατη καλημερα, αν ηταν υλη στα σχολεια, δεν θα φταναμε στο σημερα, η ιστορια μας, μπραβο και σ'εσενα και στην σελιδα ''Αγρινιο γλυκες μνημες'', γινεστε δασκαλοι σε νεο κρυφο σχολειο!!!

Θέμιδα Ζήδρου. είπε...

Σήμερα αν μας ρωτήσουν "τι είμαστε" τι απαντούμε.....

Aris είπε...

Δεν ξεχασες ουτε τη σημερινη επετειο και μπραβο. Το blog προσφερει πολλα στην ιστορια της Ευρυτανιας αλλα και γενικοτερα. Η ΕΠΟΝ διδαξε υπερηφανεια, αντισταση , αξιοπρεπεια. Οπως ομως σωστα γραφεις στον προλογο σου πριν την παραθεση της εφημεριδας, "ανταμοιφθηκε" με μακρονησια και εκδικητικο μισος απο τους δοσιλογους. Η ιστορια ομως και ο λαος θυμουνται και κανεις "παραχαρακτης" δεν χαιρεται για παντα. Παντοτοινη τιμη στους επονιτες.

sofia είπε...

Oι πιο φωτεινές σελίδες της ιστορίας είναι άγνωστες ή παραποιημένες. Έχουμε χρέος να τις κάνουμε γνωστές.

Διαχειριστής είπε...

Για να μαθαίνουμε και να διδασκόμαστε!!! Μπράβο σας!

άγριο κυκλάμινο είπε...

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΝ


Με τη χρυσή της νιότης πανοπλία,
το θάρρος, την ορμή, τη λεβεντιά,
πετάμε στον αγώνα, στη θυσία,
για την Ελλάδα, για τη λευτεριά.

Καμαρωτά, χαρούμενα τα νιάτα,
σαν σε χορό, βαδίζουν πάντα εμπρός,
φλόγα, ζωή και θέληση γιομάτα,
κ' είναι το πέρασμα τους όλο φως.

Τα νιάτα είμαστε μεις,της γης η ελπίδα,
αλί του π' αντικρύ μας θα σταθεί.
Μελίσσι από την κάθε μια πατρίδα,
κινάμε να λυτρώσουμε τη γη.

Στο φράχτη της σκλαβιάς, το πέρασμά μας
μια καταλύτρα θάν, νεροσυρμή.
Το δίκιο, η λευτεριά, για σύνθημά μας,
ποιος θα μας αντικόψει την ορμή;

Των ταπεινών τον πόνο και τη θλίψη
του σκλάβου τη βαθιά την οιμωγή
από τη γη, θα κάμουμε να λείψει
για να γενεί χιλιόμορφη η ζωή.

Καμαρωτά, χαρούμενα τα νιάτα,
σαν σε χορό, βαδίζουν πάντα εμπρός,
φλόγα, ζωή και θέληση γιομάτα,
κ' είναι το πέρασμα τους όλο φως.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

ΖΗΤΩ Η ΕΠΟΝ!
Ας το φωνάξουμε και σήμερα, στην επέτειο της ίδρυσής της, παντού! Να τσακίσουμε τη λήθη.
Να ταραχτούν οι κοιμώμενες συνειδήσεις.
ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

kapetandiamantis είπε...

MONAΔΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ!!!ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ.ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΟΝΙΤΩΝ ΣΤΗ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ, ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΔΕΡΜΑΤΙΟΥ, ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΚΤΛ. ΠΟΣΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ!!!!ΠΟΣΑ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ
ΝΑ ΜΕΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΑΠΙΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ!

Αθέρας είπε...

πολύτιμα ντοκουμέντα!!

Κώστας Παπαδόπουλος είπε...

Βασικοί σκοποί της ίδρυσης της ΕΠΟΝ ,
... Η υπεράσπιση των οικονομικών, πολιτικών, εκπολιτιστικών και μορφωτικών δικαιωμάτων και επιδιώξεων της νέας γενιάς. Γενικά πρέπει να καθορίζεται στο καταστατικό ότι η ΕΠΟΝ είναι οργάνωση εθνικοαπελευθερωτική, αντιφασιστική-προοδευτική, αντιπολεμική-φιλειρηνική.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΙ ΟΣΟ ΠΟΤΕ

gitsanas είπε...

Είναι συγκηνιτικό να βλέπεις αυτά που είχες στο "συρτάρι" σου, βλέπουν το φως της δημοσιότητας με τον ΚΑΛΥΤΕΡΟ τρόπο!!!
Το ήξερα από τότε που σε συνάντησα στο διαδίκτυο, ότι τα πολύτιμα αυτά αρχεία ΜΟΝΟ εσύ θα μπορούσες να τα αξιοποιήσεις, να τα σεβαστείς, να τα κάνεις κτήμα πολλών.
Εγώ δεν θα μπορούσα λόγω του ότι το δικό μου blog, είναι μόνο για το Αγρίνιο.
Σου τα εμπιστεύτηκα (εσένα για την Ευρυτανία και στον φίλο "ΟΙΚΟΔΟΜΟ" για την Ήπειρο) και είμαι περήφανη για την ζωή που τους έδωσες.
Σ' ευχαριστώ πολύ!!!
Με εκτίμηση!!!

Υ.Γ. Το ίδιο σχόλιο θα κάνω και στον φίλο "ΟΙΚΟΔΟΜΟ".

Dennis Kontarinis είπε...

Καλημέρα φίλε μου
Ένα όμορφο και αξιόλογο ζωντάνεμα της ιστορίας που γράψαμε εκείνη την εποχή.
Νάσαι καλά

Φυσιολάτρης! είπε...

Ανταρτομάνα Ευρυτανία.....!!!!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ σε όλους και όλες.
Ας διδασκόμαστε...

valderama είπε...

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΟΝΙΤΕΣ
ευχαριστουμε

Avenida con Poemas είπε...

Πολύ καλό το υλικό σας παιδιά συνεχίστε !!!

Ανώνυμος είπε...

Οι γονείς μου ήσαν Επονίτες και σήμερα τιμώ την μνήμη τους μαζί με όλων εκείνων που θυσίασαν τα νιάτα τους για τη λευτεριά και προκοπή τού λαού μας. Η μητέρα μου, εκτός από τη χρήση του τιμημένου χωνιού, έβγαινε τα βράδυα με τη βούρτσα και τον κουβά με ασβέστη και έγραφε αντικατοχικά μηνύματα στους τοίχους. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ τους Επονίτες/-σες.

Ο Γιάννος από τα βουνά της Πινδου είπε...

Πριν από 80 χρόνια περίπου οι νέοι και οι νέες της Πατρίδας μας θυσίασαν τα μέγιστα τους για να ζήσουμε εμείς.Αθανατοι...


Τούτον τον λόγο θα σας πω


δεν έχω άλλον κανένα.Γλεντηστε με τ αθάνατο κρασί του εικοσιένα.Ο Παλαμάς στους Εππονιτες.

Αγγελική Κομπογιάννη είπε...

"Όταν τα ιδανικά παραμένουν αδικαίωτα, ο αγώνας δεν μπορεί παρά να συνεχίζεται…"
Αυτή η φράση τα λέει όλα...

Scorpion49 είπε...

Οι δίκαιοι αγώνες πάντα διδάσκουν, αλλά πάντα όσους είναι πρόθυμοι να διδαχθούν. Τι να πει κανείς, μετά από τόσους αγώνες για μια δίκαιη κοινωνία, ο κόσμος ακόμα δυσκολεύεται να κάνει τις σωστές επιλογές. Κρίμα, κυρίως για όσους έδωσαν τη ζωή τους για ιερό σκοπό!!