Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ας το πάρουν χαμπάρι...



Η καλλίμορφη ευρυτανική γη...

Τα ανόθευτα βουνά μας…

Τα παρθένα δάση και τα ποτάμια μας...

Ο ανεκτίμητος φυσικός πλούτος του τόπου μας…

…ΟΛΑ τούτα, αποτελούν συλλογική λαϊκή περιουσία! Ανήκουν σ’ εκείνους τους «περήφανους-ταπεινούς» που αιώνες τώρα φυλάνε «καλύβες και πεζούλια» κι έτσι θα παραδοθούν και στις επόμενες γενιές!

Η γη μας δεν είναι τσιφλίκι κανενός δυνάστη, ούτε θα πρέπει να γίνει ένα ακόμη τραπουλόχαρτο στον επιχειρηματικό τζόγο της κερδοφορίας για τα οποιαδήποτε ευρωπαϊκά και εγχώρια συν εταιρικά κοράκια της απληστίας και της αρπαχτής. Γι’ αυτό και δεν πωλείται, δεν παραχωρείται, δεν αντισταθμίζεται!

Ας το πάρουν χαμπάρι, οι Ευρυτάνες έχουν γερές ρίζες σε τούτα τα ιστορικά χώματα... 





31 σχόλια:

kapetandiamantis είπε...

ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ!!

Δραση στο Ωραιοκαστρο είπε...

Ο φυσικός πλούτος του τόπου μας και η σωτηρία του είναι η δικιά μας ανάπτυξη, η δικιά τους είναι αρπαχτεί και η καταστροφή.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Δεν νομίζω ότι ο κόσμος της Ευρυτανίας θα δεχτεί να καταστραφεί ένα τέτοιο μοναδικό φυσικό περιβάλλον.

λεύτερος είπε...

H απληστία για κερδη
σκοτωνει τη φύση.!!
Stop.!!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Όσοι ανενημέρωτοι ή και αφελείς...

φαντάζονται πως η ψευδεπίγραφη "πράσινη ανάπτυξη" που προωθούν τα μεγάλα επιχειρηματικά τραστ με στόχο τον έλεγχο του νευραλγικού τομέα της ενέργειας...

μπορεί -τάχα- και να επιτευχθεί χωρίς να πληγούν ανεπανόρθωτα, από αυτή τη βάρβαρη επέλαση, σημαντικά τμήματα δασών, βουνών, παρθένων τόπων και βιότοπων....

τότε πλανώνται πλάνην οικτράν!

Καλή συνέχεια στα σχόλιά σας

Φυσιολάτρης! είπε...

Ακριβώς!!!!!!!!!Κριτήριο του κεφαλαίου είναι......η αποδοτικότητα και το κόστος της επένδυσης!!!!!!!!Αν παραδείγματος χάρη στο τάδε σημείο έχουν απόδοση 10 και κόστος 1.....σιγά μην τους πιάσουν οι ευαισθησίες μήπως και "δεν κάνει" για το περιβάλλον!!!!!Αν "συμφέρει για τη δουλειά" και χιλιάδες δέντρα θα κοπούν και τα βουνά θα σκαφτούνε και θα πέσουν και χιλιάδες τόνοι τσιμέντων.......για να στήσουν τους έλικες!!!!!!

Eva Neocleous είπε...

Η φωτογραφία μιλά από μόνη της.Είναι πολύ γερές οι ρίζες για να τις ξεριζώσουν!
Αντισταθείτε και μην τους επιτρέψετε να μαγαρίσουν τη γη σας!

Άρης Άλμπης είπε...

Από τη μία απαιτείται έγκυρη ενημέρωση. Εδώ υπάρχει ζήτημα.
Το μεγαλύτερο όμως ζήτημα είναι η διάθεση και το εύρος τών αντιστάσεων. Το μπλογκ σου, αγαπητέ μου φίλε είναι ένα μετερίζι. Υπάρχουν κι άλλα. Φτάνουν;

doctor είπε...

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΣ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ("ΜΕΙΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΦΥΛΑΜΕ ΚΑΛΥΒΕΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΥΛΙΑ").
ΠΙΟ ΤΑΙΡΙΑΣΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ!
Η ΠΡΕΠΟΥΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ!

E.- είπε...

Ρίζες, έχει το μπλογκ σου, πολλές και γερές!!!

Δε μένει παρά να ευχηθώ -και το εύχομαι από καρδιάς- να βλαστήσουν όπως αυτές της φωτογραφίας! Να βλαστήσουν και να πνίξουν τα μεταλλικά θηρία...

Ε.-

Dennis Kontarinis είπε...

Κρατάτε τη γη μας λεύτερη από κάθε βρωμιά. Είναι δική μας και χιλιοποτισμένη με το αίμα των αγωνιστών μας.

Memaria είπε...

Θα το πάρουν χαμπάρι?...ή μπροστά στο κέρδος δεν τους νοιάζει τίποτα?
Καλή λευτεριά από τα σχέδιά τους!

Aris είπε...

Νομιζω οτι οι περισσοτεροι εχουν παρει χαμπαρι το εγκλημα που παει να γινει με τις ανεμογεννητριες και τα υπολοιπα τερατουργηματα που θελουν να φυτεψουν στα παρθενα εδαφη μας οι πρωταγωνιστες της καταστροφης, το σιχαμα που λεγεται ευρωπαικη ενωση και οι μεγαλοκαρχαριες που πανε να σαρωσουν (και μεσω ΑΠΕ) την ενεργεια.
Μαλιστα σε καποια φαση ειχε ακουστει μεχρι και για υδροηλεκτρικο στο 'Πανταβρεχει' το μνημειο της φυσης!
Επειδη ολοι πια καταλαβαινουν, θα το παιξουν πιο πονηρα. Θα προσπαθησουν να ριξουν το μπαλακι με τα περιβοητα 'αντισταθμιστικα οφελη', τις χαντρες και τα καθρεφτακια για τους ιθαγενεις.
Δεν πρεπει να τσιμπησει κανεις.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Mία εμβόλιμη παρέμβαση....

Στην κάθετη πλαϊνή μπάρα του blog μας υπάρχει η στήλη "ΕΜΦΑΣΗ". Είναι αυτή με το χαρακτηριστικό σκίτσο που απεικονίζει ένα πιτσιρικά να μοιράζει εφημερίδες! Με ένα απλό "κλικ" επάνω στο συγκεκριμένο εικονίδιο μπορείτε να διαβάζετε ενδιαφέροντα άρθρα που επιλέγουμε πολύ συχνά από άλλα ιστολόγια.

Επισκεφτείτε την, αξίζει!

(Μάλιστα σήμερα στην "ΕΜΦΑΣΗ" εμπεριέχεται ένα θέμα από τη σελίδα του Κρίκελλου Ευρυτανίας που αφορά το μείζον ζήτημα των ανεμογεννητριών).

Καλή συνέχεια στα πάντα ενδιαφέροντα σχόλιά σας...

habilis είπε...

Η κοινωνία μας γίνεται όλο και περισσότερο ενεργοβόρα και είναι το μόνο που υπερασπιζόμαστε αποτελεσματικά.

Πανέμορφοι τόποι πέθαναν εντελώς και δεκάρα δεν δώσαμε μιας και δεν ήταν το μικρό γούπατό μας.

Όλοι πρέπει να πληρώσουμε και κάτι παραπάνω από τα μπόλικα ευρώ του λογαριασμού της ΔΕΗ και όχι να παλεύουμε για την μετάθεση του προβλήματος στην αυλή του γείτονα.
Άν ο γείτονας είναι κοντά στην εξουσία χάσαμε ή κερδίσαμε μια καθαρότερη πηγή ενέργειας αλλά όχι στην πατουλιά μας.


Unknown είπε...

"Ποιος είναι λοιπόν πατριώτης; Αυτοί ή εμείς; Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει να βρει κέρδη σ' όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι' αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους.

Ενώ εμείς, το μόνο πού διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, οπού βρει κέρδη, δε μπορούν να κινηθούν και παραμένουν μέσα στη χώρα που κατοικούμε.

Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουν τα κεφάλαια τους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;"
Από τον ιστορικό λόγο του Άρη στη Λαμία στις 22/10/1944

άγριο κυκλάμινο είπε...

Ας το πάρουν λοιπόν χαμπάρι φίλε μου ιχνηλάτη. Η πλούσια σε φυσική ομορφιά ευρυτανική γη δεν τους ανήκει γιατί ποτέ εμείς δεν θα τους την παραδώσουμε. Οι Ευρυτάνες έχουν μάθει ανέκαθεν να μάχονται για τον τόπο τους με υπερηφάνεια και αποφασιστικότητα. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των συμπατριωτών είναι πλέον ενημερωμένη για το τι πάει να συμβεί και για το τι τεράστια κερδοσκοπικά συμφέροντα, ξένα και ντόπια, κρύβονται πίσω από αυτή τη βρώμικη ιστορία που ακούει στο όνομα ανεμογεννήτριες και πόσο καταστροφική θα είναι για το περιβάλλον και το οικοσύστημα. Ας τολμήσουν και θα πάρουν την απάντηση και με τον τρόπο που τους αξίζει από το λαό της Ευρυτανίας. Σοφά φίλε ιχνηλάτη και τα λόγια του Αρη μας κι ας ειπώθηκαν πριν από 70 χρόνια. Οσο εμείς ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τις καλύβες και τα πεζούλια μας δεν θα τους περάσει!! Μακριά κοράκια από τον τόπο μας.

Achilleas είπε...

Επιβάλετε να το πάρουν χαμπάρι. Η ομορφιά της φύσης ανήκει σε όλους μας !!!
Καλή σαρακοστή εύχομαι !!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Καλή δύναμη παιδιά!

Μάκης είπε...

Ευρυτάνα φίλε συνοδοιπόρε και φίλοι μου άγνωστοι αλλά πολύ γνωστοί πιά.
Συγκινούμαι διαβάζοντας τα μηνύματά σας κάθε τόσο. Και συγκινούμαι βαθιά, πιστέψτε με, όταν αυτά αφορούν την κοινή μάνα όλων μας τη ΜΑΝΑ ΦΥΣΗ και ιδιαίτερα τη δική μας ρίζα την Ευρυτανική φύση.
Όμως θα ήθελα να έχετε μέσα σας όπως πολλοί γράφετε ήδη, την απόφαση να βρεθούμε μαζί εκεί πάνω στα Κοκκάλια και να πούμε μετά από 2.293 χρόνια ένα νέο μεγάλο ΟΧΙ στους νεοΓαλάτες που έρχονται να διαλύσουν βουνά και ποτάμια μας.
Εμείς στο Κρίκελλο αλλά και πάρα πολλοί πλέον ενημερωμένοι Καρπενησιώτες θα είμαστε εκεί "στις Θερμοπύλες της Ευρυτανίας μας" με ότι μέσον διαθέτουμε να δώσουμε τη νέα μάχη για "τις καλύβες και τα πεζούλια μας" όπως πολύ σωστά και γλαφυρά τα λόγια μεγάλων ελλήνων που μεταφέρει ο ιχνηλάτης περιγράφουν.
Ας μας αφήσουν στη φτώχεια μας. Ξέρουμε εμείς καλύτερα ποιός είναι ο πραγματικός πλούτος για τον άνθρωπο. Κι αυτός δεν μετριέται ούτε με Ευρώ ούτε με ουγγιές. Είναι ίσως ένα φλυτζάκι τσάϊ απ το βουνό μας, ένα μανιτάρι ή ένα ποτήρι νερό απ τη ματαψημένη στη Σαράνταινα ή ακόμα και μια εικόνα του χιονισμένου έλατου.
Μάκης

kapetandiamantis είπε...

ΚΟΙΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΡΙΚΕΛΛΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ



Μόνο ένας νοσηρός νους θα διάλεγε να καταστρέψει αυτή τη φυσική ομορφιά
στο όνομα του κέρδους κάποιων λίγων στην πλάτη των πολλών!
λέμε ΟΧΙ ανεμογεννήτριες σ’ αυτά τα βουνά γιατί:

1. Η εγκατάστασή τους καταστρέφει άμεσα και οριστικά την αδιατάρακτη έως σήμερα πανίδα και χλωρίδα, που χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια να δημιουργηθεί.

2. Πάνω από 8.500 στρέμματα δημόσιας και ιδιωτικής γης περνάνε ιδιοκτησιακά ατελώς και οριστικά σε χέρια ιδιωτών, πράγμα πρωτόγνωρο και συνταγματικά παράνομο. (άρθρο 24 του συντάγματος).

3. Δεν παίζουμε κορώνα γράμματα τις πηγές των βουνών αυτών, πολλές απ’ τις οποίες υδρεύουν σήμερα το Κρίκελλο κι άλλα κοντινά χωριά.

4. Δεν θέλουμε να βιομηχανοποιήσουμε τις τελευταίες οάσεις, που απολαμβάνουν οι επισκέπτες που κρατάνε ζωντανές τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Ευρυτανίας και μαζί τους τις ρίζες μας, τα χωριά μας.

5. Δεν θέλουμε να κλείσουμε μ’ ένα τεράστιο φράχτη ύψους 75 μ. μία από τις ομορφότερες κορυφογραμμές, που συμπεριλαμβάνει μέρος του διεθνούς μονοπατιού Ε4, αλλά και το εξαίσιο νοτιότερο δάσος οξυάς της Γραμμένης Οξυάς.

6. Θέλουμε να πηγαίνουν εκεί ψηλά τα παιδιά και τα εγγόνια μας να μαζεύουν το υπέροχο τσάϊ των βουνών μας, όπως εμείς και οι πρόγονοί μας.

7. Δεν νοιώθουμε άσχημα εμποδίζοντας να μπει στα βουνά μας μια βιομηχανία καθαρής ενέργειας, γιατί ξέρουμε ότι:

kapetandiamantis είπε...

• Αν οι «υπεύθυνοι» κυβερνώντες είχαν βάλει εδώ και χρόνια, όπως όφειλαν, φίλτρα στις εγκαταστάσεις καύσης λιγνίτη δεν θα είχαν οι περιοχές εκείνες ρύπανση και καρκίνους.

• Δεν καταστρέφεις ένα βουνό που γέννησε η φύση και το οποίο με τα δάση του παράγει με βεβαιότητα οξυγόνο και απορροφά με βεβαιότητα CO2 για να βάλεις ένα σιδερένιο ανθρώπινο κατασκεύασμα που έχεις κάποια μικρή πιθανότητα να κάνει την ίδια δουλειά!

• Ήδη η Ευρυτανία έχει προσφέρει απλόχερα τα νερά των ποταμών της εδώ και 40 χρόνια και συμβάλλει συνεχώς από τότε στην παραγωγή καθαρής ενέργειας με τις λίμνες Κρεμαστών και Πλαστήρα.

• Το πρόσχημα της καθαρής ενέργειας, δεν μας εμποδίζει να δούμε, ότι πίσω του κρύβεται επιμελώς ο νέος τρόπος πώλησης στη χώρα μας βιομηχανικών παραγώγων της Γερμανίας και άλλων χωρών, φυσικά με το αζημίωτο!

• Η παραγωγή καθαρής ενέργειας από τον αέρα ή τον ήλιο, εάν πράγματι ήταν το ζητούμενο από τους κυβερνήτες μας, θα μπορούσε να γίνει κάλλιστα με επιδοτήσεις στο κάθε σπίτι και όχι σε μια χούφτα ελληνοφανείς εταιρείες!!

• Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε υψόμετρο 1.900 μέτρα δεν αποτέλεσε ούτε αποτελεί διεθνή πρακτική, αφού για 4 μήνες το χρόνο δεν είναι δυνατόν να συντηρηθούν ούτε να επισκευαστούν τυχόν βλάβες τους.

• Το αιολικό δυναμικό στα βουνά αυτά δεν είναι ό,τι καλύτερο για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας των Α/Γ.

• Οι εταιρείες κατασκευής τέτοιων έργων, δεν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς ούτε στις ελάχιστες «δεσμεύσεις» τους περί αποκατάστασης του περιβάλλοντος, απέναντι στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που θα δημιουργήσουν, όπως μας πείθει μια βόλτα σε αιολικά έργα που ήδη λειτουργούν.

• Εκείνα που βάφτισαν «αντισταθμιστικά οφέλη» δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση να «αντισταθμίσουν» την τεράστια, χωρίς δυνατότητα επιστροφής καταστροφή που θα επιτελέσουν.

• Γι’ αυτό σας καλούμε κοντά μας και ζητάμε ως αρχή, την ακύρωση των έργων στα βουνά Κοκκάλια έως Γραμμένη Οξυά και στη συνέχεια την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που διαλύει την ελληνική ύπαιθρο στο όνομα της ψεύτικης διάσωσης του πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Κίνηση Πολιτών για τη σωτηρία της Ευρυτανίας μας (www.karpenissi.eu)

Σύλλογος Κρικελλιωτών Ευρυτάνων (www. krikello.gr).-

kapetandiamantis είπε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ



Η Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, με υπογραφές της κας Γερακούδη για την αδειοδότηση του αιολικού πάρκου στην θέση «Καστρί – Κοκκάλια» που προκάλεσε έντονες συζητήσεις και την οργή των τοπικών κοινωνιών, στην 81η συνεδρίασή της που έγινε την 29-01-2014 στα γραφεία της στην οδό Κλεισθένους 17 4ος όροφος θέμα ημερήσιας διάταξης 3ο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία και σύμφωνα με το καταστατικό της Άρθρο 2 παρ γ.

Η συμβολή στην ανάπτυξη της Ευρυτανίας σε συνδυασμό με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της πανίδας και της χλωρίδας αυτής. Και παρ ι. Η συνεργασία και η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα πνευματικά, πολιτιστικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, θέματα περιβάλλοντος, προστασίας και αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και θησαυρών της Ευρυτανίας, να συμμετέχει σε όλες τις κινητοποιήσεις των σωματείων της Ευρυτανίας που έχουν ως μοναδικό τους σκοπό τη διάσωση των βουνών και των ποταμών της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Είναι γνωστό σε όλους ότι με άλλο τρόπο έχει δρομολογηθεί εδώ και πολλά χρόνια η ανάπτυξη στην περιοχή μας και οι αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης, όπως υλοποιούνται από την αποκεντρωμένη διοίκηση, ακυρώνουν τη μέχρι σήμερα ανάδειξη της Ευρυτανίας μας ως τόπου υπέροχης φυσικής ομορφιάς με μεγάλη επισκεψιμότητα χειμώνα και καλοκαίρι.

Για τούτο και θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε εγκατάσταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων όπως αυτά των αιολικών πάρκων αλλά και άλλων παρεμβάσεων στον διαμορφωμένο εδώ και χιλιάδες χρόνια ιστό της πανέμορφης Ευρυτανικής φύσης, όντας αρωγοί κάθε κίνησης που αντιστέκεται και προσπαθεί να ακυρώσει στην πράξη τις άφρονες αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας που θα αλλοιώσουν οριστικά και αμετάκλητα το αλπικό ανάγλυφο των βουνών μας.

Η Ευρυτανία άλλωστε έχει ήδη δώσει πολλά περισσότερα από ότι της αναλογεί στο θέμα «καθαρή ενέργεια» με την εδώ και 40 χρόνια δημιουργία της λίμνης των Κρεμαστών και την καταδίκη στο βυθό της αρκετών από τα χωριά της και μεταξύ αυτών και ιερά κειμήλια της Ιεράς Μονή της Παναγίας Τατάρνης.

Οφείλουμε να προστατεύσουμε ότι έχει μείνει, για τις επόμενες γενιές.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Από τα κείμενα, από τα αφιερώματα, από τις δημοσκοπήσεις, από τα σχόλια, από τις παραθέσεις των ανακοινώσεων των μαζικών φορέων,

είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατή η καθολική αντίθεση του Ευρυτανικού Λαού στο επιχειρούμενο έγκλημα με τις ανεμογεννήτριες της καταστροφής.

kapetandiamantis είπε...

Το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή αποφάσεις Ευρυτανικών συλλόγων ενάντια στα αιολικά

Στις 12 Μάρτη 2014 οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας και Διαμάντω Μανωλάκου κατέθεσαν αναφορές στη Βουλή αποφάσεις και ανακοινώσεις 3 συλλόγων της περιοχής μας ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Ευρυτανία.

Οι αναφορές που κατατέθηκαν αφορούν

- Την απόφαση - ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων

- Την ομόφωνη ομόφωνη απόφαση της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

- Την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Κυνηγητικού Συλλόγου Καρπενησίου

kapetandiamantis είπε...


ΘΕΣΗ
ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ



Κατά την εκτίμηση της Λαϊκής Συσπείρωσης η έκβαση της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 12 Μάρτη για τα αιολικά συνιστά παραχάραξη της εκφρασμένης θέλησης των Ευρυτάνων.

Οι ελιγμοί και οι όποιες αποφάσεις για ενέργειες δε μπορούν να καμουφλάρουν την ασάφεια του πλαισίου, να συγκαλύψουν την αναδίπλωση, την σαφή υπαναχώρηση από το «όχι σε όλα». Με χίλιες δυο προφάσεις, από το τι θα γράφει το πανό μέχρι το να ... περιμένουμε σωτηρία σε μια αναθεώρηση του χωροταξικού για τις ΑΠΕ, σύσσωμες οι άλλες δυνάμεις – τόσο η Δημοτική Αρχή της ΝΔ όσο και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ και η άσφαιρη αντιπολίτευση των «ανεξάρτητων-οικολόγων κτλ» - πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων το λαϊκό πρόσταγμα για αποφασιστικό ΟΧΙ –χωρίς ναι μεν αλλά – στην επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων στα βουνά και τα ποτάμια μας.

Πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις θα επιβεβαιώσουν σύντομα την παραπάνω εκτίμηση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση απέδειξε για άλλη μια φορά με συγκεκριμένα στοιχεία ότι πρόκειται για ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό πρόβλημα, σχετίζεται με την εκχώρηση δημόσιας λαϊκής περιουσίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Πρόβλημα που έχει ως μήτρα την στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση της ενέργειας και την κερδοφορία του κεφαλαίου την οποία υλοποιούν κυβέρνηση και τοπικές-περιφερειακές διοικήσεις παρέχοντας άφθονο κρατικό παραδάκι.

Δε λέμε όλοι τα ίδια. Για παράδειγμα η Λαϊκή Συσπείρωση δε συμφωνεί ότι το πρόβλημα της επέλασης των ενεργειακών επιχειρηματικών ομίλων μπορεί να αντιμετωπιστεί παζαρεύοντας με τα μονοπώλια «όρους και προϋποθέσεις» όπως μας είπε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα αιολικά σε Καστρί-Κοκκάλια. Ή ότι μπορεί να αντιπαλέψει κανείς αποτελεσματικά τα σχέδια αυτά χωρίς να βάζει στο στόχαστρο την απελευθέρωση της ενέργειας, ότι μπορεί να είναι και με την επιχειρηματικότητα και με τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, και με το περιβάλλον όπως αφήνει να εννοηθεί η δημοτική αρχή της ΝΔ. Ότι μπορούμε να αποτρέψουμε την καταστροφή... χωροθετώντας εμείς το πια βουνά θα καταβροχθίσουν οι αδηφάγες ορέξεις του κεφαλαίου όπως ισχυρίζονται άλλοι. Για τη Λαϊκή Συσπείρωση δεν υπάρχει δεύτερη απάντηση: αναμέτρηση με τα επιχειρηματικά σχέδια και συμφέροντα. Όχι σε όλα, χωρίς μισόλογα και περικοκλάδες.

Λέμε καθαρά και σταράτα: ο αγώνας θα είναι αποτελεσματικός άμα στρέφεται ενάντια στην ΕΕ, όταν αμφισβητεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που σαρώνει τα πάντα για το κέρδος και αδυνατίζει την εξουσία και τις δυνάμεις που τον υπηρετούν. Όταν συγκλίνει στη διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, που καταργεί τα μονοπώλια, καθιστά τον κοινωνικό και φυσικό πλούτο λαϊκή περιουσία, επιτρέπει τον κεντρικό σχεδιασμό.

kapetandiamantis είπε...

Τι πιο τρανή απόδειξη για τον καθοριστικό ρόλο της ΕΕ από τις ρητές αναφορές για τις ΑΠΕ στην 6η έκθεση της Task Force: «Όσον αφορά την ενέργεια, οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στο να εξασφαλιστεί ότι είναι εφικτή η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με οικονομικά βιώσιμο τρόπο και στην ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στοιχεία που αμφότερα ορίζονται ως δεσμεύσεις στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Η τεχνική βοήθεια για τη μεταρρύθμιση του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άρχισε να εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2013 με την πρόσληψη ελλήνων και γερμανών εμπειρογνωμόνων σε θέματα ενέργειας. Στόχος αυτής της τεχνικής βοήθειας είναι να βελτιωθεί το γενικό πλαίσιο για τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα...τομείς προτεραιότητας,.... η τεχνολογία της ανανεώσιμης ενέργειας και το κόστος των έργων, οι μηχανισμοί στήριξης, οι επιλογές χρηματοδότησης, οι διαδικασίες αδειοδότησης, η ενσωμάτωση στο δίκτυο ηλεκτρισμού...»

Στις δε «βασικές αναμενόμενες εξελίξεις» αναφέρεται απερίφραστα ότι «Τρεις εμπειρογνώμονες σε θέματα ενέργειας θα βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό και βιώσιμο πλαίσιο για την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διασφαλίζοντας μεταξύ άλλων διαρκή χρηματοδότηση»

Να γιατί όσοι έχουν κορώνα στο κεφάλι τους την ΕΕ και πίνουν νερό στο όνομα της επιχειρηματικότητας, είτε «μνημονιακοί» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Δημοτική Αρχή, Περιφέρεια) είτε «αντιμνημονιακοί» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ κα), συσκοτίζουν επιμελώς το ποιος και γιατί «φυτεύει» ανεμοτέρατα στα βουνά μας. Να γιατί μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρθηκε στο τεράστιο θέμα της ιδιωτικοποίησης και του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε τις σοβαρές ευθύνες που έχει και η Δημοτική Αρχή της ΝΔ: έχει λερωμένη τη φωλιά της με τη στήριξή της στην πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας, τη θέση της για τη διαχείριση των υδάτων, την συνειδητή αδράνειά της για τα αιολικά. Επιμένει να μην ενημερώνει, να μη φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο σημαντικό αριθμό φακέλων για αιολικά που έχουν φτάσει στο Δήμο. Κάνει πως δε βλέπει ότι οι ανεμογεννήτριες ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στους χάρτες της ΡΑΕ. Κάνει πως δεν έχει ακούσει τους σχεδιασμούς για τα αιολικά στην Καλιακούδα (των 2 MW –για να ικανοποιηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ που σε πρόσφατη ερώτηση στη βουλή βρήκε να κάνει θέμα την...μικρή ισχύ των ανεμογεννητριών στα Κοκκάλια..), κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται πως ήδη παίρνει σειρά η περιοχή μεταξύ Φουρνάς και Κτημενίων.

Μάταια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επιχείρησε με απαράδεκτες παρεμβάσεις, συνεχείς διακοπές μέχρι και με απόπειρα για αφαίρεση του λόγου (!) να φιμώσει το δημοτικό σύμβουλο του ΚΚΕ. Τα ερωτήματα τέθηκαν και είναι συντριπτικά: Γιατί μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καταγραμμένη συγκεκριμένη τοποθέτηση Δήμου συνολικά για τα αιολικά; Γιατί δεν προσβάλλονται ούτε περιπτώσεις που παραβιάζουν τον κανονισμό της ΡΑΕ από το στάδιο της αίτησης;

kapetandiamantis είπε...

Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει επιτέλους συγκεκριμένη, κρυστάλλινη θέση στο ζήτημα σε αρμονία με το λαϊκό αίσθημα. Μια τέτοια τοποθέτηση θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη της λαϊκής πάλης ενάντια στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο:

Να απαιτήσει να ανακληθούν τώρα οι άδειες και οι χρηματοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί για την κατασκευή των αιολικών στις θέσεις «Καστρί Κοκκάλια», «Καράβι-Αλογοβούνι» και «Τύμπανο-Τρυπήρι». Να πάρει καθαρή θέση ότι δε θα επιτρέψει καμία ανεμογεννήτρια στα βουνά της Ευρυτανίας.
Η Δημοτική Αρχή να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση και απόρριψη όλους τους φακέλους αιολικών που έχουν υποβληθεί.
Να προσβληθούν όλες οι αιτήσεις αιολικών που εμφανίζονται στο χάρτη της ΡΑΕ, αξιοποιώντας και τις παραβιάσεις της διαδικασίας.
Να καταγγελθούν οι ευθύνες των κυβερνήσεων καθώς και κάθε περιφερειακής, τοπικής ή άλλης αρχής που παραδίδουν τα βουνά και τα δάση μας βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Να καταδικάσει την ιδιωτικοποίηση του δικτύου μεταφοράς και να καλέσει τους εργαζόμενους, τους κατοίκους της περιοχής να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας που προωθεί η ΕΕ.
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις, καταψηφίστηκε από όλους τους άλλους δημοτικούς συμβούλους. Οι Καρπενησιώτες, όλοι οι Ευρυτάνες πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Καρπενήσι, 16 Μαρτίου 2014

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

ΛΑΒΑΜΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ
ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ...


"Ανεμογεννήτριες και Υδροηλεκτρικά.

Τα θέλουμε στην Ευρυτανία;

Κυριακή 6 Απριλίου 12 το μεσημέρι, Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Καρπενησίου

1. Βασιλική Λάππα, εκπ/κός, μέλος της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού περιβάλλοντος: «Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, η αντίστασή μας στην καταστροφή»

2. Ευθύμιος Φλώρος, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Κρικελλιωτών: «Σύλλογοι και Φορείς που λένε ΟΧΙ»

3. Τάσος Κεφαλάς, ηλεκτρ. Μηχανικός, μέλος Κινήσεων Πολιτών για την Ενέργεια:«Eνεργειακός Σχεδιασμός και Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΒΑΠΕ)»

4. Σταμάτης Στεφανάκος, αναλυτής Πληροφ. Συστημάτων, μέλος της Πρωτοβουλίας για τη ΜΗ Ιδιωτικοποίηση του Νερού στην Ελλάδα (savegreekwater): «Κάτι τρέχει με το νερό... Ενημέρωσε - Ενημέρωσε. Δράσε τώρα!»

5. Ανδρέας Παπαδόπουλος, καθηγητής τμ. Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ΤΕΙ Στ. Ελλάδας: «Ευρυτανία: ένας τόπος ιδανικός για ανάπτυξη οικολογικών περιοχών»

6. Μαργαρίτα Καρλαύτη, οικονομολόγος, μέλος της Διοικ. Επιτρ. Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας Λακωνίας: «Κινήματα αντι-ΒΑΠΕ στην Ελλάδα. Η περίπτωση της Λακωνίας»

Β. Δηλώσεις Θέσεων και Απόψεων

Δήλωση Θέσης από: Πολιτικά κόμματα, Αυτοδιοικητικούς, Πολιτευτές.

Ενημέρωση – Τοποθέτηση από Φορείς και Πολίτες".



=============

Οι διαμένοντες στην Ευρυτανία, αλλά και όσοι συμπατριώτες από άλλες περιοχές έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται αυτή την Κυριακή το μεσημέρι στο Καρπενήσι, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να παρευρεθούν στη συνάντηση.

kapetandiamantis είπε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και κτηνοτρόφοι,
Ευρυτάνισσες και νέοι,

Με το υλικό αυτό παρουσιάζουμε συνοπτικά τις παρεμβάσεις που έχουν κάνει το ΚΚΕ και οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης για το θέμα των αιολικών πάρκων και των ιδιωτικών υδροηλεκτρικών στην Ευρυτανία.

Αναδείξαμε το θέμα ήδη από την 4η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Μάρτη του 2011. Από τότε μέχρι και σήμερα υπάρχει μια αδιάκοπη ουσιαστική και πολύπλευρη παρέμβαση ακόμα και σε περιόδους που το ζήτημα βρισκόταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μέσα σε 3 χρόνια το ΚΚΕ έχει παρέμβει με 4 ανακοινώσεις οργανώσεων του, 3 αναφορές και 1 ερώτηση στη Βουλή, έχουν γίνει 3 παρεμβάσεις από τους περιφερειακούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης και 13 παρεμβάσεις και σχετικές αναφορές στο Δημοτικό Συμβούλιο του Καρπενησίου, χώρια τις συνεχείς αναφορές σε άρθρα, συνεντεύξεις ομιλίες, περιοδείες, συσκέψεις στο νομό κτλ.

Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση είχαν εξ’ αρχής ξεκάθαρη στάση σε αντίθεση με όλες τις άλλες δυνάμεις που είτε επικροτούσαν την εισβολή των επιχειρηματιών των ΑΠΕ, είτε μιλούσαν περί «ανταλλαγμάτων» και αντισταθμιστικών, είτε ζήταγαν «νέο χωροταξικό» ή ακόμα και να χωροθετήσει ο ίδιος δήμος τα όρη και τα ποτάμια που θα καταβροχθίσουν τα ενεργειακά μονοπώλια! Φάνηκε καθαρά αυτό το διάστημα ότι όποιος δεν αμφισβητεί την πολιτική της ΕΕ για απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιπαρατεθεί ουσιαστικά με τις ανεμογεννήτριες, τα μικρά υδροηλεκτρικά και τα συμφέροντα που τα προωθούν.

- Αποκαλύψαμε με στοιχεία ότι η προώθηση των ΑΠΕ αποτελεί κατεύθυνση της ΕΕ και στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου στη χώρα μας και το νομό (λχ 6η έκθεση της Task Force, συσχέτιση με το ΓΠΣ κα). Ότι πρόκειται για βαθιά πολιτικό πρόβλημα και όχι νομικίστικο ζήτημα.

- Αποδείξαμε ότι το θέμα έχει να κάνει με την επέκταση των μονοπωλίων που έχει ως αποτέλεσμα την περιβαλλοντική καταστροφή, την υποβάθμιση του δασικού πλούτου, το παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων εργαζομένων και άνεργων, την επιδείνωση της θέσης των αυτοαπασχολούμενων, την πανάκριβη ενέργεια, τη μαζική αλλαγή χρήσης γης, την παραπέρα εκτόπιση της κτηνοτροφίας.

- Αναδείξαμε τις σοβαρές ευθύνες της Δημοτικής Αρχής της ΝΔ και τις μεθοδεύσεις της. Τις άσφαιρες έως και αντιδραστικές θέσεις των άλλων δυνάμεων.

Το πρόβλημα φέρνει στην επιφάνεια τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ένα δρόμο ανάπτυξης με κριτήριο το κέρδος που οδήγησε στην ερήμωση της Ευρυτανίας, στην εγκατάλειψη των δασών, στην απαξίωση της κτηνοτροφίας, ο οποίος σήμερα ακόμα πιο επιθετικά θυσιάζει εργατικά δικαιώματα, περιβάλλον και ότι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Για αυτό και επιμένουμε ότι ο αγώνας είναι αποτελεσματικός όταν συγκρούεται με την ΕΕ και τα κόμματα που την στηρίζουν. Όταν συγκλίνει στη διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που καθιστά λαϊκή περιουσία την ενέργεια, τον κοινωνικό και φυσικό πλούτο.

Η λαϊκή απάντηση να εκφραστεί και στην κάλπη. Αποδυναμώνοντας τις δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της ανάπτυξης με κριτήριο το κέρδος. Δυναμώνοντας τη δική μας φωνή, τη δική μας δύναμη. Με θαρραλέα ψήφο στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και στη «Λαϊκή Συσπείρωση» στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
Απρίλης 2014

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ...

======

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών στην Ευρυτανία

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Να μην εγκατασταθούν αιολικά πάρκα στην Ευρυτανία.

Θύελλα διαμαρτυριών έχει ξεσηκώσει η χορήγηση αδειών στην «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ» για την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας στις βουνοκορφές της ανατολικής Ευρυτανίας και δυτικής Φθιώτιδας. Συγκεκριμένα προβλέπεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις θέσεις Καστρί - Κοκκάλια, ισχύος 18,9MW, Καράβι-Αλογοβούνι, ισχύος 23,4 MW και Τύμπανο Τρυπήρι ισχύος 13,5 MW (αποφάσεις 2787/238799/23-12-2013, 228/18048/30-1-2014 και 2552/210065/15-1-2014 αντίστοιχα της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας).

Χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών της ενέργειας, ανοίγει επικίνδυνος δρόμος για μαζικές αλλαγές στις χρήσεις γης με σοβαρές αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες και πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής.

Και όλα αυτά όταν από το 2007 έχουν συγκεντρωθεί 7.500 υπογραφές ενάντια στην εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή, όταν πληθώρα μαζικών φορέων, συλλόγων και κοινωνικών οργανώσεων έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στα παραπάνω επιχειρηματικά σχέδια.

Το γεγονός ότι τα παραπάνω αιολικά πάρκα πρόκειται να εγκατασταθούν σε δασικές εκτάσεις, και μάλιστα εντός του καταφυγίου άγριας ζωής «Κρικέλλου-Σταύλων –Άμπλιανης» υπογραμμίζει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της «ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και προωθεί η στρατηγική της ΕΕ. Μια «ανάπτυξη» που θυσιάζει στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας εργατικά δικαιώματα, περιβάλλον και ότι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία. Ένα δρόμο ανάπτυξης που προώθησαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΕΕ και οδήγησε στην ερήμωση των χωριών της Ευρυτανίας, στην εγκατάλειψη των δασών, στην εξαφάνιση δασεργατών και εργοστάσιων ξυλείας, στην απαξίωση της κτηνοτροφίας.

Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων στις ΑΠΕ που αναφέρονται στην 6η έκθεση της ομάδας δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα αποδείχνουν ότι οι εξελίξεις στις ΑΠΕ φέρουν τη σφραγίδα της ΕΕ, είναι προϊόν της στρατηγικής για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας.

Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα την καταστροφή του περιβάλλοντος και την αλλαγή χρήσης γης για την κερδοφορία των εταιρειών, καταδικάζει την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, την παράδοσή της στα χέρια οικονομικών ομίλων.

Αποκλειστικά δημόσιος φορέας ενέργειας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Ενέργεια λαϊκή περιουσία, αυτό επιβάλλει το συμφέρον των εργατικών – λαϊκών οικογενειών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

• Τι μέτρα θα πάρει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να ανακληθούν τώρα οι άδειες και οι χρηματοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί για την κατασκευή των αιολικών στις θέσεις «Καστρί Κοκκάλια», «Καράβι-Αλογοβούνι» και «Τύμπανο-Τρυπήρι». Για να απαγο­ρευ­θεί η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και των ιδιωτικών υδροηλεκτρικών στην Ευρυτανία όπως άλλωστε απαιτούν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής.

• Πως τοποθετείται στο λαϊκό αίτημα για την εξασφάλιση φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας στις λαϊκές οικογένειες.

Οι βουλευτές
Θανάσης Παφίλης
Νίκος Μωραΐτης