Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ερημιά...


Οι χαρούμενες παιδικές φωνούλες έπαψαν προ πολλού να ακούγονται σε τούτη τη γωνιά. Χορτάριασαν οι λίγες παιδικές χαρές και oι χώροι που τα πιτσιρικάκια γεύονταν την ανεμελιά της ηλικίας τους απέμειναν έρημοι σε ένα τόπο που με τη σειρά του ερημώνει κι’ αυτός. Τα περισσότερα σχολειά στη μικρή ορεινή πατρίδα μας θυμίζουν χελιδονοφωλιές δίχως τιτιβίσματα. Και τα χωριουδάκια μας αργοσβήνουν βυθισμένα στη λησμονιά και την εγκατάλειψη στέλνοντας μέσα από τη φθινοπωρινή μελαγχολία τους τη δική τους βουβή διαμαρτυρία απέναντι σε ένα ανάλγητο Κράτος που απλά εξαργυρώνει τις επιταγές της υποταγής του στα κατώφλια των σύγχρονων δυναστών του ΔΝΤ και της τρόικας. "Λεφτά υπάρχουν" για... τις Ελβετίες και τις τράπεζες. Για… εδώ;;;


"Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

20 σχόλια:

dimosf είπε...

Θλιβερή αλλά τόσο αληθινή ανάρτηση!! Πραγματικά δεν ξέρω αν υπάρχει φρένο σε αυτή την "ερημοποίηση".

Διαχειριστής είπε...

Λεφτά υπάρχουν, και μάλιστα πάρα πολλά και είναι τα δικά μας. Να πού πήγαν:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63712984

άγριο κυκλάμινο είπε...

Πραγματικά πολύ θλιβερή εικόνα.
Αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν και σήμερα, το 2012, κάποια παιδιά σε αυτά τα μικρά χωριουδάκια που αναγκάζονται ακόμη και μέσα στην καρδιά του χειμώνα να πηγαίνουν με χίλια βάσανα πολύ μακριά για το σχολείο τους, τότε δεν μπορείς να μην εξοργίζεσαι για αυτό το άθλιο κράτος που ξέρει να ταΐζει χοντρά τους τραπεζίτες και τους απατεώνες καπιταλιστές εις βάρος των παιδιών των αυριανών πολιτών που στο κάτω κάτω της γραφής δικαιούνται τη μόρφωση γιατί άλλωστε και οι οικογένειες τους την έχουν χρυσοπληρωμένη. Μπορούμε επιτέλους να μην μένουμε άλλο απαθείς?
Μπράβο ιχνηλάτη για το τόσο επίκαιρο θέμα σου.

Ange Alexiou είπε...

Γνώριμες οι εικόνες εγκατάλειψης για μένα. Μου θυμίζουν τα δικά μας ορεινά χωριά.
Και ναι. Λεφτά υπάρχουν. Τα δικά μας!

Φυσιολάτρης! είπε...

Kάθε λέξη του κειμένου σου.....πονάει πολύ.....για τον τόπο και τη μοίρα που του επιφύλλαξαν οι σωτήρες!!!!!!!!Οι δε φωτογραφίες σου είναι παραπάνω από συγκλονιστικές!!!!!!!

BloG-_o_-SatIRuS είπε...

Λεφτά για εδώ...δεν υπάρχουν...
Διότι, ως γνωστόν, τα μικρά χωριουδάκια, και οι παππούδες είναι τελείως..."αντιπαραγωγικά" και φυσικά το...πανέμορφο σύστημά μας, ασχολείται μόνο με ό,τι είναι...ανταποδοτικό. Και το μόνο που φροντίζει, είναι να παρέχει μερικά μουχλιασμένα ψίχουλα από τον πλούτο που παράγεται, σε αυτούς που τον παράγουν, με την συνεχή απειλή πως θα τους τα κόψει κι αυτά...
Και αυτά τα ψίχουλα (πολλές φορές) για να τα...εξασφαλίσει κάποιος, πρέπει να εγκαταλείψει τόπους και πρόσωπα αγαπημένα, και έτσι να γεννιούνται αυτές οι θλιβερές εικόνες.
Καλησπέρα

photoioannina είπε...

Δυνατές εικόνες και ωραίο κείμενο!
Καλημέρα στην Ευρυτανία.-

Οικοδόμος είπε...

"[…] Σύντροφε οὐρανὲ
ἄλλοτε ἡ ἐλπίδα φεγγοβολοῦσε στὰ χέρια
κοιτάζω τὸ σῶμα βρίσκω τ᾿ ὄνειρο
πάει κ᾿ ἡ ἀγάπη
χάνεται
σὰν τὸ νερὸ στὴν πέτρα.
Τί εἶναι πιὰ ἕνα δέντρο τί εἶναι τ᾿ ἀσημένια φύλλα;
Μέσ᾿ στὴν ὁρμὴ τῆς ἐρημιᾶς γινόμαστε διάφανοι.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ"

Καλημέρα.
Καλή δύναμη!

λεύτερος είπε...

Η παιδικη χαρα ρήμαξε,
το μαθητικο λεωφορείο παροπλίστηκε και σαπιζει,
τα χωρια ερημώσανε,
οι νεοι στην ύπαιθρο και στις πολεις δεν εχουνε δουλειά και ξενιτευονται ξανά.
Ομως τα λαμογια και η πλουτοκρατία περνούνε μια χαρά.
Αυτοι που ειναι μια μικρη μειοψηφια της κοινωνίας συσσωρεύουνε κερδη, και ολοι οι υπολοιποι, η συντριφτική πλειονότητα του λαου στερείται και μαραζωνει.
Οσο ακομα τους ανεχόμαστε, θα βλεπουμε τετοιες εικονες που σπαράζουν την καρδια.!!

Memaria είπε...

Λεφτά θα υπάρχουν πάντα για τους επιτήδειους...όχι για τους πολίτες!

Dennis Kontarinis είπε...

Φίλε μου Ιχνηλάτη. Με δυό λόγια ζωγράφισες την κατάντια του τόπου μας από τους υποταχτικούς των Ευρωπαίων αφεντάδων. Ειλικρινά με γεμίζει θλίψει η κατάντια της πατρίδας μας όταν μάλιστα ζω σ΄έναν τόπο που το σχολείο είναι πιό πάνω από όλα τα άλλα.
Ο Θεός να λυπηθεί την δόλια πατρίδα μας.
Νάσαι καλά σύντροφε.

Aris είπε...

Βρεθηκα περυσι σε ενα απο τα μικρα χωρια της Ευρυτανιας και επιασα συζητηση στην πλατεια με καποια λιγα παιδια μετρημενα στα δαχτυλα που ειχαν μεινει στο χωριο.
Τι να σου πω για αυτα που μου περιεγραφαν, για την καθημερινη τους Οδυσσεια για να πανε στο σχολειο . Το σχολειο βρισκοταν σε αλλο χωριο, κεφαλοχωρι να το πουμε; 1 ωρα και βαλε αποσταση κι ολα αυτα πολλες φορες με χιονια και κατακλυσμους.
Δεν εχει μεινει τιποτε ορθιο σε αυτη τη χωρα, ολες οι λεγομενες στοιχειωδεις παροχες που ειχε κατακτησει ο λαος διαλυθηκαν.

Δραση στο Ωραιοκαστρο είπε...

Φίλε Ευρύτατα για μια ακόμα φορά ζωγραφίζεις με τον λόγο και της εικόνες σου.
Όσο ερημώνουμε σαν άνθρωποι, οι εικόνες που έρχονται θα είναι ακόμη ποιο θλιβερές.

eApenanti είπε...

Καλημέρα Ευρυτάνα,

Εγώ θα γίνω αιρετικός. και θα πώ πως η εημιά αυτή έχει εγκατασταθεί χρόνιο τώρα μέσα μας. Και στο πρώτο σύννεφο γίνεται μουντή, ίσως και λόγω δικών μας επιλογών.

Στάθης Κουτσιαύτης είπε...

σιγα σιγά μας βλεπω να γυριζουμε πισω στα χωρια μας... Ολα ομως τωρα θα εχουν αλλάξει ...

dimitris είπε...

Ευρυτανα ιχνηλατη καλησπερα, οσο ομορφες ειναι οι φωτο απο ολες τις γωνιες της χωρας μας, τοσα και αλλα τοσα ασχημα, προβληματιζουν τους ''ακριτες'' μας.
Ολα ειναι οπως το γραφεις, επιλογες των εκαστοτε ''κυβερνωντων'', επιλογες που με μεγαλη μαεστρια, αποψιλωνουν την υπαιθρο, απο τους ανθρωπους, επιλογες που ρημαζουν ανθρωπους και τοπους...

Τακης είπε...

Η φρικτή εγκατάλειψη των χωριών μας με πονάει ιδιαίτερα επειδή έζησα αρκετά από αυτά, ως δάσκαλος, τις παλιότερες δεκαετίες, να σφίζουν από ζωή και δραστηριότητα!

doctor είπε...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΓΡΑΦΗ "ΜΑΘΗΤΙΚΟΝ ΚΤΕΛ ΝΟΜΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ" ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΦΙΓΓΕΤΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ.

akrat είπε...

καλησπέρα αγαπητέ μου

όντως όλα είναι θλιβερά... και μουντά αυτήν την περίοδο

αλλά το πούλμαν

τι μου θύμισες.....

6 ώρες ταξίδι για το χωρίον μου από την Μιχαήλ Βόδα....

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Σας ευχαριστούμε όλες και όλους για τα σχόλιά σας.