Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Ο ματωμένος Αύγουστος της Ευρυτανίας και το σήμερα...

Το Καρπενήσι κατεστραμμένο από τα χιτλερικά κτήνη - φωτο: Σπ. Μελετζής

Τον Αύγουστο του 1944 οι βάρβαροι ναζί εγκληματίες του Χίτλερ πυρπολούν (για δεύτερη φορά-η πρώτη ήταν το Νοέμβριο του 1943) το Καρπενήσι και πολλά χωριά της Ευρυτανίας. Μαζί με τις περιουσίες και το μόχθο των αγροτικών πληθυσμών, καίνε ζωντανούς και σφαγιάζουν αθώους ανθρώπους, κατά κύριο λόγο υπερήλικες.

Οι γερμανικές φασιστικές ορδές, μαζί με τους αλητοδωσίλογους ντόπιους συνεργάτες τους, προξένησαν μία άνευ προηγουμένου καταστροφή στον όμορφο τόπο μας. Με τον θάνατο, τον τρόμο και τη φωτιά προσπάθησαν να ποδηγετήσουν την Ευρυτανία -προπύργιο του αντάρτικου απελευθερωτικού κινήματος- και να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των περήφανων κατοίκων της, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της λαϊκής αντίστασης έχοντας μετατρέψει αυτή τη μικρή κουκκίδα του χάρτη σε νησίδα ελευθερίας μέσα στη μαύρη κατοχή.

Κανείς όμως δεν λύγισε, κανείς δεν παραδόθηκε. Ο ΕΛΑΣ και η ΕΠΟΝ, αν και με ελλιπή εξοπλισμό, κατάφεραν συνεχή αιφνιδιαστικά νικηφόρα χτυπήματα στον πάνοπλο εχθρό, ενώ ο άμαχος πληθυσμός προστατεύτηκε (προωθούμενος από τις αντιστασιακές οργανώσεις στα βουνά για ασφάλεια) κι έτσι αποφεύχθηκαν πολύ μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Τα καθάρματα με τον αγκυλωτό σταυρό αποχώρησαν τελικά ντροπιασμένα, έχοντας σημαντικές απώλειες, εκατοντάδες νεκρούς, αγνοούμενους και τραυματίες.

Η ανταρτομάνα Ευρυτανία παρέμεινε αδούλωτη! Το αίμα και τα συντρίμια ήταν το τίμημα της δικής της αξιοπρέπειας και λευτεριάς, αλλά ταυτόχρονα και τα διαχρονικά ιστορικά της παράσημα!

Το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" είχε πραγματοποιήσει, παλιότερα, ένα μεγάλο ιστορικό αφιέρωμα για τη διπλή πυρπόληση του Καρπενησίου, καθώς επίσης και κάποια δευτερεύοντα συνοδά θέματα.

Επειδή καλό είναι να ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι αξίζει και πρέπει να θυμόμαστε, μπορείτε να "κλικάρετε" στους παρακάτω τίτλους:

-"Όπλα! Όπλα!"

-"Κάψαν τα σπίτια τα ψηλά του Καρπενησιού τα κάλλη..."



Εδώ κάποτε υπήρχε ένα όμορφο διώροφο αγροτόσπιτο - Το ισοπέδωσαν οι Γερμανοί ναζί...

Προσωπικά έζησα τη γιαγιά μου να κλαίει άπειρες φορές για το καμένο της σπίτι και τα χαμένα όνειρά της, ενώ την πρόλαβα και λίγο πριν πεθάνει, σε μεγάλη πια ηλικία, να βιώνει εφιάλτες ότι "...έρχονται τα γερμάνια με τους προδότες να μας κάψουν"! Σε κάποιους όλα αυτά μπορεί να μην λένε τίποτα, αλλά σε άλλους να σημαδεύουν ζωές και μνήμες.  

Αποτελεί ντροπή και μεγάλη ξεφτίλα, να υπάρχουν σήμερα σ' αυτό τον τόπο νοσταλγοί της ναζιστικής πανούκλας που να υπερασπίζονται το χιτλερικό έκτρωμα. Αν έχει απομείνει στοιχειώδη αξιοπρέπεια σε αυτό τον λαό δεν πρέπει να επιτρέπει στα ζόμπι του παρελθόντος να ασελγούν στα κόκκαλα των θυμάτων μας και στα αποκαίδια των σπιτιών των παππούδων και των πατεράδων μας.

Τέλος, όσον αφορά τις λεγόμενες γερμανικές αποζημιώσεις, να πούμε ότι από ένα ελεεινό ελληνικό κράτος-μαριονέτα των ξένων και εγχώριων αφεντάδων, που κοψομεσιάζεται μπροστά στους ιμπερια/ληστές και σε συνεργασία μαζί τους καταδυναστεύει το λαό μας, δεν μπορούμε να περιμένουμε να μπει μπροστά διεκδικώντας όσα δικαιούμαστε. Είναι σα να ζητάμε... από το χαφιέ να προδώσει το αφεντικό του! Άλλωστε τόσες δεκαετίες τι έχουν κάνει επί του θέματος οι προσκυνημένοι καθεστωτικοί πολιτικοί;;; Τίποτε, μια τρύπα στο νερό!

Όμως δεν θα πρέπει, εξαιτίας τούτου, να ξεχαστεί η δική μας δίκαιη διεκδίκηση ούτε να μπει "στο ράφι με τα αζήτητα"! Αντίθετα θα πρέπει να αποτελέσει μία από τις βασικές αιχμές ενός μάχιμου λαϊκού κινήματος που ανάμεσα στα υπόλοιπα αιτήματά του οφείλει να θέσει και τις αποζημιώσεις στις οικογένειες που επλήγησαν από τη ναζιστική θηριωδία. Όχι ότι έτσι μπορούν να επουλωθούν οι πληγές του παρελθόντος, ούτε να "τιμολογηθούν" οι νεκροί και οι καταστροφές, αλλά δεν μπορεί, διάολε, να μάς απαιτούν αυτοί που μάς χρωστάνε! Δεν μπορεί τα τομάρια της Μέρκελ και σία/τα τσιράκια του γερμανικού κεφαλαίου να ζητάνε να κοπεί η σύνταξη της γιαγιάς και του παππού όταν κάποτε τους κάψανε τα σπίτια. Δεν μπορεί τα γερμανοθρεμμένα funds και οι καρχαρίες τραπεζίτες τους να θέλουν να κατασχέσουν τα σπίτια των εγγονιών τους! Δεν μπορεί να μας ρουφάνε το αίμα οι Ούνοι καπιτάλες, όταν το αίμα των δικών μας ανθρώπων είναι ακόμα νωπό, όταν ζουν ακόμη συμπατριώτες μας που βίωσαν τον πόνο, την καταστροφή και την ορφάνια από τα ναζιστικά κτήνη στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα, στο Κομμένο, στην Κρήτη, στην Ευρυτανία και αλλού!    

Λένε μερικά -καλοπληρωμένα- δίποδα ζώα του συστήματος, ότι δεν "γίνεται τίποτε", ότι "οι αποζημιώσεις δεν πρόκειται να δοθούν ποτέ", ότι τάχα "είναι το πεπρωμένο μας" να ζήσουμε πλέον σαν σκλάβοι. Το μόνο που δεν μας είπανε ακόμη είναι να ξαναγυρίσουμε... στις σπηλιές τον 21ο αιώνα! Ο κόσμος μπορεί να καταφέρει "τα πάντα" αρκεί να κλείσει τις τηλεοράσεις, να πιστέψει στη δύναμή του και να βγει στους δρόμους! Να ξαναγίνει δηλαδή αγωνιζόμενος λαός και όχι μια καταθλιπτική μάζα που τρέμει μπροστά στους δήθεν ισχυρούς.

Οι πρόγονοί μας δεν δείλιασαν και τους πολέμησαν. Γιατί είχανε "ψυχή βαθιά"! Και στο τέλος; τους τσάκισαν και τους νίκησαν! Εμείς ως πότε θα τους προσκυνάμε;;;



16 σχόλια:

Aris είπε...

Ετσι!
Οι μνημες και οι αγωνες των συμπατριωτων μας ζητουν τη δικαιωση τους!!
Και μονο ο λαος μπορει να απαιτησει to δικιο μαζικα και δυναμικα..

Giannis Pit. είπε...

Ιστορικές μνήμες φορτωμένες βάρος, καθήκον και γεγονότα.
Καλή συνέχεια Ευρυτάνα.

Hokshilato είπε...

Το αλφαβητάρι πάνω στο τριφύλλι μου μάθαινε το αύριο και το χτες

Ψυχή βαθιά

kapetandiamantis είπε...

ΟΧΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!!!

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Eνώνω την κραυγή μου με τη δική σου. Ως πότε υποτελείς; Οι υποσχέσεις για διεκδίκηση αποζημιώσεων σκίστηκαν μαζί με τα μνημόνια. Κι ύστερα ξυπνήσαμε...
Τουλάχιστον ας υπάρχουν φωνές σαν τη δική σου που κρατούν τις μνήμες ζωντανές. Και τις αδικοχαμένες ψυχές να μην περνάνε στη λήθη, αλλά να ζητούν δικαίωση.

Unknown είπε...

Κλείσιμο στις τηλεοράσεις,πίστη στη δυναμή του,και όλοι στους δρόμους.Αυτό είναι το όπλο του λάου μας....συμφωνώ απόλυτα Ευρυτάνα ιχνηλάτη..!!!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Μόνο ένας λαός με μνήμες και διεκδικήσεις, παραμένει ζωντανός

doctor είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ. Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.

Φυσιολάτρης! είπε...

Εξαιρετικό άρθρο.....Ποτέ πια φασισμός!!!!!

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Κοινοποίησα.
Να μην ξεχνάμε.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Θυμόμαστε...
Διδασκόμαστε...
Διεκδικούμε!

Σας ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις, τα σχόλια.

άγριο κυκλάμινο είπε...

Συγχαρητήρια ευρυτάνα ιχνηλάτη, με συγκίνησες με το συγκλονιστικό σου κείμενο διαμαρτυρία που μας βοηθά να μην ξεχάσουμε τέτοιες μαύρες επετείους και τα όσα υπέστη ο λαός μας και οι πρόγονοι μας. Τα δάκρυα των γερόντων και το αίμα των θυμάτων από τα εγκλήματα των ναζί ζητούν δικαίωση.Φτάνει πια η σιωπή και η παραίτηση.
Με σκυμμένο το κεφάλι δεν υπάρχει ελπίδα, όμως αν η σπίθα που όλοι έχουμε μέσα μας γίνει ηφαίστειο, τότε και οι κατοχικές αποζημιώσεις που δικαιούμαστε θα κερδηθούν και θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε το σύγχρονο φασισμό του οικονομικού πολέμου.
Οταν αυτός ο λαός συνειδητοποιήσει τη δύναμη που κρύβει μέσα του, τότε θα ανατείλει μία καινούργια μέρα καλύτερη για όλους μας.

Τάσος Γ. Κάβουρας είπε...

Ευρυτάνα καλησπέρα..
Τελευταία διαβάζω κείμενα σου.. Έχω ανατρέξει και σε παλιές αναρτήσεις σου.
Η αναφορά σου στη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων για τα θύματα της Ναζιστικής Γερμανικής θηριωδίας και τις υλικές ζημιές που υπεστήκαμε ως χώρα είναι εύστοχη. Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο διεκδικήσεων φτάνουν στα 160-170 δις ευρώ.
Συμφωνώ, η μνήμη πρέπει να παραμένει ζωντανή.
Στη Πελοπόννησο είναι ζωντανό ένα κίνημα που εκτός από τις Πανελλήνιες κινητοποιήσεις ενεργοποιείται με παρουσία και παρέμβαση σε κάθε γεγονός μνήμης θυμάτων όπως στις Βίγλες, στα Καλάβρυτα κ.α.
Όταν παρίστανται από την Γερμανική Πρεσβεία ακόλουθοι ή ο πρέσβης τοποθετούνται προσεκτικά και αποφεύγουν οποιαδήποτε αναφορά σε αποζημιώσεις. Αντίθετα δεν τους ενοχλεί καθόλου να ζητούν «συγνώμη» για τα «τότε γεγονότα»...

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Μνημειακή σειρά αναρτήσεων, που τυχαία έπεσα πάνω της!
Τι πλούτος γνώσης υπάρχει, που είναι ακόμη μισοκρυμμένος για πολλούς, ακόμη και για όσους από μας περνιόμαστε για "ψαγμένοι".
Μακάρι να υπήρχαν και για άλλους τόπους τέτοιοι μερακλήδες ερευνητές.

Μάκης Κρίκελλο είπε...

Σ αυτό το πλαίσιο της ισχυρής μνήμης και τιμής σε όλους που έδειξαν τον δρόμο της Αντίστασης, αναστηλώσαμε εκ βαθρων το ιστορικό καλύβι του αγωνιστή δασκάλου Βασίλη Παπανικολάου στο Κρίκελλο, Ευρυτάνα Ιχνηλάτη! Εκεί που μία ντουζίνα αντάρτες με τον Άρη πήραν την απόφαση να διώξουν τον κατακτητή απ' τον τόπο μας!! Εύστοχη η προτροπή σου να μένει Ο πολίτης μακριά απ'την τηλεόραση...που ήδη προκάλεσε και προκαλεί ευνουχισμό της σκέψης τόσο ύπουλα και καλοσχεδιασμένα! Νάσαι πάντα καλά! Σ' ευχαριστούμε πολύ που τόσο συνεπής καθημερινά κρατάς "Θερμοπύλες"

Scorpion49 είπε...

Σωστά τα γράφεις Ευρυτάνα, δεν πρέπει να ξεχνάμε, αλλά θα πρέπει να αλλάξουμε ροτα, να καταλάβουμε επιτέλους σαν λαός ποιοί είναι μαζί μας και ποιοί είναι εναντίον μας. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν αποφασίσουμε να τελειώνουμε με τους οσφυοκάμπτες που μας κυβερνάνε τόσες δεκαετίες.